Meningsmåling: Hva bør Norge mene om VM?

Avstemningen er avsluttet!

Opprinnelig tekst: På den foregående kongressen til det internasjonale skøyteforbundet ISU (2018) ble det bestemt at VM kun skulle avholdes én gang hvert år. I mellomtiden er dette endret, slik at det i praksis er enkeltdistanser hvert år, og allround/sprint annethvert. Verken Norge eller andre land har lansert noe forslag om at ISU-kongressen skal gripe inn i VM-strukturen. I 2023 får vi dermed et nytt år uten verken allround- eller sprint-VM.

Vi har forgjeves forsøkt å få Norges Skøyteforbund (NSF) til å kommentere dette, og det er heller ikke offentliggjort noe referat fra Ledermøtets diskusjoner i forkant av ISU-kongressen. Kanskje sitter man fortsatt i tenkeboksen? I så fall: Her er din sjanse til å gi uttrykk for din mening.

Svar på spørsmålene nedenfor, så får vi et lite bilde av «folkemeningen» anno 2022.

Du velger selv hvilke av spørsmålene du vil svare på, men vi ønsker helst at du svarer på alle!

 

Denne avstemningen er avsluttet.

Hva ser du aller mest fram til i løpet av en vanlig skøytesesong?
×

 

Denne avstemningen er avsluttet.

Hvilket VM-oppsett er det beste?
×

 

Denne avstemningen er avsluttet.

Med kun ett VM pr. år, hvordan bør dette variere?
×

 

Denne avstemningen er avsluttet.

Noen har foreslått å dele skøytesesongen i to, der én del fokuserer på sammenlagt og den andre på enkeltdistanser. Er dette et forslag du støtter?
×

 

Denne avstemningen er avsluttet.

Har Norge med våre skøytetradisjoner et spesielt ansvar for å fronte allroundtradisjonen internasjonalt?
×

 

 

29 kommentarer om “Meningsmåling: Hva bør Norge mene om VM?

 1. Eit forslag sto ikkje der
  VM allround og sprint arrangeres kvart år i sammen over 3 dager

 2. Mangler noen alternativ på spm 3. «kun enkeltdistanser» eller «kun sammenlagt» hvert år. Ikke gitt at alle mener en alternering mellom mesterskapstyprne er en god idé.

   1. Spm 3 fremstår som er utdyping av svaralternativ 1 på spørsmål 2. Med så sterke føringer som legges i svaralternetivene på spm 3 er dette ikke egnet til å få frem hva folk egentlig mener.

   2. Mitt forslag kutt ut ut EM. Da får vi VM enkeldistanse , allround,sprint hvert år.Inklusiv verdenscupen.

 3. Ser ut som man kan stemme flere ganger, også med samme e-postadresse. Er det etter intensjonen?

 4. Skøytesportens største spenning ligger ikke i å være raskest i starten, men også i sprint ligger spenningen i å være best etter fire distanser. Og så må vi få mer oppmerksomhet om tider og poengsummer, ikke bare hvor langt bak nr to og tre ligger. Og at 10 000 meter er den mest spennende distanse da den kan snu opp ned på alt. Tennisfolket elsker 5 settere. Hva er galt med lange stevner på isen?

  1. Enig i at dette er det optimale. Og så vil det selvfølgelig være en smertegrense knyttet til hvor mange år med nederlandsk totaldominans (der det ikke er igjen noe spenning når 10000-meteren skal gås) skøytesporten tåler.

 5. Viktig tema! 🙂 (flere bør stemme)
  Det mest realistiske er nok å forutsette en modell som innebærer distanse-VM hver eneste sesong fremover bortsett fra i OL-år. Så er spørsmålet hvor viktig det anses å jobbe for at «samalog-VM» blir arrangert hver eneste sesong. — Og hva som er mulig å få til. For meg åpenbart at man burde jobbe for en todelingsmodell.
  Hva består eventuelle motforestillinger mot en todeling av?

 6. Hvorfor skal alt det gode gamle skrotes fordi man finner på noe nytt. Maratonløp, sykling osv. tar laaang tid, men det virker som om det blir mer populært å se på fra år til år. VM sammenlagt bør arrangeres HVERT ENESTE ÅT for både allround og sprint. PERIOD

 7. Mangler det viktigste alternativet. En mesterskapsuke over 10 dager som består av både enkeltdistanser og sammenlagt.

  1. Den modellen synes jeg det er lettest å komme med motforestillinger mot: Det blir for massivt både for arrangør og publikum å samle alt i en slik uke. Massivt og utvannet. Det er ikke SÅ stor forskjell på enkeltdistanser og sammenlagt til at det skal svare seg å «utsette» arrangør og publikum for en slik uke. Blir too much. Friidretten kan samle alle øvelser i ett kompakt VM fordi de ulike øvelsene er så ulike og tikamp/syvkamp er for spesialister. Allround/sammenlagt på skøyter derimot er en hovedbestanddel hvor alle også deltar på enkeltøvelser. Et mer kompakt «super-VM» på skøyter har tiden på sin side gått fra. Derfor lurt å gi løpere, publikum, arrangører og media muligheten til å bygge opp spenning til to adskilte mesterskap. — Begge av en viss varighet, og mesterskap som ligger såpass langt fra hverandre i tid at spenningskurven blir riktig og de ikke slår hverandre ihjel. En mesterskapsuke over 10 dager kan man se for seg ved å ta et OL-program og «tenke bort» alt annet enn skøyter. Blir for spredd. En slik modell innebærer også en stor tiltro til at verdenscupen kan bli en bærebjelke ved å flytte på alle VM til slutten av sesongen. Det er tvilsomt. Det viktigste kommer jo på tampen av sesongen, nemlig VM.

   PS: ikke meningen å være negativ. Bare min ærlige mening. 🙂. Kom gjerne med «krasse» velfunderte motforestillinger mot den modellen JEG foretrekker.

   1. Merkelig at det kan fungere bra for andre vinteridrettsgrener, slik som skiskyting, langrenn og alpint. Mange av de samme i alle øvelser, faktisk ennå mer enn på skøyter.

 8. Alternativet til Ivar Hansen burde også ha vært med. (et argument FOR forslaget kan argumenteres å være «boblen» i Heerenveen. Kan andre arrangører klare store stevner flere helger på rad? En slags «test» kommende verdenscupsesong med 2x Calgary og 2x TM under hver sine to påfølgende helger.

  Referat fra ledermøtet er nå lagt ut.
  Det er ikke overraskende at VM-strukturen ikke er omtalt. Forslag måtte ha vært inne før 1.desember 2021, og ingenting har sivet ut om at noe forslag var på gang. Dessuten litt tvilsomt med tidshorisonten her: ISU streber etter forutsigbarhet med å operere med utlysninger og tildelinger (rett nok av ulik «grad») langt fram i tid. Sesongen 2022/2023 har jo allerede vært spikret en stund hva gjelder mesterskap. Men for all del: Stevnene i verdenscupen 2022/23 har jo nylig blitt spikret, så man kunne eksempelvis tenke seg at man fremmet et forslag om å gjøre om EM på Hamar til et VM… Tror ikke Heerenveen (distanse-VM) hadde hatt noen innsigelser mot akkurat det. Men det er for sent med noe «Urgent Matter»-forslag nå. Ville heller neppe gått igjennom fordi det kreves 4/5 majoritet i slike avstemninger.

  Litt korrekturlesning: Første avsnitt og setningen som avsluttes med «skal» er ikke klokkeklar.

  1. Ivar Hansen: UTØVERNE klarer det jo, men hva med publikum, media, arrangører, sponsorer etc?
   Skøytesportens øvelsesprogram gjør at det ikke er så lett å sammenlikne. Men langrenn har Skiathlon, skiskyting jaktstart og alpint kombinasjonen. Tenk om langrenn, skiskyting og alpint først skulle kjørt sitt vanlige distanseprogram for så å i samme mesterskap, og relativt tett innpå hverandre gjøre akkurat det samme igjen, bare at denne gangen er det sammenlagtaspektet som gjelder? En stund siden nå at Norge fikk overskrifter med å stille med Søndrål og Karlstad i et allroundmesterskap. Blomster istedenfor enkeltdistansemedaljer.
   Nevnte øvelser i skiidrettene er under press. Langrenn har «isteden» sitt Tour de ski, hopperne hoppuka. Alpint sin totale verdenscup. Noen ser på lagøvelser i skøytesporten som «istedenfor» allround/sammenlagtstevner. Man taper en dimensjon på veien hvis man lar den utviklingen fortsette. OL setter premisser. Jeg ville koblet en sammenlagtvariant på skøyter på eksisterende enkeltdistanser.

   Gjør verdenscupen på skøyter om til en kamp om to «kuler» (sprint og allround). Skill så ut Sammenlagt-VM som skøytesportens hoppuke eller Tour de Ski. Våg å erstatte enkeltdistansemedaljer i allroundmesterskap med noe litt annet. Se også over 2×500+2×1000. La yngre generasjoner enn oss få bestemme også. «Rammeverket» under allrounddelen i VM med fire distanser og den avsluttende, nåværende langdistansen bør man dog beholde osv.

 9. Jeg synes det ideelle ville være sammenlagtmesrerskaper hvert år og enkeltdistanser-vm hvert 4. år. I de partall årstall det ikke er OL.

 10. Man burde også spørre om programmet for all round bør endres, f.eks. med 3000 meter i stedet for 10000 meter. Et annet alternativ kan være all round med bare 1500, 3000 og 5000 meter.

   1. Helt enig med Lars. 3000 meter har ingen ting i et allround mesterskap å gjøre. Blir som å ta vekk klatreetappen i Tour de France.

 11. Jeg hadde gjerne sett noe variasjon i sammenlagt stevner. 500-3000-1500-5000 en gang, 1000-10000-500-3000 en annen dag. Ikke i stedet for klassisk allround, men som en måte å variere konkurransene litt over sesongen.
  Jeg er ikke tilhenger av å avskaffe allround, men det hadde vært morsomt med en sesong med fullt fokus på sammenlagt, etterfulgt av en sesong med et annet fokus. Man kunne starte med litt kortere distanser, og som løperne nærmer seg VM begynner man å legge inn de lengste distansene. Jeg hadde også gjerne sett en 1500-5000-3000-10000 kombinasjon.

 12. (Hvorfor må det alltid være fire distanser? To og særlig tre bør og funke (fem og flere ditto, men det tar jo lenger tid)

  1. Det må selvsagt ikke alltid være 4 distanser. Det kunne vært 7 distanser over 4 dager, 2 distanser på en dag, eller 3 distanser over 1 eller 2 dager.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *