EM: Presset ligger på de norske damene

Skøytesesongen er rett rundt hjørnet, og om mindre enn tre måneder er det klart for EM på Hamar. Det naturlige målet for Norge bør være: Full kvote i alle klasser!

Det internasjonale skøyteforbundet ISU har offentliggjort regelverket for tildeling av kvoter til EM sprint og allround, som altså går på Hamar første helg i januar. En god del av kvoteplassene er allerede fordelt på grunnlag av resultatene i forrige EM, mens resten av plassene skal man kjempe om i verdenscupen før jul. Vi har sett på mulighetene for fulle kvoter – dvs. tre løpere – i de forskjellige EM-disiplinene.

Sprint – kvinner
Norge har allerede én kvoteplass, ettersom Julie Samsonsen ble nr. 12 i sprint-EM 2021. Kvoten kan øke til tre via verdenscupresultatene i november og desember. Uten å gå inn på det tekniske kan vi nok regne med at det vil være nok at tre norske løpere deltar og fullfører minst én 500 m og én 1000 m. Dette har blant annet å gjøre med at Russland og Belarus (Hviterussland) er utestengt fra internasjonalt skøyteløp for øyeblikket.

Spørsmålet er dermed: Hvilke løpere kan greie å kvalifisere seg for deltakelse i verdenscupen på begge sprintdistansene? Pr. nå er det kun Samsonsen, Martine Ripsrud og Ragne Wiklund som har greid tidskravene. Det gjenstår å se om noen av de yngre norske jentene har hevet seg fra i fjor, eller skal vi kanskje håpe på at Anne Gulbrandsen eller Ellen Bjertnes ser EM på hjemmebane som en sjanse til å gjøre et skikkelig comeback?

Pr. nå ser det ut til at Ragne Wiklund må «ofre» seg for laget og delta på distanser som hun ikke vanligvis går i verdenscup – hvis altså Norge skal kunne få full EM-kvote på Hamar.

 

Sprint – menn
Også i sprintklassen for menn har Norge foreløpig sikret seg en kvoteplass til EM. Vi våger allerede nå å «garantere» at kvoten økes til tre uten noen som helst problemer. Det eneste lille forbeholdet er at uttakskomiteen glemmer å ta hensyn til EM når de hvem som skal gå hvilke distanser. For poenget er altså stadig vekk at samme løper må gå både minst én 500 m og minst én 1000 meter for å telle i kvalifiseringen.

  • Psst! Hvilke løpere har greid tidskravene til verdenscupen – se vår oppdaterte oversikt her (kvinner) og her (menn)

Allround – kvinner
I EM 2021 greide to norske kvinner å være blant de 12 beste – dermed er det allerede nå to plasser sikret til EM 2023. Som for sprintklassen tar vi sjansen på å hevde at det vil være nok at tre norske løpere deltar og fullfører minst én 1500 m og én 3000 m. Den største utfordringen for Norges del vil da i praksis være at verdenscup-kvotene ikke er så veldig store, og uttakskomiteen må tenke strategisk når den setter opp verdenscuplagene. Heldigvis er det fulle kvoter på begge distanser i verdenscuprunde nr. 1 (Stavanger), så dette burde kunne la seg løse!

Allround – menn
I VM 2022 fikk vi bekreftet at Norges mannlige allroundere holder høy standard. Selv uten kaptein Pedersen på plass ble det to mann blant de fem beste, og i EM bør vi nok ha forventninger om et minst like godt resultat. Alt annet enn fullt norsk lag til EM i denne klassen er ihvertfall for en skandale å regne.

…men hvem skal fylle kvotene?
Så langt har vi kun snakket om selve kvalifiseringen. Det er ikke noe krav om at den løperen som har sikret en kvoteplass også må delta i mesterskapet. Dermed kan for eksempel Ragne Wiklund sikre en plass til sprint-EM, mens en helt annen deltaker kan delta for Norge – så fremt vedkommende har greid de helt spesielle tidskravene som gjelder. Legg merke til at disse kravene er «snillere» enn for deltakelse i verdenscupen:

 

 

Bildene øverst: Martine Ripsrud og Marte B Furneé er EM-kandidater i vinter (instagram.com/martineripsrud – facebook.com/Skoytelandslaget).

2 kommentarer om “EM: Presset ligger på de norske damene

  1. Carina Jagtøyen har i år gått under 40,0 på 500 m (flere ganger) og under 1 ,20 på 1 000m. Tidene er dog fra Calgary, men…

    1. Ja, godt observert. Det er strengere tidskrav for tider fra de raskeste banene, så hun er foreløpig ikke kvalifisert. Men det kommer flere muligheter framover.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *