Takagi avslutter 2020 på best tenkelige måte

De japanske løperne skal ikke delta i verdenscup eller VM enkeltdistanser denne sesongen. Denne uka har Miho Takagi vist at hun ville ha vært en farlig konkurrent – på flere distanser.

Tidligere i høst vant verdens beste kvinnelige skøyteløper Miho Takagi de to distansene hun stilte opp i ved det japanske mesterskapet på enkeltdistanser.

Nå i romjula har det vært et nytt nasjonalt mesterskap i Obihiro… Mesterskapets status virker riktignok å være noe uklart, selv hos landslagstrener Johan de Wit – men Takagi har i hvert fall fullført alle distanser fra 500 til 5000 m, og vunnet samtlige.

Som om ikke det var nok, i løpet av de tre dagene har hun også satt en uoffisiell verdensrekord i minifirkamp: 37,80 – 4.03,97 – 1.14,02 – 1.54,08 = 153,497. Den gjeldende rekorden ble satt av Joy Beune i junior-VM 2018: 153,776.

På grunn av den ukurante distanserekkefølgen i Obihiro vil nok Beune få beholde sin rekord, men prestasjonen til Takagi er uansett imponerende. Til overmål vant hun altså også 5000 m med den sterke tiden 7.07,33.

Spektakulære tider også i Heerenveen
Nederland har hatt sine uttaksløp til «konkurranseboblen» som skal være i januar/februar. Her ble det satt lavlands verdensrekorder både av Antoinette de Jong (3.57,32) og Patrick Roest (12.35,20) – i tillegg til at sistnevnte også satte banerekord på 5000 m: 6.08,21. De personlige rekordene ble slettet over en lav sko i dette stevnet.

Hvorfor så raske tider akkurat nå?
I Heerenveen sist helg ble det målt lavt lufttrykk, hvilket normalt påvirker skøytetider i positiv retning. I tillegg spiller selvsagt iskvaliteten en stor rolle, og det samme gjør temperatur i luft og is. Det som er spesielt akkurat nå, er at tribunene er tomme, hvilket gjør at også luftfuktigheten vil være mer gunstig enn når hallen er full av publikum. Sist men ikke minst: I motsetning til i en normal sesong har løperne denne høsten konsentrert seg mer om trening enn om reising mellom forskjellige verdensdeler. Dette gjør nok at formen hos mange er tilnærmet optimal.

Vi får anta at mange av de  samme faktorene har gjort seg gjeldende også for de japanske løperne. Men de får altså ikke sjansen til å måle krefter mot sine utenlandske konkurrenter denne vinteren.

 

Resultater (Speedskating Results):

Heerenveen 26.-28.desember

Obihiro 28.-30.desember

 

Bildet: twitter.com/skatingjapan

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *