Historisk EM-bronse til Engebråten

At Norge omsider skulle få sin første «ordentlige» medalje i EM enkeltdistanser, var ingen stor overraskelse. Men at den skulle komme på 5000 m for menn…

For det ble altså Hallgeir Engebråten, som faktisk også deltok på Norges B-pregede lag for fire år siden, som skulle bli historisk med sin bronsemedalje på 5000 m i EM 2022. Tidligere har Norge kun vunnet medaljer på billigsalg – dvs. i de såkalte lagøvelsene. (Også denne gangen ble det fire av fire mulige der.)

Engebråten var ikke mesterskapets eneste beholdning for Norges del, for flere andre også gikk gode løp. Gullstjerne nr. 2 går til tidenes raskeste løp på lavlandsbane av en nordmann, prestert av Allan Dahl Johansson: 1.44,16! Det holdt til en sterk bronsmedalje på EMs siste dag.

Ragne Wiklund trengte visst en gjennomkjøring på 3000 m, før hun slo til med en ypperlig 1500 m dagen etter. Med motsatt distanserekkefølge ville det kanskje blitt en historisk medalje på Ragne også?

Formbarometeret
I tabellen nedenfor viser vi hvordan den enkelte norske løper har gått opp (+) eller ned (-) på Skøyterankings distanselister som følge av resultatene i Heerenveen.

NB! Det norske EM-uttaket inkluderte ikke Sander Eitrem, selv om han har vært den beste løperen på 5000 m tidligere i sesongen.

Nederland var suverene i egen storstue
Til tross for null publikum pga. corona: Nederlenderne hadde alle fordeler og vant som ventet (nesten) alle distanser fra 500 til 5000 m. Polakken Michalski greide å vinne sprinten med 0,01 sekunds margin – bravo!

Her skal det dog nevnes at de eneste egentlige utfordrerne i europeisk sammenheng – Russland – stilte med sterkt reduserte lag og til og med måtte stå over alle distanser på fredag kveld. Nils van der Poel er selvsagt også en løper som ville ha utfordret nederlenderne. Men han valgte å ikke stille opp. Det er viktigere å forberede seg til OL, må vite.

 

Rask is i Heerenveen
Grafen nedenfor viser hvilke tider som er oppnådd gjennom fire sesonger med verdenscup og mesterskap. Tidene i EM var raskere enn i f.eks. verdenscupen i Stavanger. Forskjellen ville nok ha vært enda større dersom en tok hensyn til at en del løpere neppe har toppet formen til EM.

(Klikk her for å se større bilde)

 

EM 2023
EM enkeltdistanser i et OL-år er kanskje ikke det helt store, men vi kan allerede nå begynne å glede oss til et «skikkelig» EM i januar 2023! Mesterskapet avholdes i sprint og allround, og forhåpentlig blir det også masse publikum på Hamar neste år.

 

Mer EM-stoff!
Les både rocamboles glitrende gjengivelse av 5000 m, samt annet EM-snacks i vårt diskusjonsforum!

ISUs oppsummeringer av EM:

Komplette EM-resultater

 

 

Bildet øverst: Hallgeir Engebråten (instagram.com/skoytelandslaget).

2 kommentarer om “Historisk EM-bronse til Engebråten

  1. Den nå tradisjonelle avslutting med fellesstart la i første omgang opp til at den Nederlandske Lekestue skulle fortsette. Groenewoud viste seg som vanvittig sterk og dro rett og slett feltet i stykker, for så å sende Kaptein Schouten inn til gull og selv ta selv av sølvet med russiske Golubeva en distansert bronsevinner.

    Men da vi nådde mennenes fellesstart var Nederlenderne ikke super relevante. Swings (Belgia) tok seg av gull, Wenger av sølv og Zakharov gikk inn til bronse. Norge Kristian Ulekleiv viser takter til å bli en skikkelig spesialist og krysset streken som nummer 4, igjen er Norge bedre enn Danmark på den mest taktiske skøytedisiplin.

  2. Ikke for å snakke ned Norges medaljer, men man burde vurdere å kutte ut de nåværende lagøvelsene i EM. Blir for få land. Inn med 10 000m, menn og 5000m, kvinner isteden. Gjerne en fellesstartøvelse til også. Danmark har et forslag inne om poengløp som ny øvelse i skøytesporten. Selv kunne jeg tenkt meg en poeng- /eliminisajonspreget variant. Lagøvelse faktisk. To utøvere på hvert lag.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *