Mot verdenstoppen: Kongshaug nr. 4 på Skøyterankingen

Visste Norges Skøyteforbund (NSF) egentlig hva de gjorde da de velsignet avviklingen av allround? Svaret må vel bli nei, for den nye generasjon av norske allroundere kan bli «tidenes beste».

Når sant skal sies skal det vel mye til for å utfordre de fire S’ene, men dette forhindrer ikke at det ser ekstra lyst ut for norsk allround akkurat nå. Ikke bare har vi Europas beste kvinnelige allrounder – målt med sesongens adelskalender. Også våre unge mannlige allroundere er faktisk i ferd med å bli skikkelig gode. De siste listene fra nettstedet Skøyteranking viser for eksempel at Peder Kongshaug fra SSSK nå tar rankingpoeng på alle distanser fra 1000 til 10 000 meter, og på sammenlagtlista er 21-åringen i klasse med internasjonale stjerner som Roest, Stolz, Krol og Nuis. Dette er rett og slett de fem beste i verden akkurat nå.

Skøyteranking baserer sine lister på resultater i verdenscup og andre enkeltdistanse-konkurranser. Det gis i tillegg «bonus» for å prestere på flere distanser, slik flere av de unge norske løperne gjør akkurat nå. Derfor er Peder Kongshaug nå den tredje nordmannen, siden disse listene ble lansert i 2011, som er inne blant de fem beste i verden. Baksiden av medaljen er at han ikke får vist kvalitetene sine på banen i kamp med de beste allrounderne fra hele verden – ihvertfall ikke denne sesongen.

På kvinnesiden er Ragne Wiklund nr. 7 i verden. Hun setter for øvrig norsk rekord nå i desember ved å være nr. 2 på 3000 meter-lista, kun slått av Irene Schouten.

Les Skøyterankings desemberlister her:

 

Bildet av Peder Kongshaug er hentet fra teamnor.no.

4 kommentarer om “Mot verdenstoppen: Kongshaug nr. 4 på Skøyterankingen

  1. Skøyteløp er allround. Da må du holde ut de lange distansene. Det at det går å bli mester ved å ta igjen noen på tiern er skøytesportens sjel. Kuppperm og Hjallis klarte det og verkerk gjorde nesten det mesterstykke i Inzell. Og sprintere som Grisjin ble europamester ved å være så suveren på de korte distansene. Det er skøytesportens grand slam. Alt annet er uinteressant

    1. For deg…

      For meg er skøyteløp mye mer variert. Jeg ser frem til EM på Hamar, som jeg også så frem til VM samme sted i fjor. Jeg ser VM enkelt som sesongen ubestridte høydepunkt fordi VM>EM, og jeg gleder meg til LM i det nye overdekket i Båstad.

  2. Nederlenderne har et mer moderne syn — og det klarer de å kombinere med å være opptatt av allroundkonkurranser også.

    Skøytesportens sjel? Matriser!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *