Liten støtte til gjeldende VM-struktur

Vår meningsmåling om VM på skøyter er avsluttet. Resultatet antyder en viss uenighet mellom de besluttende organer (både nasjonalt og internasjonalt) og skøyteinteresserte i Norge. Kanskje er det mer overraskende å se at heller ikke supportere i andre land ser ut til å være særlig positive til det gjeldende VM-oppsettet.

Vi tar forbeholdet med en gang: Vår meningsmåling er ikke noen fasit på hva skøyteinteresserte faktisk mener. Vi har ikke benyttet en vitenskapelig korrekt metode, og selve utvalget er heller ikke så stort som ønskelig. Ettersom resultatene er såpass klare for de fleste spørsmålene, våger vi likevel påstanden om at det er et klart avvik mellom det folk vil ha og det de får «servert» pr. i dag.

Spørsmål 1: Hva ser du aller mest fram til i en vanlig skøytesesong?
Omtrent to tredeler av de som svarte opplyser at de ser mest fram til allroundmesterskapene. Likevel er det disse mesterskapene som systematisk er fjernet fra terminlista de senere årene – først med EM og deretter med VM. De gjenværende mesterskapene er til overmål slått sammen med sprintmesterskapene.

(Se større figur her)

Vår internasjonale undersøkelse – gjort via Facebook-gruppa «Speed Skating Long Track gathering» – antyder minst like sterk oppslutning om sammenlagtmesterskapene. Heller ikke dette er noen vitenskapelig korrekt undersøkelse.


Spørsmål 2: Hvilket VM-oppsett er det beste?
Fra 1996 til 2019 var det tre verdensmesterskap på skøyter hvert år. Denne ordningen har fortsatt mest støtte blant de som har besvart vår undersøkelse: over 50 %. Den andre halvparten fordeler seg stort sett på ett eller to VM hvert år, mens det er en andel på under 5 % (!) som støtter den ordningen som trer i kraft i 2024.

Det internasjonale svarpanelet vårt er nærmest enstemmig på linje med de norske svarene: «Alle» vil ha tilbake tre VM hvert år.Spørsmål 3: Med kun ett VM pr. år, hvordan bør dette variere?

Fra 2021 til 2023 har det vært ett VM pr. år, noe som også stemmer med hva som faktisk står i ISUs regelverk pr. nå. De som har besvart vår undersøkelse er ikke særlig begeistret for å ha bare ett VM, jf. ovenfor, men hvis dette likevel skulle bli ordningen framover, er det varianten «sammenlagt-VM hvert år» som har klart sterkest støtte.

Og, for å gjenta refrenget: Stemningen er den samme, også internasjonalt.


Spørsmål 4: Støtter du forslaget om å dele skøytesesongen i to – «sammenlagt» og «enkeltdistanser»?
Det store flertallet blant de som har svart er negativ til dette forslaget. Men andelen avventende er større enn på de andre spørsmålene. Vil denne tanken kanskje modnes og blir mer spiselig etterhvert?


Spørsmål 5: Har Norge et spesielt ansvar for å fronte allroundtradisjonen internasjonalt?
Dette er det klareste svaret i vår undersøkelse: Et rungende JA! fra 84 % av de som svarte.

 

Tar dere utfordringen, president Mona Adolfsen og generalsekretær Håkon Dahl?

 

 

Klikk her for å se resultatene av spørreundersøkelsen.

8 kommentarer om “Liten støtte til gjeldende VM-struktur

 1. Egentlig trenger vi EM og VM allround og sprint hvert år. 4 distanser hver gang. Enkeltdistanser bør forbeholdes OL.

  1. Sammenfaller helt med mitt syn. Men oppsettet åpnet ikke for å foretrekke denne klassiske vrien.

  2. Det er det heldigvis ingen som foreslår.
   For en utradering av skøytesporten det hadde vært. Vi hadde mistet Asia, Nord-Amerika, Sør-Amerika og alle andre land enn Norge, Nederland og utestengte Russland.

   Vi kommer aldrig tilbake til en tid der sammenlagt er det eneste i sesongen, heldigvis.

   1. Pr. nå er jo varianten med enkeltdistanser hvert 4.år veldig hypotetisk, men at vi ville ha «mistet noen» har jeg liten tro på. Denne modellen ble brukt før 1996, og det var deltakelse fra hele verden også den gangen. Det er faktisk en myte at skøytesporten har blitt mer internasjonal de siste årene.

 2. Det er også en myte at alt hadde vært bedre om man ikke hadde innført distanse-VM.
  Fortidens løsninger er ikke alltid de beste for fremtiden. Nye tider kan kreve nye løsninger, og så blir oppgaven å finne disse.

  1. Enig i at ikke alt var bedre før. Og at lagtempo er et artig påfunn som er veldig populært især blant de yngste. Men sprintmesterskap med 2x 500 og 2x 1000 kan umulig være noe som støter nye nasjoner bort. Vi har gode sprintere i mange land, og Oseania har gjerne hatt en løper helt i toppen, Colin Coates Autralia og noen fra New Zealand som gjerne går allround. Og det ville ikke være bra for landistanse- eller mellomdistanseløperne vil jo bli diskriminert hvis det bare skal være sammenlagt mesterskap. Man kan jo legge inn mesterskap med hhv 2 1500 metere, en 5000 og en 10000 for spesialistene? Det er et viktig poeng at man får lyst til å gå på ordentlig bane så vi får flere arenaer i alle fall. Men fellesstarten trodde vi var død og begravet i USA for snart hundre år siden, en ren farse.

 3. Sprintmesterskap har ingenting med sprint å gjøre. 1000m er mellomdistanse. Det er masse sprintere rundt i verden, men 1000m gjør det lite interessant å gå sammenlagt. 500m er eneste sprint-distanse på skøyter.
  OL er det som trekker folk til sporten fra mer utradisjonelle land, og uten enkeltdistansemesterskap tror jeg at den strømmen tørker opp. Da blir det rett og slett for lite av det de kommer for.

  Fellesstart er selvsagt den mest interessante øvelsen.

  1. Ok. Da blir det uansett mer interessant for alle med å gå flere ganger noe som holder spenningen ved like. Enkeltdistanser hvert år, ved siden av 2 allround: sprint best av 2 500 metere, mellomdistanse best av 1000 meter ogg 1500 meter langddistanse best av 5000 og 10 000. Så blir det minst mulig flaks og mest mulig at det virkelig er den beste som vinner. Det er for eksempel stor forskjell i alle kortere distanser om du starter i ytre eller indre. Forslag gitt

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *