Husker du… EM 1986?

Jeg så dette igjen her om dagen, og her er det altså ikke Bjørnsen som kommenterer, men Tor Aune(?) Må si at kvaliteten og entusiasmen ikke var helt på topp, og var mang en gang fristet til å overta sammen med Jorsett selv.

 

Dette var på mange måter et deprimerende mesterskap. Var mye prat om de håpløse norske prestasjonene. Den sympatiske Hein Vergeer tok seieren på sprintdistansen som ventet, og hadde alle forutsetninger for å forsvare tittelen.

På 5000 meter fikk vi se Alexander Mozin i aksjon i første par, og med elegante kliv holdt ledelsen i løpet helt til slutt og han tok distanseseieren. Dette var en av de aller jevneste femmere i noe mesterskap. Tre sekunder ned fra Mozin fant vi Hadschieff på andre plass, bare syv sekunder foran de som ikke kvalifiserte seg til «plassering».

Falk-Larssen sprakk fullstendig, Oxholm var helt ute av form, mens Nyland lå helt på grensen til å komme blant de 16. Lyspunktet var Karlstad på bronseplass.

Sovjeterene stilte forøvrig med den senere skandaleomsuste Guljajev, som vi ikke her fikk se så mye til, tross femte plass i sammendraget.

Da 1500-meteren gikk, var det temmelig gøy at sveitseren Hinni ble omtalt som «Henni», navnet på min da sju år gamle lillesøster. Forøvrig misset kommentatorene helt da Schalij skulle gå.

Han var opprinnelig ikke kvalifisert, men gikk seg inn til 9. plass på 1500 meter, og snek seg inn på 8. sammenlagt. Dette gjorde at Bjørn Nyland var ute av milløpet, noe de ikke fikk med seg før 1500 var ferdig.

Så fikk Nyland delta likevel, da Eminger måtte trekke seg pga mageproblemer! Han hadde slitt seg gjennom 1500 for at østerrikerene skulle ha full kvote neste mesterskap.

Mila ble grusom for oss nordmenn. Mozin leverte et toppløp åtte sekunder bak mesterskapsrekorden i første par. Vergeer hadde nesten 30 sekunder å gå på, men tapte nesten 20 av disse til Mozin. Sovjeteren endte dermed på andre plass sammenlagt, men forsvant nesten fullstendig etter denne sesongen.

800px-Hein_Vergeer_1985b

Hein Vergeer (Anefo / Croes, R.C.)

 

Per Willy Guttormsen ble intervjuet og beklaget seg over den norske elendigheten. Bjørn Nyland ble nest sist, bare så vidt foran semisprinteren Hoffmann. Karlstad ble slått med en halv runde av Gustafson, og ble beste nordmann på niende plass. Tilskuertallene på Bislett var gjennomgående elendige, og skøytesporten var i full krise.

 

(skrevet av H. Haraldsen – «Forum for skøytehistorie»)

Bildet øverst: Geir Karlstad har passert målstreken etter 10 000 m.

 

Komplette resultater EM i Oslo 1986

Se opptak fra mesterskapet (Youtube)

En kommentar om “Husker du… EM 1986?

  1. Ja, dette var et trasig mesterskap og det ble da også siste EM eller VM på Bislett.
    En æra var over.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *