Positiv 5000-meter i Nagano

Første del av årets verdenscup er avviklet gjennom fire helger, og siste runde gikk på OL-banen i Nagano denne helga. Vi er et godt stykke unna sannheten dersom vi påstår at Norge har preget resultatlistene så langt. Men det er alltid lyspunkter, og denne gangen kom de faktisk på 5000 m. Her er vår oppsummering av begivenhetene i Nagano!

Nederland har foreslått å erstatte VM enkeltdistanser og verdenscupen med en «VM-serie». Forslaget er ikke blitt virkelighet foreløpig, men når og hvis det skjer regner vi med at de nederlandske toppene med Roest og Wüst i spissen ikke står over, slik de gjorde i Nagano denne helga. På mennenes 5000 m – gruppe A var det faktisk ikke en eneste nederlender til start. Og dette til tross måtte vår egen Sverre Lunde Pedersen gå i B-gruppa!

Heldigvis fikk han til gjengjeld endelig sving på sakene med et veldisponert løp til 6.19 og soleklar seier. Til overmål gikk både Håvard Bøkko og Hallgeir Engebråten overraskende gode løp til 6.24 og 6.26, og dermed har Norge plutselig et allroundlag igjen. Vi får håpe at dette var starten på bedre tider…

Se opp for!
Ivanie Blondin (29) får visst en ny vår som skøyteløper. Dersom vi tar med lagtempo og fellesstart, har hun denne sesongen – som er hennes tiende i verdenscupen – vært på seierspallen ti ganger av tolv mulige!! Neste verdenscuprunde går på Blondins hjemmebane i Calgary, men det er ikke før i februar. Da får vi se om hun har greid å bevare noe som likner på dagens spektakulære form.

I B.png

(bilde fra Instagram.com/ivanieblondin)

Raskeste bane så langt
Når vi tar hensyn til styrken på deltakerne og de tidene de gikk på, ser vi av figuren nedenfor at Nagano er den raskeste banen så langt denne verdenscup-sesongen – riktignok bare marginalt raskere enn Nur-Sultan. Det ble forresten satt banerekorder på flere av distansene denne helga.

raskhet Nag

 

 

Formbarometeret

formbar Nag

I tabellen nedenfor viser vi hvordan den enkelte norske løper har gått opp (+) eller ned (-) på Skøyterankings distanselister som følge av resultatene i Nagano. Hallgeir Engebråten og Håvard Bøkko står i en klasse for seg etter sine gode 5000-metere, og begge bidro også til en helt OK 5.plass på lagtempo.

formbar Nag 2

Klikk her for større tabell!

Verdenscupen
Verdenscupen i lagsprint og lagtempo er allerede avgjort i og med løpene i Nagano, og vinnerne ble som følger:
• Canada (lagtempo, kvinner) – Norge deltok ikke
• Russland (lagtempo, menn) – Norge nr. 6
• Nederland (lagsprint, kvinner) – Norge deltok ikke
• Nederland (lagsprint, menn) – Norge nr. 6

De individuelle verdenscupene er fortsatt nedslående lesning, sett med norske øyne. Vi viser til lenken nedenfor for detaljer om disse.

Kvalifisering til mesterskap
Nasjonskvotene til vinterens skøytemesterskap er faktisk allerede klare – i hvert fall i teorien. Problemet er at det internasjonale skøyteforbundet ISU ikke har vært alt for spandable når det gjelder informasjon om de forskjellige kvalifiseringene til nå.

Pga. raske forhold i Nagano ble det garantert endringer i stillingen fra forrige helg – samtidig som det ikke var praktisk mulig å følge med på de ulike kvalifiseringene parallelt med selve løpene.

Konklusjonen blir derfor: Følg med i vårt diskusjonsforum, der det forhåpentlig vil komme relevant informasjon så snart den foreligger:

kvalifisering EM enkeltdistanser
kvalifisering VM enkeltdistanser
kvalifisering VM sprint
kvalifisering VM allround

Resultater Nagano og stillingen i verdenscupen

P.S. Etter verdenscupen i Nur-Sultan antydet vi at franskmannen Loubineud hadde tidenes debut på 10 000 m med 13.18. En fugl har imidlertid hvisket i øret vårt at Peter Michael gikk på 12.58 i sitt første løp på distansen. I tillegg debuterte Jorrit Bergsma med 13.11. Rett skal være rett!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *