Ida Njåtun – evighetsmaskin på vei mot nytt tiår

Andre har kommet og gått, men Ida Njåtun har prestert på høyt nivå i ti sesonger. Helt subjektivt vil vi påstå at hennes VM-bronse i 2015 også var tiårets «øyeblikk» for oss skøytefans. Alt i alt: Her er det på sin plass med en aldri så liten markering!

Nettstedet Skøyteranking avsluttet nylig sin 10.sesong med rankinglister. Den gjeveste lista – «topp 40» – omfatter som navnet sier verdens 40 beste skøyteløpere til enhver tid.

Og det er nettopp med utgangspunkt i Skøyterankings toppliste vi trekker fram Ida Njåtun denne sommeren. Hun tilhører nemlig en meget eksklusiv krets av 4 kvinnelige løpere som har vært inne på lista sammenhengende helt siden starten i 2011: Ireen Wüst (34), Martina Sablikova (33), Nao Kodaira (34) og altså Ida Njåtun (29). Med unntak av en kort periode i 2017 har Ida vært høyest ranket av norske kvinnelige løpere helt siden starten.

På den aller første lista var 19-åringen Ida N. for øvrig nr. 17, og på den foreløpig siste – i mars 2020 – var hun nr. 39. Og i mellomtiden har det som seg hør og bør vært både opp- og nedturer…

Det første virkelige høydepunktet i karrieren kom faktisk allerede i november 2010, da Ida ble nr. 2 på 1500 m i verdenscupen i Berlin – bak Nesbitt, men foran selveste Wüst og alle andre.

nettavisen

Nettavisen, 19.11.2010

– En drøm som ble oppfylt
De aller fleste husker nok Idas nokså sensasjonelle 3.plass i VM i Calgary, 2015 – en plassering som hun sikret etter to fenomenale søndagsløp. På spørsmål fra oss bekrefter hun at VM-bronsen fra Calgary også er det minnet som sitter best igjen hos henne selv: «Det var selvsagt en veldig spesiell helg for meg, det var en drøm som ble oppfylt.»

Her er det lett å si seg enig, og den som trenger en oppmuntring på en grå dag, kan fortsatt gå inn på NRKs nettsider og se igjen mesterskapet.

Så seint som i januar 2018 var Ida tilbake på pallen i verdenscupen, nok en gang på sin spesialdistanse 1500 m. Det har blitt flere topp 3 – plasseringer både i lagtempo og lagsprint, og ellers har hun faktisk VC-plasseringer blant de ti beste på alle distanser fra 1000 m til 5000 m!

I internasjonale mesterskap har Ida Njåtun vært inne blant de seks beste både i EM, VM, VM enkeltdistanser og OL, i tillegg til den nevnte bronsemedaljen fra 2015. NM-grossist er hun selvsagt også.

IN SR

Klikk her for å se Skøyterankings oversikt over løperne med lengst fartstid!

Det skal ikke underslås at de to siste sesongene har vært temmelig grå for Ida Njåtun, og det hele endte med at hun for første gang på ti år står utenfor Norges Skøyteforbunds elitelag foran kommende sesong. Ifølge eget utsagn har hun ikke sett seg tilbake, etter at hun tok beslutningen om å gå til Team Sørmarka:

«Nå har pandemien nok skapt veldig annerledes tider for oss alle, men jeg har satt veldig pris på en lang periode uten noe reising, og en hverdag hvor jeg alltid har et lag å trene med hjemme. Muligheten til å ha gode løpere å trene med på daglig basis, samt å ha trener i samme by (bedre oppfølging), øker kvaliteten på treninger betraktelig uten at man trenger å reise bort. Jeg trives veldig på denne måten. Så får vi se til vinteren hvordan det slår ut!»

Ida Njåtun om ti år?
Sist men ikke minst: Ida Njåtun om ti år? Hva gjør hun, og hvor? Foran 2015-sesongen spurte vi henne om framtidige planer, og da svarte hun: «noe i retning av idrettspsykologi/mental trening høres veldig spennende ut». Gjelder dette fortsatt?

«Det eneste jeg vet 100 % sikkert er at jeg går ikke på skøyter. Jeg håper jeg har etablert meg, eier et hus og kanskje har noen småtasser løpende rundt. Om det blir idrettspsykologi slik jeg sa i 2014 er nok noe tvilsomt. Jeg beveger meg ikke helt i den retningen, men vil samtidig ikke avskrive noe. Jeg syns det er mye som høres interessant ut. Kanskje jeg holder meg innenfor idretten, eller kanskje jeg får utvidet horisonten og finner noe helt annet. Akkurat nå driver jeg med en bachelorgrad i sosiologi, uten at jeg har noen helt klar plan på akkurat hvor det vil føre meg. Jeg tror det finnes mange muligheter som en midt inni skøytebobla ikke ser. Og så tror jeg på at veien blir til mens man går.»

Bildet øverst er hentet fra Ida Njåtuns Facebook-side.

6 kommentarer om “Ida Njåtun – evighetsmaskin på vei mot nytt tiår

 1. All ære til Ida..en av norsk skøytesports fremste fanebærere..medregnet både kvinner og menn. La oss håpe hun får en ny oppblomstring i karrieren..det fortjener hun!

  1. På Hamar hadde jeg en lengere prat med Ida og Runar (Njåtun-Krøyer).

   Ida sier at hun hadde gitt seg, hvis ikke hun hadde hatt troen på at hun kunne gå en bedre sesong enn i fjor.
   Hun virker fornøyd med forholdene i Stavanger og har troen på at hun er mye bedre nå enn hun har vært på lenge.

 2. Ida har vært en fin ambassadør for norsk skøytesport. Hun har hatt enkelte superløp som viser at hun har et stort potensiale, men det er lenge siden. I skøyter er det teknikken som gjelder. Man kan ha kondis i massevis, men det hjelper lite hvis man ikke får det ut på isflaten. Ida har en krevende stil med lange skyv og gliflater og en høyrearmsbevegelse som ikke opprettholder momentum eller akselerasjon. Vet ikke om hun alltid har hatt denne stilen, men tror hun er ferdig dessverre. Håper hun gjør mine ord til skamme.

  1. Ida Njåtun er nok ikke ferdige. Hun skal trene i Stavanger med ny trener. Tror med mer istrening kan vi se henne tilbake til Calgary nivå fra 2015. Hun bør satse på 1500 m og sammenlagt .

 3. Eg håper du får rett og at den nye treneren kan justere hvileskjærene hennes.

 4. Uavhengig av hva Ida gjør de neste årene, så vil hun alltid ha en plass i mitt hjerte etter hennes fantastiske VM i Calgary i 2015. Det var utvilsomt den største opptur i norsk skøyteidrett for kvinner siden Edel Thereses sølv i sprint-VM i 1996.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *