EM allround: Lys i tunnelen

Så skulle det gå 30 år uten en eneste norsk europamester på skøyter. Vi ser likevel lys i enden av tunnelen, for nå kommer ungdommen.

Johann Olav Koss ble europamester i Sarajevo i 1991, men etterpå har det kun blitt en «drøss» med sølv- og bronsemedaljer.

Det var som vanlig Sverre Lunde Pedersen som skulle kjempe om medaljer for Norge, og den jobben greide han med god margin.

De to andre veteranene på det norske allroundlaget i Heerenveen sliter åpenbart i hver sin ende av distanseskalaen, og dermed blir sammenlagtresultatet kun middels: Ida Njåtun nr. 11 og Sofie Haugen nr. 15 Vi kan jo håpe på framgang hos begge to allerede i verdenscupen neste helg.

Men så til «nykommerne»:
Ragne Wiklund (20) deltok i allround-EM også i 2019, da hun ble nr. 11. Denne gangen satte hun en imponerende norsk lavlandsrekord både på 3000 m og sammenlagt, og det holdt til en 6.plass i EM. Ragne kan godt være en fremtidig medaljør i allround, hvis hun fortsetter den positive utviklingen vi har sett denne sesongen.

På herresiden hadde vi to norske EM-debutanter, hvis vi da ikke regner med Hallgeir Engebråtens (21) deltakelse på det norske B-laget som ble sendt til distanse-EM i 2018. Etter lørdagens løp var Engebråten helt oppe på en overraskende 4.plass, men flere sterke løpere truet bakfra. En meget respektabel 5.plass, ikke langt fra medaljeplassen til Pedersen, ble fasit til slutt.

Peder Kongshaug (19) fikk fredag beskjed om at han ikke får kjempe om VM-gull for junior i februar. Mesterskapet i Hachinohe, Japan, er rett og slett avlyst, hvilket selvsagt er forsmedelig. Vi kan vel heller ikke si at EM-debuten ble noe særlig plaster på såret, selv om resultatene på de korte distansene ikke var noe å skamme seg over. På 5000 m ble Kongshaug satt opp mot selveste Nils van der Poel, noe som endte med en aldri så liten sprekk for nordmannen.

Dramatisk i dameklassen
Antoinette de Jong var forholdsvis stor favoritt til å forsvare sin EM-tittel fra 2019, men det gikk ikke så lett som man skulle tro. På 3000 m ble hun satt kraftig til veggs av fellesstart-spesialist Irene Schouten, og dermed var ledelsen til De Jong kun på 0,26 poeng etter første dag. Også russeren Voronina på 3.plass var farlig nær etter to distanser. Etter to solide løp på søndagen viste De Jong at hun fortsatt er Europas beste allrounder. Schouten ble nr. 2 og Martina Sablikova nr. 3.

…og litt i herreklassen.
Mange trodde at Patrick Roest skulle vinne fire distanser i EM, men så galt gikk det tross alt ikke. Sammenlagt var han likevel helt i egen klasse, og spenningen sto kun om hvem som skulle ta de andre medaljene. Allerede nevnte Van der Poel er ikke å regne med i sammendraget, men han fikk da imponert på langdistansene, hvor han ble henholdsvis nr. 2 og 1. Sølvvinner i EM ble Marcel Bosker, også han fra Nederland. Differansen til Pedersen ble på usle 0,02 tidspoeng til slutt!

Alt i alt: EM allround ble minst like spennende som vi kunne håpe.

Nå har det internasjonale skøyteforbundet ISU for lengst bestemt at det ikke skal kåres verdensmestere verken i allround eller sprint i oddetallsår (forstå det den som kan). Brutalt sagt: Den internasjonale skøytesesongen 2020/21 begynte og sluttet denne helga i Heerenveen.

Komplette resultater EM allround 2021:

ISUs oppsummering av mesterskapet:

P.S. Fra Twitter: «Nils van der poel ikkje å regna med allround når han blei nr 4….?» Godt poeng!

 

Bildet: Hallgeir Engebråten (Norges Skøyteforbund)

En kommentar om “EM allround: Lys i tunnelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *