Nyhetsrunden

– Mett på rekorder, sier du? Nei da, du orker litt til. Denne helga er det rekordløp både i Stavanger og Calgary.

 • Har man greid å blande inn de riktige kjemikaliene i isen? Er radiatoren skrudd på høyeste volum? Kort sagt: Hvilke løpere greier tidskravene for neste års verdenscup allerede nå? Vårt diskusjonsforum følger finaleløpene i Calgary tett.

 

 • I skyggen av VM og verdenscupfinale har både den yngre og eldre garde vært i aksjon på flere arenaer. Midt i februar gikk landsmesterskapet for de yngre årsklassene av stabelen i Stavanger, og her greide supertalentet Didrik Eng Strand fra Hamar å slette intet mindre enn tre gamle rekorder i 12-årsklassen! De gamle rekordene tilhørte Sverre L. Pedersen – vi sier ikke mer.

d e s.png

Didrik Eng Strand (hilskoyter.no)

 

 • Det uoffisielle «ungdoms-EM» – Viking Race – gikk som vanlig av stabelen i Heerenveen. Nevnte Didrik Eng Strand flyttet sin rekord på 500 meter noen hundredeler til, og han ble også suveren vinner med fire distanseseire. Vi gleder oss også over Emil P. Matre, Fana IL, som vant en veldig spennende tvekamp mot tyskeren Motschmann og nederlenderen Prins i 14-årsklassen.

Nevnes må også Peder Kongshaug, som ble nr. 3 i klassen for 16-åringer. Her vant for øvrig Tobias Fløiten de to lengste distansene. Bravo!

 

 • Årets veteran-VM i sprint er avholdt i Leeuwarden, Nederland. Mange klasser å holde styr på, men vi noterer at Rikke Jeppsson, EM-deltaker så seint som i 2018, ble best i klassen for kvinner over 30 år. Søster Renate ble nr. 3 i klasse over 45.

På herresiden noterer vi VM-gull til Ivar Njøs (M50), sølv til Jørn Pettersen (M45), Ole P. Bjornes (M60), Onar Westerheim (M70) og Jan Henriksen (M75); og ikke minst bronse til Arne Kjell Foldvik (M80). Bravo igjen!

 

 • Siste måneds nasjonale mesterskap i sprint og allround:

nasjmest.png

Finn norske og utenlandske skøyteresultater på SpeedskatingResults

 

 • Det har vært litt av en jubelmåned for Patrick Roest! Ikke bare ble han verdensmester, verdensrekordholder i stor firkamp og nr. 1 på Adelskalenderen. Han er også ny nr. 1 på den mest prestisjefylte lista av dem alle – Skøyterankingen!

skoyterank.png

(faksimile: skoyteranking.net)

 

 • Sist høst prøvde vi å mobilisere norske skøyteinteresserte til å utfordre det nederlandske hegemoniet i «WCSC» (World Cup Speedskating Contest). Det gikk vel sånn passe, for nederlenderne vant en trippelseier i konkurransen som akkurat er avsluttet. Beste nordmann ble Axel Rode på en hederlig 6.plass. Resultater her.

 

 • Ryktene forteller at vi snart skal få en avklaring når det gjelder framtida for VM på skøyter. Det internasjonale skøyteforbundets styre skal treffes i Tokyo førstkommende søndag og mandag. I mellomtiden har selveste Sven Kramer gått ut med et forslag om at allround-VM skal avholdes i Heerenveen hvert år (!) Han er ikke begeistret for varianten med sprint og allround samme helg, slik vi vil få i Hamar neste år. Les intervjuet med Kramer i De Telegraaf.

 

 • Som siste sak i denne gjennomgangen av månedens skøytenyheter tar vi med oppslaget om at Sindre Henriksen legger allroundsatsingen på hylla. Nå er det 1500 meter som gjelder, om vi forstår denne betalingsartikkelen riktig. Eventuelle BT-abonnenter blant leserne kan godt supplere hvis de vil.

En kommentar om “Nyhetsrunden

 1. Mange beundringsverdige skøyteprofiler på ett brett her- B. Haarberg blant dem! Fantastisk innsats. Har NSF Ting i år? Har de en spesiell innsatspris å dele ut? JEG har i tilfelle en kandidat.

  For mange å velge i her. Men hva med Arne Kjell Foldvik, som går i klasse 80-85 år. Her må han strekke våpen for den gamle hedersmann Günter Traub. Men dette er «rått» parti, siden GT er mer enn fire år yngre enn AK! Kommet såpass til års, så teller hvert år ganske tungt. Håper det opereres med rekorder på hvert enkelt årstrinn, sånn at åttifireåringer kan sammenliknes med tilsvarende diakront. (Da vil GT kanskje få kjørt seg når han kommer så langt!).Men ellers så er det vel godt humør som preger dette sjiktet, i tillegg til det superimponerende fysiske nivået. I år deltok det til og med en japaner i aldersklasse 90! Det er sikkert ikke så veldig vanlig at folk over nitti krysser grenser mellom verdensdelene. Men her er det altså en som flyr fra Japan til Leeuwarden- for å gå på skøyter!

  En til: Viva Ivar Njøs, for et fenomen! Hvilke fibre finns i den kroppen? Atleter (godt) over 50 utvikler seg oftest i retning utholdenhet. 38.86 (53 år) er forbløffende. Faktisk bare 1.36 sek bak persen fra 2001! Ivar vant bronsemedalje i NM skøytestafett (!) så tidlig som i 1988- over 30 år siden.

  (Det er så en lurer på hva bror Grunde kunne vært god for om dagen!).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *