«Følg pengene,» er det ikke noe som heter det? Vi har sett nærmere på hvordan det internasjonale skøyteforbundet ISU fordeler premiepengene på de forskjellige stevnene på internasjonalt nivå.
ISU deler ut over 10 millioner kroner årlig i premiepenger. Mye av dette går til de som gjør det best i mesterskapene, men godt over halvparten deles faktisk ut via verdenscupen. Verdenscupen har vært uten sponsor i flere år, men ISU ønsker altså likevel at dette skal være en attraktiv arena, i hvert fall økonomisk.
I figuren under viser vi hvordan ISU fordeler sine premiepenger i løpet av en fireårsperiode. Beløpene her gjelder for hver av klassene: kvinner og menn.
Forklaring: Tallene står for $1000, dollarkursen er pr. i dag ca. kr 8,60. Vi har ikke tatt med verdenscup for junior eller firekontintenters-mesterskapet. Når det gjelder verdenscupen har vi tatt utgangspunkt i 2022-sesongen.
Hvem er taperen?
Hvis verdenscupen er vinneren – hvem er taperen? ISU har nylig bestemt at VM allround og sprint bare skal arrangeres annethvert år. Tilsvarende gjelder for EM. Samtidig er det foreløpig ikke gjort noe med premiepengene som deles ut i disse mesterskapene.
Summen av alt dette er – som du sikkert har gjettet – en sterk nedprioritering av den klassiske skøyteløperen; han som prioriterte å trene for å bli god på fire distanser. Hvis vi omarbeider tallene fra øverste figur, får vi nemlig følgende resultat:
Omtrent ¾ av pengene går altså til enkeltdistanse-spesialister! Og dette er før vi tar hensyn til stipender, OL-bonuser etc. Det meste av stipender på nasjonalt nivå blir nemlig også gitt på grunnlag av «olympiske» øvelser (= enkeltdistanser).
Vi har vært i kontakt med ISU for å få deres kommentar til tallene, men det foreløpige svaret er at de har de travelt i forbindelse med inngang til ny sesong. Svaret vil bli formidlet her når vi får det.
Fakta: premiepenger skøyter
VM allround – de seks beste
EM allround – de tre beste
VM sprint – de seks beste
EM sprint – de tre beste
VM junior – de tre beste sammenlagt og på enkeltdistanser/lag
VM enkeltdistanser – de tre beste på alle distanser og lagkonkurranser
EM enkeltdistanser – de tre beste på alle distanser og lagkonkurranser
Verdenscup – de tre beste i alle konkurranser
Verdenscup sammenlagt – de ti beste pr. kategori (fem for lagtempo)
Les også:
- Et enkelt svar på et vanskelig spørsmål (juni 2018)
- De går for tyske mark (Arbeiderbladet, november 1985)
Bildet øverst: Pexels.com
God journalistikk, nedslående funn.
Ganske interessant å se tallene satt opp på den måten.
Det er verdt det å huske på at det mye flere verdenscup løp i en sesong enn VM løp (selv før da det var tre per sesong).
Allround VM gir største individuelle pengepremie (ikke sant?), og det føles riktig. Er det premiepenger for distanseseier i Allround mesterskap?
VM enkeltdistanse bør selvsagt veie tyngre enn verdenscup.
De fleste har sikkert en mening om hvor man skal bruke mest penger.
Største individuelle premie er § 22 000, som ganske riktig gis til vinneren av allround-VM. (her er det ingen premier til distansevinnerne).
Vinner av verdenscupen sammenlagt: $ 15 000.
Vinner av en distanse i VM enkeltdistanser: $ 6 000.
Jeg hadde naturligvis gjerne sett de tallene med et ekstra null til slutt, men det virker som en rettferdig fordeling for min del.
Jeg hadde gjerne sett at en løper kunne leve direkte av premiepenger fra skøyteløp, også hvis denne ikke vinner ofte. Men i en sånn verden måtte VM ha mye større sponsorer, og verdenscupen ha en skikkelig hovedsponsor.