Bjørg Eva i godt selskap: norske skøytebiografier

Bjørg Eva Jensen: Mitt liv. Liv forlag, 2020.

Litt uventa, men gledelig overraskelse dette! Et bidrag til den norske skøytelitteraturen, i form av en biografi fra vår OL-mester fra Lake Placid 1980.

Det ser ut som om hun har ført penna sjøl, uten vesentlig hjelp fra noen. Bare det er en bedrift. En stor andel av såkalte sjølbiografier er i stor eller større grad skrevet med tung hjelp av andre.

Bjørg Eva har mye å fortelle om, både fra skøyte- og sykkellivet sitt. Men også fra sitt privatliv, der hun har opplevd at en av tvillingsønnene hennes begikk sjølmord i 2018. -Ut av sorgen med fysisk aktivitet!, skriver hun. Jeg gler meg til å lese boka hennes, en av Norges sprekeste sekstiåringer!

Men dette blir en god anledning til å sette opp ei liste over norske skøytebiografier. Altså bøker om/av norske utøvere. Det blir noen avveininger, hva en skal ta med. Litt smak og behag blir det. Samtidig er ikke dette ei oversikt over norsk skøytelitteratur! Den lista vil bli mye mer omfattende, og gjenstand for enda flere avveininger.
bøker

Lista her bygger på et tidligere arbeid, og den ligger ikke på noe stort grundighetsnivå. Men det er klart: Alle som samler på skøytelitteratur bør strekke seg etter å få fatt i bøkene i denne oversikta! (sjøl mangler jeg for øvrig Oscar-tittelen fra 1914).

biografier

(skrevet av Einar R)

 

PS! Visste du at stort sett alle bøkene ovenfor kan leses gratis på Nasjonalbibliotekets nettside?

Søk etter bøkene her.
Ellers kan også mange av bøkene kjøpes via nettsteder som Finn eller QXL. Eller du kan besøke ditt nærmeste antikvariat! Bjørg Eva Jensens bok er til salg hos bokhandlerne, i butikk eller på nett.

4 kommentarer om “Bjørg Eva i godt selskap: norske skøytebiografier

 1. Artig oversikt dette!

  Hvis vi nå drister oss til å sette opp ei liste: Norsk skøytelitteratur topp 12, og ser bort fra de allerede nevnte biografiene, så kommer vi opp med følgende forsøk. Vi teller heller ikke de biografiene som er kommet på norsk, om utenlandske utøvere. (NB Kronologisk ordning).

  -Yngvar Bryn
  Skøiteløpning (særtrykk fra Idrætsboken). 179s. 1924.

  -Per Chr. Andersen/Harry Haraldsen
  Norges flagg på seiersmasten. Fra gratishaugen på Frogner til olje-isen i Davos. 205s. 1941.
  (Nye utgaver i 1947 og 1951).

  -Finn Amundsen
  Stjerner på bølgelengde. En illustrert skøytekavalkade. 157s. 1954.

  -Per Chr. Andersen/Harry Haraldsen
  Isens helter. Med skøyteløperne verden rundt. 174s. 1963. (Omarbeidet utgave av før nevnte).

  -Knut Bjørnsen/Per Jorsett
  13 år med Kuppern & Co. 231s. 1963.

  -Knut Bjørnsen/Per Jorsett
  Skøytesportens stjerner. 187s. 1971.

  -Steinar Nyborg
  Skøyter til tusen. Hvordan ISSL ble til. 90s. 1972.

  -Atle Næss/Jan Haug
  q Skøytebyen (Hamar). 77s. 1991.

  -Knut Bjørnsen
  100 år på glattisen. 196s. 1992.

  -Per Hauge-Moe
  q Sølv var nederlag. NSF 100 år. 318s. 1992.

  -Dag Solstad/Kjartan Fløgstad/Jan Erik Vold(red), Per Spook (ill.)
  Folkets stadion. Bislett. 255s. 2005.

  -Eldar Høidal
  q To indre og vekk me’n. Norsk skøytesports historie. 295s. 2012.
  q= stort format.

  Lista over disse topp 12 kan diskuteres. Interessant å høre det hvis noen har andre kandidater! Det finnes mange flere fine bøker om skøyter enn disse nevnte. Men mine utvalgte bør finnes i alle norske skøyteboksamlinger.

 2. Stjeler dette fra FB Forum fra skøytehistorie/Hasse Farstad:

  Boka «Fri som falken» er snart i produksjon og kommer altså ut i det året Sverre Farstad ville ha fylt 100 år. Jippi! Masse godt stoff også om Henry Wahl, Hjallis og Karl Brechan – og spennende idretts- og samfunnshistorie. Bokas undertittel er «Historien om Sverre Farstad og Falken-trioen». Nærmere presentasjon kommer i Forum for skøytehistorie etterhvert 😀

  Jippi x 2! 2020 blir et godt år for den norske skøytelitteraturen.

 3. Stort oppslag om den nye boka om Sverre Farstad (nevnt over) i Klassekampen i dag 10. november!

 4. Det blåser friskt rundt Johann Olav Koss om dagen. Midt oppi det hele så er det forhåndsannonsert en biografi for utgivelse i høst: Johann Olav Koss: Lekene og livet. Nå kan det se ut som om alt oppstyret kan ha ført til at bokprosjektet er lagt på vent. Sannsynligvis er det behov for å kommentere de ferske historiene om honorarer, farmasøytisk industri m.m. Dette må da i tilfelle skrives inn i boka.
  Så får vi se om det kommer bok i høst, og om det er naturlig å føye den inn på lista over «norske skøytebiografier» (se hvit ramme i innlegg lenger oppe). Der har vi ikke tatt med den Koss-boka som kom i 1994: Idrett og menneskeverd. Vi har sett på den som mye mer «menneskeverd» enn skøyter. Kanskje den nye boka også havner der: Mer om «livet» enn om idretten.

  Derimot så kan med fordel boka om Sverre Farstad (omtalt over) føyes inn i nevnte oversikt, som omtrent tåler å kalles en autorativ guide til norske skøytebiografier!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *