VM på skøyter: Lite avklart i Sevilla

Kongressen til det internasjonale skøyteforbundet ISU er i ferd med å avsluttes i Sevilla, Spania, og som vanlig blir det tatt en del større og mindre beslutninger. Det spesielle er at en av de aller største som ble tatt denne gangen, samtidig er en av de mest gåtefulle.

For hva skjer egentlig med VM på skøyter etter dette?

Som fortalt i forkant av kongressen var det innholdet i fremtidens VM på skøyter det først og fremst sto om ved ISU-kongressen denne gangen. Både Norge og Nederland hadde sendt inn forslag til hvordan en burde reorganisere mesterskapsstrukturen. Norges forslag var i praksis en speilvendt EM-struktur, mens Nederlands forslag først og fremst hadde betydning for VM enkeltdistanser / verdenscup.

ISU-kongressen var for første gang åpen for offentligheten via Youtube, slik at vi kunne følge diskusjonen både i plenum og i den såkalte hurtigløpsseksjonen. Sistnevnte ble styrt med stø hånd av visepresident Tron Espeli, og det var til tider veldig interessant å observere hvordan de forskjellige forslagene ble penset inn til henholdsvis massiv støtte, eller massiv motstand, alt etter som.

På tirsdagens møte i hurtigløpsseksjonen ble det klart at ISUs eget forslag om at det skal være ett verdensmesterskap pr. år fikk stor støtte i forsamlingen. Bare Nederland våget å opponere, men til liten nytte. Dagen etter startet for øvrig møtet med at Nederland trakk sitt eget forslag.

Onsdag fikk så Norges representant Marcel Vanberg presentere forslaget om en fast alternering mellom allround/sprint og enkeltdistanser, men forsamlingen foretrakk tydeligvis det mer diffuse forslaget til ISU. Dermed står vi igjen som nokså store spørsmålstegn.

Fakta er i hvert fall at der den tidligere bestemmelsen i ISUs regelverk slo fast at det skulle være tre verdensmesterskap pr. år – der skal det nå være ett (fra og med 2021-sesongen). Og i ISUs forslag til endring av den sentrale bestemmelsen står det (vår oversettelse):

«[ISU-]styret støtter en sammenslåing til ett verdensmesterskap i hurtigløp; slik det er innen kortbane og kunstløp. Det eksakte formatet og den eksakte timeplanen for innføring bør besluttes ved en konsensus-orientert diskusjon mellom ISU-styret, Teknisk komité hurtigløp og medlemmene.»

Selve vedtaket ble fattet i plenumsforsamlingen i dag fredag, og dermed er det klart – eller uklart, alt ettersom.

For å skjønne litt mer av dette har vi kontaktet Arild Gjerde, tidligere generalsekretær i Norges Skøyteforbund og en ringrev også i internasjonal sammenheng. Vi spurte ham rett og slett hvordan han tror at VM på skøyter vil se ut om fem til ti år:

– Det går nok mot et hurtigløpsmesterskap pr. år, men jeg tror at i ikke-olympiske år blir VM enkeltdistanser lagt inn i sprint- (500/1000 m) og allround-konkurransene (1500, 5000, 10 000 m). Lagtempo/fellesstart før sprint, og lagsprint etter allround. Dette kan avvikles i løpet av en uke med fornuftig programoppsett.

Gjerde ser heller ikke bort fra at det nederlandske forslaget – som altså ble trukket i denne omgang – kan komme tilbake ved en senere anledning. Før den avgjørende avstemningen ga en nederlandsk representant klart uttrykk for sterk uro knyttet til den usikkerheten som råder akkurat nå.

Og som Arild Gjerde sier: – Stemningen kan skifte før neste kongress…

Kort sagt: Den som lever, får se. Og i 2020 møtes ISU-delegatene til kongress i Phuket, Thailand.

kokk.png

 

(tegning fra spreadshirt.no, manipulert)

 

Firekontinenters mesterskap fra 2020

De største skøytenasjonene utenfor Europa har gått sammen om å foreslå et eget mesterskap for sine verdensdeler; altså Sør- og Nord-Amerika, Asia og Oseania. Tilsvarende mesterskap finnes allerede for kunstløp.

Forslaget virket såpass gjennomarbeidet at det fikk støtte fra kongressen, og mesterskapet vil for første gang gå av stabelen i 2020. Etter det vi forstår vil det første mesterskapet bli likt som EM i 2020 – altså enkeltdistanser. Hva som skjer etter 2020 virker pr. i dag temmelig i det blå, både for EM, VM og «4K».

 

Mer om ISU-kongressen

Youtubeopptak av debatten

ISUs egne oppsummeringer: mandag, tirsdag, onsdag, torsdag, fredag

«Nå får de norske skøytestjernene endelig viljen sin»  (BT/betalingsmur)

 

Hvordan tror du VM på skøyter vil se ut i 2025? Bruk kommentarfeltet nedenfor (ingen innlogging).

 

 

En kommentar om “VM på skøyter: Lite avklart i Sevilla

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *