Et enkelt svar på et vanskelig spørsmål

I kjølvannet av ISU-kongressen i Sevilla har det hersket en stor grad av usikkerhet rundt hva fremtiden vil bringe for VM på skøyter. På Facebook-forumet «Speedskating, the good old days» har nederlenderen Marnix Koolhaas skrevet teksten «Slutten på allround skøyteløp, slik vi kjenner det?»

Her følger en norsk oversettelse av denne teksten – og vi kan love: avslutningen er mer optimistisk enn man kunne tro!

«Idrett handler ikke bare om popularitet, penger og TV-tall. Idrett handler også vel så mye om tradisjon, og om hva utøvere og fans anser for å være de mest verdifulle og aktverdige mesterskapene. Sett fra det perspektivet har allroundmesterskap på skøyter vært unike på flere måter: De har den lengste tradisjonen i idrettshistorien, de har fortsatt en betydelig fanskare i de to viktigste allround-nasjonene (Nederland og Norge), og de regnes blant utøverne selv som de EKTE og mest ettertraktede mesterskapene å vinne (blant dem: Ard Schenk, Eric Heiden, Shani Davis, Miho Takagi).

Allroundmesterskap på skøyter kan sammenliknes med mangekampen i friidrett. Den kan ikke vise til ekstrem popularitet hos et bredt publikum – men mesteren i tikamp/sjukamp regnes som kongen/dronningen av et friidrettsmesterskap. Hvor mange ihuga fans har mangekampen på verdensbasis? Antakelig ikke så mange flere enn de som er tilhengere av allroundmesterskapene. Akkurat som allround er mangekamp en del av verdensarven når det gjelder idrett. Det er kulturelle årsaker til at disse unike grenene ikke skal endres radikalt.

Så hva bør ISU (Det internasjonale skøyteforbundet) gjøre, etter min mening?  Vi ser alle at den kommersielle oppmerksomheten mer og mer retter seg mot det olympiske formate, altså enkeltdistanser. Den utviklingen kan vi ikke stanse. Men skal dette nødvendigvis innebære at vi degraderer det mesterskaps-formatet som har en unik tradisjon som strekker seg over 125 år? Nei – jeg mener at ISU har en historisk FORPLIKTELSE til å holde ALLROUND i live og MARKEDSFØRE den på en best mulig måte. Og ja – i disse tider trenger vi penger for å markedsføre et mesterskap, særlig når det er truet av et mer og mer ensporet fokus rettet mot OL og enkeltdistanser.

 

Penger på bordet!

Jeg mener det var et riktig trekk å legge allround-VM til slutten av sesongen. Det er bra at sesongen avsluttes med den mest tradisjonsrike konkurransen. Men det store spørsmålet gjenstår: Hvordan gjøre mesterskapet mer attraktivt? Pr. i dag er premiebeløpene små, og løperne får heller ingen «olympiske fordeler».

Svaret er faktisk enkelt – og ISU burde egentlig ha innsett dette selv hvis de virkelig brydde seg om sin unike historie og tradisjon. For å gjøre allround-VM attraktivt for løperne må premiebeløpene økes. ISU har over $ 300 millioner stående på en sveitsisk bankkonto, hvilket betyr at de er fullt i stand til å bidra økonomisk – subsidiere allround-VM over en nokså lang periode. Hvis allroundmestrene virkelig er å regne som de EKTE mestrene, hvilket mange utøvere og skøyteinteresserte mener, så bør ISU også anerkjenne dette.

Dessuten er det mindre nødvendig å bruke premiepenger på enkeltdistanser, ettersom løpernes støtte fra sine egne forbund og olympiske komiteer baserer seg nettopp på enkeltdistansene. De får derimot ingenting for å delta i allround. Så ISU må kompensere. Som en start kan man gi alle de 2 x 24 løperne som kvalifiserer seg til VM en sum på $ 10 000 hvis de faktisk stiller opp. Og $ 50 000 til hver av verdensmestrene? Kanskje ISU kan be om penger fra IOC (Den internasjonale olympiske komitéen), eller kanskje til og med UNESCO (FN-organisasjon for kultur mm.) til å subsidiere allround som en unik del av den idrettslige verdensarven. Idrett er også kultur, og derfor bør den kunne motta støtte fra verdenssamfunnet når den er truet.

Hvis vi greier å bli enige om dette, kan vi gå videre med å diskutere innendørs kontra utendørs, samt spørsmålet om Norge og Nederland er de mest egnede arrangørene av mesterskap. Men først og fremst må ISU ta ansvaret sitt for sportens historiske verdi. Vis at dere er STOLTE av at VM i 1893 var det ALLER FØRSTE offisielle verdensmesterskapet, arrangert av det eldste internasjonale forbundet. Den moderne idrettshistorien begynte i 1893, med et verdensmesterskap bestående av en unik kombinasjon av fire forskjellige distanser. Hvis ISU tar denne historiske forpliktelsen på alvor, er jeg sikker på at allround-skøyteløp vil gå en flott fremtid i møte.»

(skrevet av M. Koolhaas)

Lenke til innlegget på Facebook

 

Om forfatteren

Marnix Koolhaas (58) er historiker med en spesiell interesse for skøyter. Han har skrevet bøker om skøyter, og han har også vært trener for løpere fra Argentina og Storbritannia. Les mer om ham på Wikipedia.

premiepenger.png

Bildet øverst: Ard Schenk, VM på Bislett 1972 (Wikimedia Commons)

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s