Avlyst igjen… På tide å opptre konstruktivt?

Norgescup 2, 3, 4, 5 og nå nr. 6 er avlyst.

Allerede 2.januar kan vi konstatere at verken Norges Skøyteforbund eller Stange SK er blant de nominerte for prisen som årets beslutningstakere.

For dette var bortimot lavmål. Dagen før det oppsatte «elitestevnet» på Hamar (Norgescup 6) kom beskjeden at Stange SK ikke ville arrangere likevel. Da hadde selvsagt mange løpere og ledere forlengst satt kursen mot Hamar; flere hadde faktisk vært der noen dager allerede.

Før sesongen renner helt bort, må det gå an å få inn noen nye tanker, der hvor noe som likner stygt på paranoia tydeligvis råder akkurat nå. Her er noen forslag:

1. Generell smittevernsbegrensning
Allerede i utgangspunktet var det satt opp retningslinjer for smittevernsbegrensning under Norgescup 6. Det fremstår som merkelig at disse plutselig ikke var tilstrekkelige. Men ettersom det utslagsgivende tydeligvis var frykten for å «importere» smitte fra andre deler av landet, så ligger jo løsningen opp i dagen: Eventuelle risikable deltakere må fremvise negativ korona-test, eller rett og slett holde seg hjemme. Dette kunne da for eksempel gjøres gjeldende for løpere fra Trondheim og Stavanger, mens løpere fra Bergen i utgangspunktet ikke utgjør noen spesiell risiko ifølge den statistikken som er tilgjengelig pr. nå.

 

2. Kohort-systemet
De forskjellige treningsgruppene utgjør naturlige kohorter i korona-sammenheng. Trening vil ofte gi mye høyere grad av nærkontakt enn konkurransene. I stedet for Norgescup 6 skal visstnok «forbundsgruppa» og Mjøsteam gå (separate?) treningsløp på Hamar i helga. Hvorfor kunne man ikke la øvrige påmeldte også gå sine løp som planlagt, men på andre tidspunkt? Skulle det mot formodning være smitte i en av kohortene, vil denne da vanskelig påvirke noen av de andre kohortene. Resultatene i de forskjellige løpene vil enkelt kunne sammenliknes på tvers, med tanke på uttak til internasjonale konkurranser.

 

3. Tenk alternativt
Nå som vi har kommet til januar skulle det være mulig å begynne å avvikle løp utendørs, like gjerne som innendørs. Smitterisikoen er mindre utendørs, og vinterværet er forhåpentlig begynt å stabilisere seg noe mer enn vi har sett før nyttår. Hvorfor var det ikke satt opp en alternativ, utendørs arrangør av Norgescup 6?

Jevnaker kunstisbane har vært åpen i over en måned.
(bilde fra Facebook)

 

4. Tenk langsiktig
Vi står som sagt i fare for å se en hel sesong renne bort i sanden, ikke minst for de løperne som ikke er aktuelle for deltakelse i verdenscup og EM. Håpet er at NSF snarest mulig tar til seg noen av tankene ovenfor, eller andre like glupe tanker, og prøver å sette opp et konkurranseprogram som faktisk kan gjennomføres i løpet av de månedene som gjenstår for sesongen. Det burde gå an å ha noe mer is i magen enn det som ble fremvist denne gangen.

 

Og sist, men ikke minst: Fyll nå i det minste opp kvotene til europamesterskapet – det gjelder også sprint for kvinner!

 

P.S. Diskusjonen gikk på Facebook da det ble klart at Norgescup 6 ikke kunne avvikles som planlagt. Lenke til «Norsk Skøyteframtid».

Les også melding fra Norges Skøyteforbund: «Informasjon om NC6 og treningsløp»

6 kommentarer om “Avlyst igjen… På tide å opptre konstruktivt?

 1. Hundre prosent enig med forfatter av innlegget. Dette er tross alt ikke 3 verdenskrig og det måtte kunne gå an å finne alternative løsninger vedr. bane. (utendørs) Trist for hele skøyte-Norge og ikke minst våre løpere som bruker nærmest hele sin ungdomstid for å nå et nivå som gir oss spenning og topp underholdning! Skøyter er en lidenskap for de fleste og sporten bør behandles deretter!

 2. Tilsvaret har kommet fra Dahl i skøyteforbundet. Et viktig poeng der er at de som er igjen i Vikingskipet i helga trener i kohorter. Man ville tydeligvis ikke ha for mange slike som kom fra områder med smitte. Ca. 50 deltakere i alt er ikke mange påmeldte. Hvorfor ikke gå løp delt opp i kohorter også? Det har de kommersielle lagene i Nederland gjort i disse «Oefensessie» (øvelses)-løpene til KNSB. Nederland har også lyktes med fire stevner (tre nasjonale mesterskap og ett uttaksstevne) med en smittevernprotokoll som har fungert, og hvor alle løperne har konkurrert i samme klasse.

  Men hvilke «kohorter» tilhører de aktuelle løperne til boblen i Heerenveen? Løpere tilknyttet forbundslaget og Team Sørmarka med et par unntak. Har disse vært ekstra påpasselige rundt dette med smittevern, for skottene mellom dem er vel ikke store? Trolig. De andre løperne/kohortene da?
  På meg virker det ganske unødvendig at skøytefolket utsetter seg selv for det som nå har skjedd. Løpere på vei fra Trondheim som må snu underveis osv. Man må skille mellom løpere som er aktuelle for «boblen» i Heerenveen, og de som ikke er det. Det skillet går i praksis ikke ved løper nummer 50 i dette stevnet. Hvis det hadde gjort det, så måtte man ha sikret at alle var klare for å slutte seg til resten av løperne som skal til Heerenveen uten å risikere å smitte hverandre? Jeg har ikke den fulle oversikten over smittevernprotokollen i «boblen», men det som har sivet ut sier at den blir nitidig.

  Ser vi på aktuelle navn til boblen utenfor NSF/Team Sørmarka, så er OBN aller mest et offer for internasjonale kvalifiseringsregler. Det er 10 000 som er distansen. Ser gjerne at Norge deltar både med to- og tre (hvis mulig) løpere i sprintklassen for kvinner i EM. De to mest aktuelle er Farstad (NSF) og Ripsrud( Team Sprint). Hvis en- eller to av disse er aktuelle, så send eventuelt Ripsrud i karantene istedenfor i løp akkurat nå i helga.

  Når det gjelder løpstilbudet til de nest-beste denne sesongen, så er det i høyeste grad en bekymringsverdig situasjon på sikt, men spørsmålet er om det er samme diskusjon.

 3. Edit: Vi sitter tilbake med et uttaksløp for NSF-løpere/Team Sørmarka , og startlistene viser eksempelvis at både Ripsrud og Ane By Farstad er med. Ripsrud har vel trent med forbundslaget, og regnes som en del av den kohorten…

 4. Om dette løpet kun dreier seg om «boblen burde de vel strengt tatt lagt opp til et uttaksløp. Ikke en NC.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *