Finsk moro i verdenscupen

Det er 45 løpere som er inne på Skøyterankings 1000-meterliste for november. Ingen av disse er fra Finland. Faktisk må vi «jukse» litt og gå helt ned til en høyst uoffisiell 98.plass (!) for å finne beste finne. Likevel dukker nettopp denne mannen opp i A-gruppa i verdenscupen – helg etter helg etter helg. Les mer om hvordan dette kunne skje.

I 20 år har Finland vært en nasjon å regne med i internasjonal skøytesprint: Janne Hänninen var fire ganger på seierspallen på begynnelsen av 2000-tallet, og da han ga seg tok duoen Koskela/Poutala over. Koskela ble sølvvinner i VM to ganger, og han hadde også verdensrekorden på 1000 meter. Poutala var showmannen og den «evige firer», selv om han greide å bli nr. 2 i EM på 500 meter i 2018.

Etter at Poutala og Koskela ga seg på likt etter forrige sesong, var det plutselig nokså tynt i toppen i finsk skøytesport. For det er veldig mange år siden det var god rekruttering i den gamle skøytenasjonen i øst. Du kan f.eks. prøve å finne Finland på denne statistikken som vi hadde for noen uker siden.

 

Tøffe tak med Peter Mueller

Da verdenscupsesongen 2018/19 startet i Japan for tre uker siden, kunne den nye treneren Peter Mueller i hvert fall glede seg over at han «arvet» Poutalas A-plasser både på 500 og 1000 meter. På 1000-meteren var det åpenbart at førsteårs-senior Samuli Suomalainen (20) måtte få gå – han har nesten to sekunders bedre årsbeste enn Antero Eskola (21).

Vår gamle kjenning Mueller er altså mannen som skal ta Finland videre denne gangen. Han har innført et tøffere treningsregime enn det løperne har vært vant med, og så langt har resultatene latt vente på seg. I følge dette oppslaget fra den finske kringkasteren Yle har resultatene så langt vært skuffende, men Mueller håper på bedring i løpet av de nærmeste ukene. Til løpene denne helga blir den finske tomannstroppen fra Japan (Suomalainen + Harri Levo) utvidet til tre, idet Eskola er satt opp som reserve på de tre korteste distansene, og det er vel ikke umulig at finnene dermed skal delta i søndagens lagsprint.

 

Godt betalt for sisteplassen

Tilbake til Suomalainen. Det gikk som det måtte for den finske debutanten i A-gruppa i  Obihiro: Han ble klart sist av de 20 i A-gruppa. Dermed var det vel takk og farvel for denne gangen, skulle man tro. Men hva skjedde… Suomalainen dukket opp i neste verdenscuprunde også – ikke i B-gruppa slik man skulle tro, men i første par i A-gruppa!

Grunnen er først og fremst at verdenscupsystemet ble endret foran denne sesongen (se illustrasjon nederst), hvilket gjør at sisteplassen i A-gruppa blir mye bedre betalt enn tidligere. Suomalainen var dermed tredje reserve foran Tomakomai-stevnet, og siden to russere og én japaner lot være å stille til start var vår finske menn inne nok en gang. Og dermed går spiralen videre: En ny 20.plass, 21 nye verdenscuppoeng – og sjansen til en runde til var minst like god som før løpet.

Og hva skjer når verdenscupen kommer til Europa? Kommer det et forfall eller to? Selvsagt gjør det det – de nederlandske stjernene orker ikke flere enn to verdenscup-runder før de må ha sin obligatoriske pause, og dermed er det klart for finsk entré i A-gruppa igjen.

 

 

 

Nederlandsk hjelp en gang til?

Dersom finnen greier å fullføre løpet i Polen, er han oppe i 63 poeng, noe som kan bringe ham opp på 20.plass i verdenscupen. Dette er imidlertid ikke nok i seg selv til A-gruppeplass i neste runde, fordi de tre beste i B-gruppa skyver ut nr. 18, 19 og 20.

Men finessen er at de tre nederlenderne som står over denne helga blir erstattet av sterke løpere som Velema, Van Oosten og Ntab. Disse tre blir plassert i B-gruppa, og der ser vi ikke helt bort fra at de vinner en trippelseier. Når så verdenscupen kommer til Heerenveen om en uke, er de tre reservene ute igjen, og vips: Suomalainen får sin fjerde sjanse i selveste «skøytesportens mekka».

Nå skal vi ikke ta alt på forskudd her, men det er altså en viss mulighet for at Samuli Suomalainen får sin fjerde visitt i A-gruppa når verdenscupen kommer til Heerenveen. Hvis han får et gyldig resultat i dette løpet, vil fasiten etter fire runder være 84 poeng. Og dermed er neppe veien lang til en VM-billett på 1000 meter. En plass blant de 20 beste etter fire løp er nemlig nok i så måte.

(Dessverre var akkurat dette feil – se kommentarfeltet!)

Når så verdenscupen kommer til Hamar i begynnelsen av februar, står det om en plass i verdenscup-finalen i Salt Lake City. Her er det imidlertid maks 12 deltakere pr. distanse, så vår finske venn er nok avhengig av en del forfall i så fall.

Sist men ikke minst: En eventuell plass blant de 20 beste etter at årets verdenscup er overstått betyr at også sesongen 2019/20 starter med finske farger i A-gruppa på 1000 meter.

Tabell: utdelte verdenscup-poeng for sesongen 2018/19

Verdenscup-poeng Forrige sesong Denne sesongen
Nr. 1 100 p 60
Nr. 2 80 p 54
Nr. 3 70 p 48
Nr. 20 5 p 21
Nr. 1 (B) 25 p 35
Nr. 2 (B) 19 p 29
Nr. 3 (B) 15 p 23

 

OPPDATERT!

Før vi la ut denne artikkelen, stilte vi noen spørsmål til Samuli Suomalainen. Svarene er kommet i etterkant, og vi tar dem med her. Suomalainen opplyser at han har fullført videregående og militærtjeneste, og for øyeblikket er han fulltids skøyteløper. Men fra januar skal han studere økonomi.

Han representerer klubben HLK i Helsingfors, og det finske skøyteforbundet betaler alt av samlinger og konkurranser, men ellers må han forsørge seg selv. Målet for sesongen er EM samt VM enkeltdistanser.

 

Fakta: Samuli Suomalainen

født 15.09.1998

VM junior: to ganger nr. 5 på 500 meter

verdenscup junior: to ganger nr. 3 på 500 meter

EM: tre ganger nr. 19 (sprint + 1000 + 1500 meter)

verdenscup senior: debuterte i desember 2017

Verdenscupen i Tomaszow Mazowiecki begynner fredag. Mennenes 1000 meter starter kl 1655, og Samuli Suomalainen går i 2.par mot Gijs Esders. Hva skal man si, annet enn: Heia Finland!

Bildet er hentet fra Samuli Suomalainens instagram-side.

 

4 kommentarer om “Finsk moro i verdenscupen

  1. «Og dermed er neppe veien lang til en VM-billett på 1000 meter. En plass blant de 20 beste etter fire løp er nemlig nok i så måte.»
    Dette stemmer ikke – det er 14 løpere som kvalifiserer seg for 1000-meteren på poeng, 10 blir kvalifisert på tid. Slik det ser ut nå ligger verken Suomalainen eller noen andre finske løpere an til å komme til distanse-VM i Inzell.

  2. Er nok jeg som lurte Haarberg litt: scrollet litt feil og dermed kom reglene til OL opp. Poenget blir dog ikke helt forringet: Det nye poengsystemet gir en del pussige utslag. Antar på en annen side at alle fint kan leve med at Finland og Soumalainen får et par ekstra sjanser i A!

  3. …forøvrig litt synd at Nils Meland ikke kom med denne korreksjonen på forumet til NST!
    Til deg og andre: Hva er så fantastisk med Facebook at man ikke leser andre debattsider? Eller er problemet at man ikke får logget seg inn?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *