Norges nye skøytehelt fikk sitt gjennombrudd i EM

De få som var tilstede i Vikingskipet denne lørdagen fikk bivåne en 5000-meter som de neppe vil glemme med det første. Den «uovervinnelige» nederlenderen fikk endelig motstand igjen. Og søndagens avsluttende distanser ble mer spennende enn vi trodde på forhånd.

Alt så ut til å gå mot en totalt nederlandsk dominans på toppen av listene under EM 2023: Forhåndsfavoritten på sprint for menn sviktet, men «kronprins» Scheperkamp sto klar til å ta seg av tittelen i den konkurransen som var mest åpen på forhånd.

I sprint og allround for kvinner var det Leerdam og Rijpma – de Jong som dominerte nærmest totalt, og Patrick Roest skulle selvsagt gjøre det samme i allround for menn.

Lørdagens 5000-meter endte med et fantomløp av Sander Eitrem fra 3000 meter og inn, blant annet med med tre påfølgende runder under 29 sekunder. Vi anbefaler Rocamboles eminente referat i vårt diskusjonsforum.

Men jo da… Selvsagt ble det Roest som til slutt forsvarte sin EM-tittel fra 2021, men seiersmarginen til slutt var nok ubehagelig liten – kun 0,219 poeng. I mellomtiden hadde Eitrem vunnet 1500 meter i utklassingsstil, med en tid som var ny mesterskapsrekord og til overmål uforskammet nær Shani Davis’ banerekord! I en klassisk duell mot Roest måtte sistnevnte bremse kraftig på siste veklingsside fordi han hadde vikeplikt.

Ragne ble historisk EM-medaljør
EM for kvinner ble første gang arrangert i 1970, og det gikk 53 år før en norsk kvinne kom på seierspallen. Tidligere beste resultat var Bjørg Eva Jensens 4.plass i 1981, men nå har Ragne Wiklund overtatt den rekorden også. Hun ble klar sølvvinner, men hadde ingen sjanse til å utfordre Antoinette Rijpma – De Jong denne gangen. To distanseseire og sølv sammenlagt er uansett en prestasjon som lar seg høre. Gratulerer også til Sofie Karoline Haugen, som etter en rekke forsøk endelig fikk gå siste distanse, og som ble nr. 7 sammenlagt.

Ragne Wiklund og Sander Eitrem intervjues av E-tv.no etter EM. Se intervjuet her.

 

Ublu billettpriser
Hvorfor så glissent på EM-tribunene? Et moment er selvsagt at EM kolliderte med Idrettsgallaen (hvordan er det mulig?!), slik at det var enda verre enn vanlig å få tak i overnattingsplasser. Dette forklarer likevel ikke hvorfor lokalbefolkningen ikke kjenner sin besøkelsestid når norske løpere kjemper om mesterskapsmedaljer.

En annen og kanskje mer plausibel forklaring er nok billettprisene: opp mot 2000 kroner for to voksne og to barn på vekslingssiden er selvsagt alt for mye. Barn burde gå gratis, og de øvrige prisene burde også ha vært tilpasset etterspørselen slik den er i 2023. Vi får se om Hamar får noen flere internasjonale mesterskap, og om de i så fall vil gjøre noe med billettprisene.

Sluttresultater EM 2023

ISUs oppsummeringer og intervjuer fra EM:

 

Bildet øverst: Sander Eitrem vant 5000 m i EM (foto: Reidar Langkjær)

5 kommentarer om “Norges nye skøytehelt fikk sitt gjennombrudd i EM

 1. Vurderte faktisk å bivåne EM,men da jeg så billettprisene,ble det ikke noe av denne gangen.

 2. Det glemte jeg,mine hjerteligste gratulasjoner til våre to sølvmedaljevinnere,Wiklund og Eitrem.
  Et ekstra pluss til Wiklund for på nytt å prestere for skøytehistorien.
  Blir disse to våre neste verdensmestere?
  Håper og tror på det.

 3. Det er lenge siden jeg har fulgt sendinger fra skøytemesterskap som jeg har gjort denne helgen. Det er sååå morsomt nå med denne unge generasjonen av strålende skøyteløpere! Jeg opplevde meg selv stå og hoppe etter ca 7000 meter av siste par på 10 000 meter. Det har jeg ikke gjort siden Håvard Bøkko herjet, men dessverre aldri klarte å slå Sven Kramer i mesterskap. Gjennomsnittsalderen på de tre allrounderne er under 20 år! Har vi opplevd noe lignende? Og Ragne Wiklund er et fenomen!! Hvor skal dette ende?

 4. Jeg synes det var bra trøkk lørdag. Trodde flere ville komme søndag etter en god norsk lørdag. Også i andre idretter er det færre publikummere enn før. Håper bare EM-arrangøren sitter igjen med noen kroner på konto.

 5. Mest spennende og mest overraskende allround-mesterskap siden Amsterdam 2018, sett med norske øyne! Eitrems løp var fabelaktige og fikk fram følelser fra Bøkkos og Lunde Pedersens beste løp. Eitrem slo Bøkkos norske bestenoteringer på norsk is på både 5ooom og 15oom, temmelig uventet og gledelig!

  Nå kan vi se optimistisk på norske allroundprestasjoner framover! I tillegg til Eitrem, Kongshaug og Henriksen, har vi stor tro på Hallgeir Engebråten. Håper han får orden på helsa, han er kanskje den med størst potensiale sammenlagt?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *