Nils van der Poel gikk på 12.46 alene i Inzell

Spenningen var stor foran Nils van der Poels internasjonale comeback etter nesten tre års fravær. Resultatet på 5000 m i Inzell må vel vurderes som helt OK, selv om tre (!) dansker gikk fortere enn svensken. Så viste det seg at han hadde adskillig mer på lager dagen etter…

Nils van der Poel (24) har altså ikke konkurrert utenfor Sverige siden han ble tilkjent seier på 10 000 m og 7.plass sammenlagt i VM 2018. Comebacket kom i de internasjonale løpene i Inzell denne helga, og med 6.35 på 5000 m kom den første bekreftelsen på at Van der Poel fortsatt er å regne med. Ifølge artikkel på nettsiden til det svenske skøyteforbundet slo han av på farten for å være klar til 10 000 m på søndag. Sluttiden er også innenfor kravet for deltakelse i EM i Heerenveen, men her er Van der Poel avhengig av godvilje fra det internasjonale skøyteforbundet ISU. Sverige har i utgangspunktet ikke rett til en kvoteplass i EM.

Høyfjellsbanen i Inzell viste seg nok fra sin beste side søndag morgen, da Van der Poel hadde fått tillatelse til å gå 10 000 m utenom det opprinnelige programmet. Svenskens tidligere personlige rekord (13.04,79) ble nemlig senket med 18 sekunder til 12.46,91. Og det i et betydningsløst løp uten parkamerat! For å sette løpet i perspektiv: Ingen norske løpere har noensinne gått fortere enn 12.50, og de seks som har gått bedre enn 12.46 er enten fra Nederland (4) eller Canada (2). Tipset er etter dette at vi får en meget god svenske til start i EM 2021…

En presisering for ordens skyld: I skrivende stund er de offisielle resultatene fra søndagens løp ikke tilgjengelige.

Så var det danskene: Oppsiktsvekkende nok gikk både «brødrene Due» (6.29 og 6.30) og Thorup (6.34) fortere på 5000 m enn den mer etablerte løperen fra Sverige. Kun en av de tre får være med i EM, og da blir søndagens 1500 m avgjørende.

Stefan Due Schmidt (instagram.com/stefan_due)

Vi tar oss tid til å legge merke til de finske løperne også. Flere av dem har i lengre tid trent og konkurrert i Inzell, og den klare eneren så langt er Samuli Suomalainen (22). Denne sesongen har han til og med senket rekorden sin på 3000 m med fem sekunder, men vi regner med at det fortsatt er sprint han og resten av Finland satser mest på. Det er en viss mulighet for at Suomalainen blir å se i EM.

Sist men ikke minst: Laura Kivioja (18) satte i lørdagens løp klare nye personlige rekorder på både 500 m og 1500 m. Her har Finland en ny løper som kan være verdt å følge med på i kommende sesonger.

 

SpeedskatingNews:

 

Bildet øverst: Nils van der Poel (skridsko.se)

7 kommentarer om “Nils van der Poel gikk på 12.46 alene i Inzell

 1. Ha.ha. Herlig! Jeg våknet akkurat klokken 14:30 i dag (!), og dette må jeg si var veldig gøy! Hvor ofte får vi slike overraskelser?. For en dramaturgi de to seneste dagene! (de som ikke bare er på facebook får best utbytte. Facebook er et supplement).

  Opptatt som jeg er av å forstå skøyteregler og slikt, så vil jeg tro at det nå nesten bare blir en formalitet dette med hvem som skal den ledige plassen på 10 000 i distanse-VM. (Japan har altså allerede meldt avbud, og en plass blir dermed «reallokert»).

  «3.2.2. Reserve List
  Lists of 6 reserve quota places for each of the individual competitions and 3 reserve quota places for the
  Team Pursuit will be established based on the SQRL time ranking. The reserve list will be applied for
  reallocation of rejected quota places, with preference for ISU Members that have not yet been allocated a
  quota place for the distance/competition concerned. However, for 5000m Ladies and 10000m Men, where no
  World Cup Competitions are scheduled during the season 2020-21, rejected quota places may exceptionally
  be reallocated to ISU Members without a quota place, based on a specific request for a Skater who
  participated at ISU World Cup Competitions in January 2021. The priority order for such exceptional quota
  allocation would be the best result of the Skaters concerned in the 3000m resp. 5000m from these World Cup
  Competitions. Any further reallocation of quota places will be made according to the Reserve list.»

  Rett nok åpen for tolkninger, og van der Poel må uansett delta på 5000 i verdenscupen under boblen, men dette bør man få til HVIS van der Poel ønsker å gå tieren under distanse-VM i Heerenveen.

  EM er litt mer problematisk. Avhengig av forfall fra en av de som har sikret seg plass, og han er nummer to på reservelista etter Loubineaud. Det er som kjent et kronglete formulert regelverk her også, men slik leser vi det.

 2. …er vel forresten helt sikkert at han ønsker å gå 10 000 i distanse-VM: Resultater denne sesongen teller vel også for SOK (Sveriges Olympiske komite) når de sender løpere til OL neste sesong. Topp-8 eller noe. Deretter må van der Poel sikre en kvoteplass via kvalifiseringssystemet i verdenscupen neste sesong.

  1. Nettopp det er et godt poeng. Sveriges olympiske uttak er veldig tøft, så at han går sesongens raskeste 10km løp er viktig for å få lov å gå av Sverige.

 3. Ja, kanskje resultatet i seg denne helga holder! 1,5 poeng til deg. Tenkte ikke slik på det. Kvoteplass i OL må han uansett sikre seg, og nå vil jeg dessuten gjerne se van der Poel mot Fish i distanse-VM.

  Liten tankevekker for Norge dette. Nå for tiden er det andre Sverige snyter ved eventuelle gull på tieren – Norge er nemlig ikke kvalifisert.

 4. Det svenske skøyteforbundet har faktisk søkt om, og fått et positivt svar på at Nils kan starte i EM leser jeg nå på det svenske skøyteforbundets sider. Han måtte kun klare en kvaltid til EM.
  Et ganske pussig regelverk, og veldig vanskelig for andre enn ISU å tolke. Tas fra Belgia har også fått et positivt svar tydeligvis.

 5. Følg med. Vi har eneste skøytebane mellom Harstad og Trondheim 250 meters bane. Vi har senior løpere som går under 40 på 500 meter. Nils Aaness kommer fra Andøya, snart 85. Det skal gro i fotsporene hans som det har grodd i Sverre Stenersens fotspor

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *