Sluttresultater VM enkeltdistanser 2022

Verdenscupfinalen i Heerenveen ble helt åpenbart en folkefest med god stemning i to samfulle dager. Nivået var også høyt, men kikker vi «bak» resultatlistene ser vi at påfallende mange av verdens beste løpere ikke var tilstede. Hva om vi fikk en VM-serie i stedet?

Nå er det jo triste årsaker til at Russland og Hviterussland manglet i verdenscupfinalen, men det var faktisk mange løpere fra andre land som også lot være å møte opp. En VM-serie, her kalt «VM enkeltdistanser», ville nødvendigvis ha blitt prioritert på en helt annen måte. Med stor sannsynlighet ville man også ha stått igjen med den «riktige» verdensmesteren, fordi uhell og liknende omstendigheter ville bety langt mindre enn med dagens enkeltstående mesterskapsløp.

Som faste lesere har notert seg har vi denne sesongen gjort et virtuelt forsøk som bygger på faktiske resultater i verdenscupen og OL. Sluttresultatene er vår kåring av verdens beste pr. distanse i sesongen 2021/22*! For sammenlikningens skyld har vi også satt opp plasseringen i OL og i verdenscupen. Resten av listene får du ved å klikke på lenkene.

 

500 m kvinner

OL Verdenscup
1 Erin Jackson (USA) 1 1
2 Angelina Golikova (RUS) 3 5
3 Darja Katsjanova (RUS) 8 18
25 Julie N Samsonsen (NOR) 24 30

Se resten av lista!

 

1000 m kvinner

OL Verdenscup
1 Miho Takagi (JPN) 1 2
2 Brittany Bowe (USA) 3 1
3 Angelina Golikova (RUS) 4 9

Se resten av lista!

 

1500 m kvinner

OL Verdenscup
1 Miho Takagi (JPN) 2 1
2 Ireen Wüst (NED) 1 6
3 Ayano Sato (JPN) 4 3
7 Ragne Wiklund (NOR) 12 4

Se resten av lista!

 

Langdistanse kvinner

OL Verdenscup
1 Irene Schouten (NED) 1 1
2 Isabelle Weidemann (CAN) 3/2 6
3 Martina Sablikova (CZE) 4/3 4
15 Ragne Wiklund (NOR) 5 2
27 Sofie K Haugen (NOR) 23

Se resten av lista!

 

500 m menn

OL Verdenscup
1 Laurent Dubreuil (CAN) 4 1
2 Wataru Morishige (JPN) 3 3
3 Gao Tingyu (CHN) 1 20
7 Håvard Lorentzen (NOR) 15 8
20 Bjørn Magnussen (NOR) 17 25
36 Henrik F Rukke (NOR) 33

Se resten av lista!

 

1000 m menn

OL Verdenscup
1 Thomas Krol (NED) 1 1
2 Kjeld Nuis (NED) 2
3 Håvard Lorentzen (NOR) 3 4
18 Allan D Johansson (NOR) 28 15
33 Henrik F Rukke (NOR) 30

Se resten av lista!

 

1500 m menn

OL Verdenscup
1 Kjeld Nuis (NED) 1 3
2 Thomas Krol (NED) 2 4
3 Seitaro Ichinohe (JPN) 10 15
9 Allan D Johansson (NOR) 12 13
11 Peder Kongshaug (NOR) 4 6
17 Kristian Ulekleiv (NOR) 16 11
34 Odin B Farstad (NOR) 36
34 Sander Eitrem (NOR) 50
37 Hallgeir Engebråten (NOR) 23

Se resten av lista!

 

Langdistanse menn

OL Verdenscup
1 Nils van der Poel (SWE) 1 1
2 Jorrit Bergsma (NED) 5/4 5
3 Sergej Trofimov (RUS) 4/- 17
7 Hallgeir Engebråten (NOR) 3/- 26
20 Sander Eitrem (NOR) 25
32 Kristian Ulekleiv (NOR) 39

Se resten av lista!

 

*) Alle løpere som av ulike grunner ikke stilte til start i det enkelte løpet har i vår konkurranse fått 0,5 poeng (uavgjort). Hvis dette eksperimentet en vakker dag skulle bli virkelighet, vil alle deltakere i konkurransen få delta i alle løp, og det vil heller ikke være noe å tjene på å ikke delta. Resultatene ville med andre ord ha blitt mer «korrekte» enn i dette eksperimentet!

6 kommentarer om “Sluttresultater VM enkeltdistanser 2022

 1. Alle resultatene virker ganske rimelige, bortsett fra 15.-plassen til Wiklund på langdistanse. Fins det noe informasjon noen steder om hvordan kåringene er regna ut?

  1. Nå var det ikke å forvente at resultatene blir korrekte – til det er det for «tilfeldig» hvem som deltar fra gang til gang. Dersom dette faktisk skulle gjennomføres, vil alle – eller nesten alle – delta hver gang, og resultatet blir mye mer representativt.

   Ragne langdistanse:
   (1) Kovaleva seier
   (2) Schouten tap
   (3) Bøhm seier
   (4) Lollobrigida tap
   (5) Sokrjakova uavgjort
   (6) Qi Yin uavgjort
   (7) Zdrahalova uavgjort.

   De tre siste resultatene skyldes at motstander ikke deltok i henholdsvis OL og v-cupfinalen. I virkelighetens verden ville Ragne vunnet den første, og fått en høyere plassering, men også sterkere motstander i runde 6 og 7.
   Jeg har tro på denne modellen!

   1. Så opplegget er altså at man får poeng for parseier? Da må også startlista settes opp i samsvar med poengstillinga. Det kan gjøres som et tankeeksperiment. Men i de reelle konkurransene har de jo ikke tatt hensyn til det.

    Tankeeksperimentet gir følgende resultat for langdistanse kvinner:
    Schouten 7 poeng, Sáblíková og Wiklund 6, Miho Takagi 5, Morozova, Haugen, Sato, Lollobrigida, Weidemann, Lalenkova, de Jong 4, Behlau, Tao, Kilburg, Han, Maltais, Blondin, Hof, Beune 3, Adake, Kim, Sokhrjakova, Oshigiri, Achtereekte, Horikawa, Jurak, Zujeva, Pechstein, Bøhm, Weigel, Härdi, Czerwonka, Scott, Voronina, Conijn 2, Maffei, Wenger, Tas, Park, Uhrig, Kosaka, Kovaleva, Czyszczoń, Lamb, Hofmann, Slojeva, Nana Takagi, Bonazza, Zdráhalová, Yin, Grigorjeva, Kerschbaummayr, Bosiek, Vijn, Kent 1. Da har jeg tatt med både 3000 og 5000 m i VM. Virker ikke som noen direkte dårlig måte å avgjøre et distansemesterskap på. Det får litt tilfeldige utslag i starten, men det retter seg.

 2. Må jo si jeg er imponert over et system som plasserer Ragne Wiklund, som vel ikke har plassert seg dårligere enn nr 5 i noen WC eller mesterskap på langdistanse som nummer 15 totalt?
  I WC er hun nummer: 4-3-3-4-2 i EM nummer 4 i VM al er hun nummer 3+3. Hvordan kan dette resulterre i en 15. plass?

  1. Se svar til Finsen over her (og forbehold i selve artikkelen). RW skal åpenbart ikke være nr. 15, men like håpløse enkeltplasseringer kan en finne både i OL og verdenscupen.

   Generelt sett er jeg 100 % sikker på at dette systemet vil plukke fram mer «riktige» vinnere enn dagens ordning + at det vil gi fordeler utover dette også. F.eks. er jeg veldig opptatt av å rydde vei for en skikkelig satsing på sammenlagtmesterskap.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *