Oppsummering av verdenscupen i Tomaszow Mazowiecki

Er det noen hos Norges Skøyteforbund som leser dette? I så fall har vi et budskap til dere. Når vi går over i det nye året, er det noe som heter EM sprint, og ikke lenge etterpå kommer også VM sprint. Dette dere ta hensyn til når vi kommer til neste verdenscuphelg.

Kvalifiseringen til sammenlagtmesterskapene er endret fra denne sesongen. Nå er det ikke ett kvalifiseringsstevne, men fire. Helt konkret må minst tre norske løpere gå fort nok på 500 og 1000 meter i verdenscupen før jul, for at kvotene skal bli maksimalt store i EM og VM.

Men så langt er det kun én norsk kvinne som har gått de to distansene, og dessverre er det kun også kun en 500-meter i Heerenveen. Vi ber derfor innstendig om at Martine Ripsrud blir fritatt for deltakelse i Heerenveen, og at Anne Gulbrandsen eller Ida Njåtun får gå 500 m i stedet.

Så langt ser mulighetene ut til å være gode for fulle kvoter i allroundmesterskapene for menn og (forhåpentlig) for kvinner. Det samme gjelder sprint for menn. Men hele oversikten får vi naturlig nok ikke før etter neste helg.

 

Tunge forhold på Arena Lodowa

Verdenscupen var tilbake i Polen for første gang siden 1999, og det ble snakket mye om «varm» is. Dermed ble også tidene nokså svake til innendørsbane å være.

baner.png

Forklaring: Figuren viser hvordan oppnådde tider varierer fra stevne til stevne. Det er tatt hensyn til at også kvaliteten på de deltakende løperne kan variere fra gang til gang, slik at grafen her teoretisk sett skal gjenspeile baneforholdene og ingenting annet. I praksis vil den nok også preges noe av at mange løpere topper formen mer til enkelte konkurranser enn til andre.

 

Hva skjedde med Suomalainen?

Før helga gjorde vi et stort nummer av at Samuli Suomalainen fra Finland var i ferd med å «gro fast» i A-gruppa på 1000 meter, til tross for nokså moderate resultater.

Les vår oppdaterte artikkel her!

Nå viste det seg dessverre at finnen aldri kom til start i Polen, noe som ikke skyldtes forventningspresset fra Norge, men en influensa som har rammet hele laget denne uka. Suomalainen er dermed falt ned til 27.plass i verdenscupen, og vi er redd det kan bli veldig lenge til han er i «TV-gruppa» igjen. Heldigvis har han gode sjanser til å dukke opp både i EM og VM sprint over nyttår.

Men vi slipper ikke helt det litt pussige regelverket for verdenscupen denne sesongen: Sist fredag var det to mann som hadde «Wild card» i A-gruppa på 500-meteren. Ingen av dem gjorde noen stor figur, men faktum er at uansett hvilket resultat R. Mulder og Boisvert-Lacroix hadde oppnådd, kunne de ikke ha tatt nok poeng til å beholde plassen til dagen etter. De var altså garantert nedrykk, fordi det internasjonale skøyteforbundet ISU rett og slett har glemt å sørge for at de beste i A-gruppa får beholde plassen i neste løp. Sånn sett behandles faktisk B-løperne bedre med årets system. Vi får tro det blir en justering eller to foran neste sesong. 

 

Formbarometeret

formbar.png

Allan Dahl Johansson greide å bli formløper nr. 1 to ganger på rad, hvilket er en solid bragd. Vi merker oss også ellers mye bra på herresiden, inkludert seier i sesongens siste lagsprint, men nesten en kollektiv kollaps på damesiden. Fargeforskjellen i figuren nedenfor er faktisk temmelig påfallende.

oppsummering T M

Klikk her for større tabell!

 

Til NRKs store overraskelse avgjorde det norske lagtempolaget verdenscupen allerede etter tre runder, men vi kan jo lure på prestisjen i denne konkurransen når vi ser hva slags lag Nederland stilte med. Norge hadde serien 3-2-2, og det var altså nok til sammenlagtseier. Det norske lagsprintlaget for menn vant ble nr. 2 sammenlagt i verdenscupen etter dagens finaleseier. Her vant Nederland sammenlagt. Lagsprint-cupen for kvinner ble vunnet av Russland, og lagtempo-cupen av Japan.

Apropos prestisje: Nao Kodaira, Kjeld Nuis, Patrick Roest m.fl. sto over Tomaszow Mazowiecki, og dette kan faktisk være skjebnesvangert for disse løperne når det gjelder sammenlagt-cupene.

Beste nordmenn pr. i dag er – som vanlig – Håvard Lorentzen (nr. 2 på 1000 m og 3 på 500 m) og Sverre L. Pedersen (nr. 3 på langdistanse). Blant kvinnene er Ida Njåtun nå oppe på 9.plass på 1500 m.

Verdenscupen fortsetter i Heerenveen førstkommende lørdag, og dette er også siste runde før jul.

Resultater og stillingen i verdenscupen

Bildet av Allan D. Johansson: EF Sportfoto

2 kommentarer om “Oppsummering av verdenscupen i Tomaszow Mazowiecki

 1. Uttaket til WC4 er jo her nå.
  ADJ bør få gå 500 for å prøve å holde på Norges tredje plass til sprint-VM? Vi har bare en kvote på 3 i verdenscupen for menn på 1000m, og Rukke kjemper både for nasjonskvoteplass nummer tre til distanse-VM og utvida kvote til neste år i verdenscupen. Sæves – og Norge – på sin side taper ikke så mye på å stå over 500 – han kan paradoksalt nok tjene på det…
  Hverken Ripsrud eller Gulbrandsen er særlig nærme å sikre seg, og nasjonen plasser til distanse-VM. (Det trenger da heller ikke Gulbrandsen). Av verdenscupstillingen ser vi at de vaker rundt plass 40 på hver sin distanse. Om Gulbrandsen står over 1000m, så gjør ikke det noe: 3-4 løpere blant de 40 gir 4 som kvote neste år om reglene ikke endres.
  At Ripsrud står over 500 er litt verre, men ikke verre enn at om hun finner formen til WC5 på Hamar så skal det la seg løse? (2 blant de 40 gir tre plasser neste år. Det er utvidede norske kvoter på Hamar slik at Njåtun kan prøve seg også).
  Regner derfor med at NSF har en plan med en s bak navnene til Ripsrud (1000m) og Gulbrandsen (500m). Gevinsten ved et bytte er jo at Norge får 3 istedenfor 1 løper til sprint-EM. Dessuten kjempe om nasjonskvoteplass 2 og 3 til sprint-VM.

  http://www.norwaysupporterteam.com/index.php/forum/nst/332-verdenscup-4-heerenveen?limitstart=0

 2. …liten rettelse siste linje: «Dessuten kjempe om nasjonskvoteplass 3 til sprint VM».
  Norge er garantert to plasser fordi Gulbrandsen kom på 16. plass ifjor.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *