Bredden – varsko her!

Undertegnede er pensjonist, ikke aktiv som løper, funksjonær eller medlem av skøyteklubb, men VELDIG interessert i skøyter, skøytestatistikk og idrettens utvikling.

Det er jo toppløperne vi er mest opptatt av, det går igjen i alle «skøytefora». Og vi trenger dem som egne inspiratorer – og som idealer for de unge.

Nedenfor har jeg satt opp det vi kan kalle en breddeoversikt – årets skøytetall, fjorårets ditto, og tall for 5 sesonger siden.

Kilde er Speedskating Results, og tallene er neppe 100% riktige, men riktige nok til å lese tendenser!

For årets sesong mangler jo noen løp, også «rekordløp», men jeg tror ikke disse vil vise store endringer i forhold til tallene i tabellen.

Noen konklusjoner kan trekkes:

Løpere som Pedersen og Lorentzen hevder seg med glans, og på juniorsiden har vi Wiklund, Engebråten m.fl. som er helt i verdenstoppen.

Vi ser også en del løpere på kvinnesiden med bemerkelsesverdig stor framgang denne sesongen.

Men tallene nedenfor viser også at lengdeløpsskøyter er en idrett i motvind – rekrutteringen er for lav!

Alle ære til Jenteløftet, enkeltklubber som Nord-Odal og Fana, og alle dere som står på i klubber landet rundt…

…men totalt sett er bredden på vikende front.  Det gjelder i størst grad for distanser med litt lengde.

Totalt sett er det ikke så stor tilbakegang for 500 og 1000 m, men på lengre distanser er det betydelig færre som prøver seg – ikke minst gjelder dette kvinnene. På 3000 m er tallene for den 50. beste tiden over halvminuttet bedre for 5 år sia, og samme tendens for 5000m menn. Vi ser også at mens 100 kvinner klarte 50.0 eller bedre på 500 m i 2014-15, er det foreløpig bare 80 i inneværende sesong.

Dette skrives ikke for å spre motløshet, tvert imot.

Kanskje dere som jobber aktivt med skøyteidretten kan få inspirasjon til å tenke gjennom: Hvordan snur vi dette? Uten at jeg selv gjør noe fra enn til: Gjør vi mange arrangementer unødvendig kjedelige? Mye dreier seg tross alt om trivsel for de unge. Har noen gode forslag til den sosiale delen? Lykke til alle dere som står på for «min» idrett!

Stenseng19

Vil du se en større versjon av tabellen – klikk her!

(skrevet av T. Stenseng)

En kommentar om “Bredden – varsko her!

  1. Årets sesong er ikke ferdig enda. Men det er en kjensgjerning at det har vært nedgang de siste tre årene på antall løpere f. eks. under Skøytekalenderens grenser. For herrer fra 1.119 løpere i 2014/15 til 953 i fjorårets sesong. Fjorårets tall var bunnrekord gjennom tidende, fra Skøytekalenderens oppstart i 1976, da var 1.379 under grensen selv uten klappskøyter, skøytehaller eller dagens trikoter. For kvinnene er det ikke så dramatisk; fra 485 løpere i 2014/15 til 439 i fjor. For kvinnenes del er det kun 13 sesonger som har vært bedre enn fjorårets fra 1975/76 sesongen. Altså på 43 år. Noe som derimot er bedre enn på 1960 til 1980-tallet ar antall norske løpere som går 10000 meter. De siste årene har det ligget så vidt over 100 løpere hver sesong, (i fjor 99) i gullalderen mellom 1960 og 1980 lå antallet på mellom 20 og 60. Så der er vi lang bedre enn tidligere, takket være alle veteranløperne fra 30-80 år. 27 løpere går 10000 meter i Stavanger søndag!!!!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *