Dårlig sportsånd, men favorittene vant i Nederland

Så er skøytesesongen for alvor i gang! Både i Nederland og Polen ble det kåret nasjonale allroundmestere denne helga. Vi tar et tilbakeblikk på begivenhetene.

 

Jorien ter Mors er det skrevet mangt og meget om, og siste kapittel er definitivt ikke skrevet om denne stilmessige førstedamen som nå nærmer seg 31 år. Kun én gang tidligere har hun stilt opp i det nasjonale allroundmesterskapet, det var i desember 2012, og da ble hun til overmål den eneste som har slått Ireen Wüst i et slikt mesterskap siden 2005! Denne gangen var ikke Wüst med i striden, og dermed ble det ungjentene De Jong og Wijfje som måtte overvinnes for at Ter Mors skulle sikre seg sitt allroundmesterskap nr. 2 i Heerenveen.

Men alt viste seg å være spill for galleriet: Ter Mors ledet programmessig etter tre distanser, men der var det også slutt. Og dette var visstnok bestemt på forhånd: I «Juskov»-stil skulle hun bare gå tre løp – som «trening»!

Dermed sto kampen om mesterskapet mellom De Jong og Wijfje, hvor førstnevnte hadde fem sekunder å gå på foran 5000 m. Og da hun også vant duellen på 5000 m, var saken forholdsvis klar. Reina Anema ble bronsevinner med god margin.

Mester i klassen for menn ble selvsagt trippel verdensmester Patrick Roest. Dette var faktisk første gang han ble nederlandsk mester, noe som først og fremst betyr at han ikke har prioritert de nasjonale mesterskapene særlig høyt de siste årene. Roest gjorde akkurat så mye som han måtte for å holde konkurrentene fra livet. Nr. 2 Marcel Bosker og nr. 3 Marwin Talsma. Jan Blokhuijsen ble diskvalifisert etter å ha gått innenfor banemarkeringen på 1500 m.

Antoinette de Jong og Patrick Roest er dermed garantert å få stille i EM på samme bane i januar 2021. For ordens skyld: Sven Kramer stilte ikke opp, men det har han heller ikke gjort i tilsvarende mesterskap siden desember 2014.

Allerede neste helg skal de beste nederlandske sprinterne konkurrere om det nasjonale mesterskapet på samme bane.

Mer om mesterskapet i Nederland på Schaatsen.nl

 

Dramatisk avslutning i Polen

Om nivået i polsk skøytesport ligger et godt stykke under det nederlandske, greier polakkene i hvert fall å få hard kniving om sine nasjonale mesterskap. I kvinneklassen er det to store allroundere: veteranen Czerwonka og vår gamle kjenning Karolina «2000» Bosiek. De to lå omtrent likt før 5000 m, men der sprakk Czerwonka totalt på de siste rundene, og dermed gikk mesterskapet til Bosiek. Dette er hennes 2. nasjonale allround-tittel.

Også i klassen for menn var det lenge jevnt, men Szymon Palka ble mester etter å ha vunnet både 5000 og 10 000 m. Han har faktisk ikke vært bedre enn nr. 4 i tilsvarende mesterskap tidligere, så her har vi nok en løper på vei opp og fram.

Opptak dag 1 dag 2 (Youtube)

 

Bildene øverst: Antoinette de Jong / Patrick Roest (teamjumbovisma.nl)

4 kommentarer om “Dårlig sportsånd, men favorittene vant i Nederland

  1. Ikke helt presist gjengitt om Ter Mors, dog: Hun sa i forkant at hun trengte 15 sekunders forsprang etter 1500 for å ha en sjanse. Var et spenningsmoment som ble utløst. I etterkant viste det seg at det muligens også var en forutsetning for om hun skulle stille på siste distanse eller ei. Tipper det var en avveining selv om forutsetningen ikke ble innfridd. Fint at vi fikk se henne på tre distanser. Satte farge på stevnet.

  2. …men jeg skjønner at supportere vil at flest mulig skal satse på, og fullføre firkampen.

  3. Ter Mors, «denne stilmessige førstedamen», – en nydelig og stilsikkert formulert karakteristikk med et konnoterende understatement som diskret matcher
    «dårlig sportsånd» i overskriften. Førstedamens skøytepsyke synes alltid å ha vært heller skranglete når hun ikke har hatt iskontakt. Takker også for Polen-kommentaren, som for så meget annet fra vår høyst skattede føringsoffiser Brynjar for formidling av essensiell, oppdatert skøyteinformasjon, innrettet både mot engere og bredere lag av skøyteinteresserte.

  4. Ter Mors er mer dronningaktig enn en førstedame. Førstedamer driver på en annen side ofte med veldedighet, og her ga hun vel bort bronsemedaljen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *