Suverene Sverres superløp

Inzell er en av disse banene som tradisjonelt sett betegnes som en «norsk lykkebane». Og vi må vel kunne si at dette renomméet holdt stand gjennom årets VM enkeltdistanser. En gull- og tre sølvmedaljer er ikke hverdagskost i denne typen mesterskap. Vi skal mimre oss gjennom mesterskapet på nytt.

Men først, til alle som lurer: Nei, Inzell er ingen lavlandsbane. Grensen går ved 500 meter over havet, og Inzell ligger 691 meter over havet. Dermed skulle den misforståelsen forhåpentlig være ryddet av veien. Når det gjelder de tidene vi fikk se fra Inzell, viser analyser vi har lånt av nettstedet Skøyteranking at baneforholdene jevnt over var omtrent som i Heerenveen før jul. Når vinnertidene stort sett ble enda bedre i Inzell, tyder det altså på at de aller beste har vært flinke til å prikke inn VM-formen.

 

Torsdag: 3000 m kvinner

Norges Sofie Karoline Haugen fikk æren av å åpne mesterskapet i første par mot vår gamle kjenning Karolina Bosiek. Dessverre bekreftet Sofie at årets sesong er en av hennes svakeste som senior, og hun ble desidert sist av de 19 deltakerne som fullførte. Distansen ble for øvrig dramatisk, med mange medaljekandidater allerede fra tidlige par. Martina Sablikova hadde fordelen av å gå sent, og dette var nok avgjørende for at hun vant sin femte VM-tittel på distansen.

 

5000 m menn

Sven Kramer har nærmest vært uovervinnelig på denne distansen siden han gjenerobret verdensrekorden fra Enrico Fabris i 2007. Sverre Lunde Pedersen viste form på Hamar forrige helg, men der var verken Kramer eller Patrick Roest til start, og i Inzell var det fortsatt Pedersen som var utfordreren. Vel, alle vet hvordan det gikk: Pedersen gikk «det perfekte løp», med alle rundetidene på 29,38 eller bedre, satte norsk rekord og utklasset konkurrentene. Norsk gullmedalje på 5000 m for første gang siden Koss!

Fra NRK.no: – Alt stemte. Det var helt vanvittig.

 

Lagsprint

Nederland vant for både kvinner og menn i denne øvelsen som hadde VM-premiere i Inzell. Bjørn Magnussen falt like før første veksling, og dermed var Norge ute. De norske kvinnene fikk enda en sisteplass (nr. 7).

 

Fredag: 500 m kvinner

Om Kramer kanskje var favoritt til å vinne 5000 m, må vel Nao Kodaira ha vært enda større favoritt på 500 m. Men dette var mesterskapet der ting skulle bli litt annerledes enn vi er vant til. Vanessa Herzog ble i fjor historiens første europamester på enkeltdistanser i Kolomna, og denne fredagen fikk hun gleden av å bli den første som slo Kodaira på spesialdistansen siden 2016. Hege Bøkko ble nr. 19.

 

500 m menn

Noen lot seg overraske (?) over raske løp og jevnt nivå. Men dette er jo kortsprinten for menn i et nøtteskall. En skal altså være både god og heldig for å hevde seg. Håvard Lorentzen hadde etter eget utsagn fått rettet på skøytebuen, og dette gjorde tydeligvis susen: 2.plass og ny norsk rekord, kun slått av russeren Murasjov. Dermed medalje nr. 2 til Norge.

 

Lagtempo

Norge var vel for favoritt å regne i gull-duellen mot Nederland i nest siste par. Men denne gangen kom nordmennene bakpå fra start og greide heller ikke å ta igjen noe særlig mot slutten. Dermed sølvmedalje nr. 2. I kvinneklassen fikk Japan sterk konkurranse fra Nederland, men favorittene vant til slutt med fire tideler.

 

Lørdag: 5000 m kvinner

Hvorfor er nederlenderne så sure? «It is not good enough,» var Antoinette de Jongs reaksjon til NRKs intervjuer etter at hun ble nr. 2 på 3000-meteren. Vi trodde ikke Esmee Visser hadde rukket å bli like kravstor, men så sannelig var visst ikke sølvmedalje godt nok for henne heller. Martina Sablikova vant 5000 m, slik hun har gjort det i samtlige VM enkeltdistanser siden 2007! Her var ingen nordmenn kvalifisert.

 

1000 m menn

Håvard Lorentzen hadde ikke hundredelene på sin side denne gangen, og demed ble det trippelseier til Nederland: Verbij – Krol – Nuis. Lorentzen var kun 0,04 sekunder bak  bronseplassen.

 

1000 m kvinner

Mesterskapets mest suverene vinner ble Brittany Bowe på 1000 m, hvor hun slo nærmeste konkurrent med nesten et helt sekund. Hege Bøkko havnet nok en gang utenfor det gode selskap, og Anne Gulbrandsen ble suverent sist av de som ikke falt – selv etter å ha satt ny personlig rekord.

 

10 000 m menn

Den store VM-dagen ble avsluttet med den eneste distansen i mesterskapet der vi ikke fikk en ny banerekord i Inzell. Men dramatikken ble definitivt så stor som bare en 10 000 m kan oppvise. Jorrit Bergsma vant greit fjerde par mot Rumjantsev, men vi trodde ikke at 12.52 ville holde til å vinne. I siste par gikk Roest offensivt ut, slik han også hadde gjort på 5000-meteren, men nok en gang fikk han problemer med å holde farten. Så skjedde det forunderlige at rundetidene likevel var bedre enn Bergsma sine på slutten, og i mål var det kun fire tideler som skilte de to. Bergsma ble mester på 10 000 m for fjerde gang, hvis vi også tar med OL-gullet fra Sotsji.

Ole B. Næss gjorde en fin figur som eneste norske deltaker: 10.plass. Dagens uheldige: Patrick Beckert som tapte bronsemedaljen med 0,002 sekunds margin!

 

Søndag: 1500 m kvinner

Ireen Wüst er spesialisten på 1500 meter i VM enkeltdistanser, og dermed var det bare rett og rimelig at hun fikk æren av å være første kvinne under 1.53 på en europeisk bane. Ragne Wiklund fikk så vidt pyntet på sin junior-rekord fra Obihiro, og det var nok et godt tegn etter at pila har vært negativ de siste ukene. Neste uke: junior-VM!

 

1500 m menn

Allan D. Johansson er fortsatt ikke frisk, og etter en svak 1000 m ga han også fra seg plassen på 1500 m til Sindre Henriksen. Men Sverre L. Pedersen var nok en gang Norges klare éner. Med smått utrolige 1.43,16 bekreftet han nok en gang at han er i sitt livs form, og dermed ble både Juskov og Nuis satt til veggs. Thomas Krol fikk sitt definitive internasjonale gjennombrudd da han ble første mann under 1.43 på europeisk bane: 1.42,58 og gull til Nederland. Vi har for øvrig tilgang til analyser som viser at Krols løp var den største sportslige prestasjonen uansett distanse i årets VM enkeltdistanser.

Her er vårt VM-forum!

 

Formbarometeret

form vme

Kun de to gullguttene fra Bergen viste skikkelig form i Inzell. Resten av mannskapet var på det jevne, eller litt under. Se detaljer i tabellene nedenfor:

oppsummering VME

Klikk her for større tabeller!

hhl pall.jpg

Pallen på 500 m: Håvard Lorentzen, Ruslan Murasjov, Viktor Musjtakov (foto: Reidar Langkjær)

 

Oppsummering av medaljene i VM enkeltdistanser

Nederland 7 – 6 – 2
Tsjekkia 2 – 0 – 0
Norge 1 – 3 – 0
Japan 1 – 2 – 2
Østerrike 1 – 1 – 0
Russland 1 – 0 – 9
USA 1 – 0 – 1
Canada 0 – 1 – 0
Sør-Korea 0 – 1 – 0

(medaljer fra fellesstart ikke inkludert)

 

Alle resultater fra VM enkeltdistanser i Inzell

 

Les også ISUs egne oppsummeringer og intervjuer fra mesterskapet:

torsdag kvinner menn

fredag kvinnermenn

lørdag kvinnermenn

søndag kvinnermenn

 

Bildet øverst viser Sverre L. Pedersen etter å ha gått til gull på 5000 m. Foto: Reidar Langkjær.