Ingen tvil: Stolz får Oscarstatuetten

Jordan Stolz‘ spektakulære 2023-sesong ga frukter i form av tre seire i VM enkeltdistanser, og han har også satt junior verdensrekorder på de samme tre distansene. Nå har Oscarkomiteen gjort det åpenbare valget og gitt 18-åringen Oscarstatuetten for årets prestasjon.

Formelt sett viser komiteen til trippeltriumfen i VM enkeltdistanser når den begrunner sitt valg, men i tillegg kommer jo en rekke andre store prestasjoner, og amerikaneren som ofte er blitt sammenliknet med landsmannen Heiden topper stort sett det som er av lister for øyeblikket – også Skøyterankingen. I mangel av et sammenlagtmesterskap å kjempe om i sesongen som gikk får det være et greit bevis på at Oscar-statuetten fikk sin rette vinner denne gangen!

Men rett skal være rett: Stolz ble jo tross alt verdensmester sammenlagt i juniorklassen – også det med ny verdensrekord som prikken over i’en. Og når vi først er i gang, hvorfor ikke også se på  bestenoteringene hans på lavlandsbaner i løpet av sesongen som gikk: 34,10 (34,07) – 1.07,11 (1.07,09) – 1.43,36 (1.43,00). Tidene i parentes er de gjeldende «verdensrekordene» på lavlandsbane…

Sjette amerikaner
Eric Heiden vant Oscar-statuetten fire ganger på rad, og han ble også tidenes yngste vinner da han vant i 1977. Jordan Stolz er den sjette i rekken av amerikanske vinnere, og han er også den nest yngste – kun slått av Heiden.

Les komiteens begrunnelse

Oversikten over alle vinnere fra 1959 til 2023

 

Bildet: Reidar Langkjær

3 kommentarer om “Ingen tvil: Stolz får Oscarstatuetten

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *