«Rekord-Nils»: Tror Fish kommer sterkt tilbake

Avstemningen vår om «Årets navn» levnet ingen tvil. De andre kandidatene ble smågutter mot Nils van der Poel, Sveriges nye verdensrekordholder på 10 000 m. Her gir han oss et lite innblikk i oppskriften på suksess.

Som alle er klar over: 2021-sesongen ble spesiell på mange måter. Men det spørs likevel om ikke Nils van der Poels comeback i internasjonal sammenheng var det aller mest spesielle som skjedde. Selv om den alltid imøtekommende og reflekterte svensken har vist glimt av storhet tidligere – kanskje først og fremst ved seier på 10 000 m allround-VM 2018 – så er det verdt å legge merke til at hans beste plassering i verdenscupen pr. dags dato er en 15.plass (januar 2017, 5000 m)!

Allerede i desember 2020 satte han ny banerekord (12.46) i Inzell, en forbedring av egen personlig rekord på 18 sekunder. Og det mest utrolige av alt: Dette var et løp helt uten parkamerat.

18 måneders forsesong
Van der Poel hadde allerede i oktober forstått at det kom til å gå veldig fort i 2021:

– Jeg presterte veldig bra på trening, og det er viktig å huske at jeg hadde hatt en forsesong på 18 måneder. Vi bygde opp et fantastisk treningsprogram, helt uforstyrret av konkurranser. Men jeg hadde nok ikke trodd at det var mulig å slå verdensrekorden på en lavlandsbane.

Du har løftet verdensnivået – særlig på 10 000 m. Har du gjort noen taktiske/tekniske endringer siden 2018, eller er det «bare» all treningen som gjør at du er så mye bedre nå?

– Det er nok først og fremst den fysiske utviklingen min som har vært nøkkelen til suksess. Men jeg har også gjort noen mindre tekniske justeringer siden 2018, først og fremst med svingteknikken. Jeg har en mer naturlig posisjon i svingen og får et mer naturlig trykk mot isen enn tidligere. Da VM enkeltdistanser nærmet seg fikk jeg orden på skøytejernene, og dermed ble også teknikken på langsidene bedre.

Verdensrekorden til Graeme Fish fikk ikke leve altfor lenge. Men Van der Poel tror at kanadieren kan komme tilbake som en farlig konkurrent neste sesong:

– Foran neste sesong får jeg bare åtte måneders forsesong, så jeg vet ikke om jeg kan forvente så gode resultater en gang til. Det skal bli veldig interessant å følge Fish neste år. Ettersom han valgte å stå over 2021-sesongen, er det han som kommer til å få en ekstra lang forsesong…

 

(Klikk her for større bilde)

 

Nå står banerekorden i Sørmarka for fall
Hvis verdenscupen i Stavanger kan gå som planlagt, blir det en stjernespekket deltakerliste på 10 000 m den tredje helga i november. Hva tror Nils van der Poel vinnertiden blir?

– Det blir nok banerekord, men hvem som tar den? Patrick Roest, Graeme Fish, Jorrit Bergsma – eller jeg? Vi skal ikke glemme guttene i det unge norske laget heller. Det vi har lært av 21-sesongen er at 10 000 m er en uforutsigbar distanse. Plutselig dukker det opp en ny stjerne og setter verdenseliten på plass. Men jeg tror på en vinnertid rundt 12.40 i Stavanger.

(Gjeldende banerekord i Stavanger: 12.50,97 – Sven Kramer)

 

Nils vil delta i VM på Hamar

Vi har forstått at det er OL du satser på i 2022-sesongen, men kan vi håpe å få se deg i VM på Hamar også? Hva slags ambisjoner vil du ha i så fall?

– Ut fra resultatene i EM sist vinter skal jeg kunne kjempe om medaljer i et VM. I så fall kreves det fire skikkelig gode løp, og selv om det ikke er mitt hovedmål så ser jeg fram til allround-VM. Jeg liker konkurranseformen, selv om de korte distansene ikke akkurat er min spesialitet.

Jeg gleder meg til å konkurrere på Hamar!

 

…og dermed er VM i mars neste år sikret minst en stor attraksjon for alle norske og svenske skøytefans. Billettene er ikke lagt ut for salg foreløpig.

FAKTA – NILS VAN DER POEL

Født 25.04.1996

Personlige rekorder:
37,87
1.13,92
1.47,63
6.08,39
12.32,95

Meritter:
Gull på 5000 og 10 000 m i VM enkeltdistanser 2021
Gull på 5000 m i junior-VM i 2014 og 2015
Verdensrekord på 10 000 m (2021)
Nr. 5 i VM 2018
Nr. 4 i EM 2021

 

 

Bildene øverst: skridsko.se/ISU

 

3 kommentarer om “«Rekord-Nils»: Tror Fish kommer sterkt tilbake

 1. Flott, men også tankevekkende at det å ikke konkurrere i det hele tatt over lang tid skal være så fordelaktig.
  Vi snakker om fordelen av å stå over en hel sesong! Vanskelig å tvinge noen. Tror dog ikke det å stå over sesonger for å trene blir legio. Fish ville nok deltatt i år også hvis han bare hadde fått forberedt seg på vanlig vis denne spesielle sesongen. Kanadierne slet rett og slett med å komme seg på is siden banen i Calgary lå nede, samt med diverse koronarestriksjoner. Som kjent ble det heller ingen ISU Events før boblen i Heerenveen.

  Personlig liker jeg heller den type profilering som innebærer at man er synlig i konkurranser (aller best: sommer (inline) som vinter). Men at van der Poel er en kjærkommen profil er sant og visst! Kommer van der Poel til å delta under WC3-4, eller vil noe slikt bare bryte ned? Heldigvis er kvalifiseringen til OL, VM (allround) og også verdenscupfinalen utformet slik at han trolig er nødt til det hvis han skal kunne delta på noe mer senere i sesongen enn akkurat 10 000m i OL. Det måtte i så fall være EM-enkeltdistanser.

  Så det er spikret at det blir 10 000m under verdenscupen i Stavanger? Sett det nevnt før, men 10 000m «pleier» å komme under WC3. ISU klør seg vel i hodet i disse dager når det gjelder hvordan de skal gjøre det når det kommer til nasjonskvoter i verdenscupen kommende sesong. Ble jo sagt at alle land får beholde sine kvoter fra 2019/2020. I tillegg kunne man sikre seg «tilleggskvoter» under «boblen» i Heerenveen (ikke spesifisert hvordan). Under sesongens første verdenscupstevne er det dessuten vanligvis nasjonskvoter i A basert på sluttstilling i fjorårets verdenscup i angjeldende distansecup. Ikke sagt noe om endring av vanlig ordning der. Hvis vi allerede nå kikker på det, vil Norge nå normalt sett inneha to plasser i A under sesongens første 5000m. Deretter må man havne blant de elleve i A eller vinne B-gruppa i dette første løpet i Polen for å kunne stille i A på 10 000m i Stavanger. Ikke så stort problem kanskje, men vanligvis setter det seg litt bedre hvis man åpner sesongen med to løp på 5000. – Her blir det fram med nåløyet med en gang. For 5000 sin del blir det også viktig å komme med i A fra begynnelsen av. 14 av 20 løpere kvalifiserer seg på poeng (OL). Fordel å være med fra starten av. Tidskvalifisering er ikke millimeterrettferdig. 10 000m: I og med at 8 løpere kvalifiserer seg til OL via poeng, gjenstår det kun fire på tid. Hvor mange via tider satt i kvartettstart i B-gruppa i Sørmarka? Ikke så stort problem når det gjelder 5000m: I enkelttilfeller vil kanskje et par løpere ergre seg over å havne utenfor poengkvalifiseringen, men i den mindre fordelaktige (!) A-gruppa i SLC. Summa summarum: Kvalifisering pleier å være lite seervennlige greier når det gjelder skøyter. Nå øyner jeg et lite håp selv om det fortsatt er en vei å gå. Fortsatt 12 stykk på 10 000menn og 5000kvinner. Ned fra 24 til 20 på 5000menn og 3000kvinner. Dessuten må nasjoner bortsett fra 10 000m, menn og 5000m, kvinner ha alle sine løpere inne via poengkvalifiseringen for å kunne kvittere ut maks nasjonskvote på 3. (kommer på et senere tidspunkt tilbake til kvalifiseringssystemet til OL. Følg med på forumet på dette nettstedet her).

 2. Godt stoff! Vi må merke oss spesielt det som Nils sier om allround. Der har mange av våre 1500m- spesialister mye å lære. Det skal ikke forundre meg om vi ender opp med at en svenske blir publikumsattraksjon nr. 1 når vi kommer til VM på Hamar.

 3. Uff da, håper ikke at han spiller for mye energi på allround. Det er rett og slett ikke der talentet ligger.

  Jeg kommer til å heie på han under OL og i løpet av sesongen.
  Forventningen min er at et eventuelt resultat i Hamar kommer på bakgrunn av et suksessfullt OL, og etter knusende overlegne prestasjoner på de to lengste distansene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *