Ikke bare svart-hvitt på Hamar

Endelig ble det morsomt å se på skøyter igjen! For nå har vi sett lyset: Torstein Bae er vår profet, og Twitter-meldinger fra tilfeldig forbipasserende er vår hellige skrift.

Neida. Etter hvert gikk det opp for oss at NRKs siste påfunn for å sprite opp skøytesendingene må ha vært en veldig merkelig drøm. Alternativt kan det kanskje bare ha vært en straff fra høyere makter mot oss som ikke innfant oss på tribunen i Vikingskipet?

Der har det nemlig vært «prøve-VM» med både sprintere og allroundere på plass, selv om noen av de aller beste konsentrerer seg mer om VM enkeltdistanser. Dem om det; det var mer enn nok å glede seg over uansett. Og da tenker vi ikke først og fremst på publikumsoppslutningen, som dessverre var av vanlig Hamar-standard.

Først og fremst: Norges andre verdenscup-seier denne sesongen ble et faktum fredag ettermiddag da Sverre L. Pedersen for aller første gang gikk under 6.20 på Hamar. Tiden 6.16,16 var nok til å slå alle som var med, og særlig mer kan man jo ikke forlange. Vi tror også at Sverre kunne ha gått enda fortere hvis han hadde måttet. Allerede torsdag får han sjansen til å bevise det: Da går 5000-meteren under VM enkeltdistanser i Inzell

Grafikken under viser som vanlig hvordan forholdene varierer fra stevne til stevne. Forholdene på Hamar ser ut til å ha vært temmelig gode.

baner2.png

Forklaring: Hver linje i grafen betyr ett prosentpoeng. Som eksempel kan man for 5000 m trekke fra ca. 4 sekunder på tidene fra Hamar, før man sammenlikner med Heerenveen.

 

 

Debutanter i verdenscupen

Som seg hør og bør i en hjemlig verdenscup: Hele fire norske løpere gikk sine aller første senior-verdenscupløp denne helga, og det var fint å se at alle sammen viste seg tilliten verdig. Julie N. Samsonsen (18) fra Fana IL forbedret sin ferske personlige rekord på 500 m. Kristian S. Reinton (22) fra Hol «perset» og ble nest beste nordmann på 1000 m, mens Magnus B. Haugli (20), Jevnaker IF, dessverre ble diskvalifisert fra en meget god tid på 6.29 fredag kveld.

Til gjengjeld kom Haugli seg for aller første gang under 1.50 på en lavlandsbane da han ble nr. 4 på 1500 m i dag. I samme løp ble Kristian Ulekleiv (22) nr. 3, også han med ny bestenotering på lavlandsbane. Ulekleiv fra Gjøvik satte for øvrig personlig rekord på 5000-meteren. Vi gleder oss til å se alle fire ved senere anledninger!

Samtidig tillater vi oss å mene at Odin By Farstad meget godt kunne ha fått delta på 500 meter for menn, der Norge i stedet valgte å la en plass stå åpen. Han bør stå først i køen neste gang det byr seg en mulighet.

sams-rein-ule-haug.png

 Samsonsen, Reinton, Ulekleiv, Haugli (alle bilder: Reidar Langkjær)

 

Formbarometeret

form Hamar.png

Formbarometeret viser hvilke løpere som har fått den største økningen i rankingpoeng på de distansene de deltok i på Hamar (se detaljer nedenfor). To norske løpere ble diskvalifisert denne gangen: Magnus B. Haugli for kryssing av strek, og Allan D. Johansson for feilstart. Johansson var ellers ikke helt frisk, og skal være unnskyldt for en nokså moderat 1500 m til ham å være.

oppsummering Hamar

 Klikk her for større tabell!

 

 

Verdenscupfinalen og kvoter for neste sesong

Nå er det kun én runde igjen av årets verdenscup: Selve finalen som går i Salt Lake City uka etter allround-VM.

I kampen om plasseringer i verdenscupen sammenlagt merker vi oss spesielt at Sverre L. Pedersen leder verdenscupen på langdistanse med ett fattig poeng foran russeren Rumjantsev. Håvard Lorentzen er nr. 3 både på 500 m og 1000 m før finalen.

Det er for øvrig kun de 12 beste pr. distanse som er sikre til finalen. I tillegg til de ovennevnte gjelder dette Henriksen, Bøkko, Johansson og Pedersen på 1500 m, samt Bøkko også på langdistanse. Ida Njåtun er eneste norske kvinne som er sikker på å få gå finalen, nemlig på 1500 m. Men flere andre står også på venteliste, i tilfelle noen skulle melde avbud når vi kommer så langt.

Når det gjelder Norges kvoter for verdenscupen sesongen 2019/20, har vi beregnet følgende:

  Kvinner Menn
500 m 3 (2) 4 (4)
1000 m 4 (4) 4 (3)
1500 m 3 (3) 5 (5)
langdistanse 4 (4) 4 (4)

Forutsetningen her er at reglene for kvoteberegning er uendret fra årets sesong.

 

 

Resultater fra Hamar og stillingen i verdenscupen

 

Aktuelle lenker:

Diskuter Verdenscupen på Hamar i vårt forum!

Se Kristian Vårviks glitrende videointervjuer med norske og utenlandske vc-løpere (Youtube):

 

Bildet øverst: Kristian S. Reinton (EF Sportsfoto)