Nordmennene droppet 10 000 m i Nur-Sultan

Astana er ikke den byen den en gang var. Og det er heller ikke 10 000 – meteren, i hvertfall hvis vi skal dømme av den norske deltakelsen sist lørdag. Av seks kvalifiserte norske løpere på plass i Kasakhstans hovedstad, var det én løper til start. Norge hadde for ordens skyld fire kvoteplasser på distansen.

Rett skal være rett: Et merkelig konkurranseprogram, der både 1500 m og lagtempo var plassert dagen etter 10 000 m, får ta mye av skylda for den svake norske deltakelsen på 10 000 m. Men er det likevel riktig å prioritere bort sesongens eneste verdenscupløp på distansen? Vi lar spørsmålet henge i denne omgang.

…men Sofie reddet æren
Hva skjer med de norske kvinnene? Hege Bøkko forsvant ut til høyre etter et par svake løp i Minsk. Juniorverdensmester på 3000 m, Ragne Wiklund, var kun programhelt i Nur-Sultan. Og som ikke det var nok kom aldri vår største stjerne Ida Njåtun til start på sin favorittdistanse 1500 m. Dette er for øvrig en distanse som ikke er på programmet i siste verdenscup-runde før jul, hvilket vel betyr at hun også misser kvalifiseringen til VM enkeltdistanser.

To klare og kvinnelige lyspunkter fikk vi heldigvis i Nur-Sultan: Sofie K. Haugen gikk sitt livs løp og ble nr. 4 i B-gruppa på 5000 m. Dermed er hun klar for A-gruppa på 3000 m i Nagano, et historisk sprang for hennes del. Gratulerer! Nevnes skal også Julie N. Samsonsens nye personlige rekord på 500 m: 39,40 gir en sjuendeplass gjennom alle tider på norgesstatistikken.

Se opp for!
Franskmannen Timothy Loubineud (23) fikk tida 13.18 i sin debut på 10 000 m. Dette må vel være tidenes beste debutant-tid, og Frankrike er med dette sikret en plass på distansen til VM enkeltdistanser.

67230602_870048573371575_3368468517253808128_o.jpg

(bilde av Timothy Loubineud fra Facebook, fotograf Pascal Briand)

 

Problematisk temperatur i Nur-Sultan?

Figuren nedenfor viser at tidene denne gangen jevnt over var noe raskere enn i de to første verdenscup-rundene – noe annet var vel heller ikke å vente. Grovt sett ligger forskjellen rundt ca. 0,3 tidspoeng. Vi la merke til at enkelte av løperne fikk problemer på 10 000 m, visstnok på grunn av at det var for varmt i hallen! Det mest påfallende eksempelet var vel Marcel Bosker, som flere ganger var på nippet til å gi opp, men som til slutt fullførte på en så svak tid som 13.49.

raskhet Nur-Sultan.png

 

Formbarometeret

formbar N-S.png

I tabellen nedenfor viser vi hvordan den enkelte norske løper har gått opp (+) eller ned (-) på Skøyterankings distanselister som følge av resultatene i Nur-Sultan. Odin By Farstad gikk tre gode løp i Kasakhstan, inkludert lagsprint, og han er dermed rundens løper med klar margin!

formbar N-S 2.png

Klikk her for større tabell!

 

 

Etter tre verdenscuprunder er de norske løperne stort sett beskjedent plassert. Sindre Henriksen er faktisk eneste løper blant de ti beste med sin 10.plass på 1500 m!

Til gjengjeld ser det noe bedre ut hvis vi trekker inn lagkonkurransene: I lagsprint for menn er vi nr. 8 etter en fin 2.plass nå sist, og lagtempolaget er oppe på 5.plass.
Verdenscupen fortsetter neste helg i Nagano, Japan. Dette er også siste sjanse til å sikre kvoteplasser til EM og VM.

Resultater verdenscupen i Nur-Sultan

 

Bildet av Odin By Farstad: Norges Skøyteforbund / EF Sportsfoto.

En kommentar om “Nordmennene droppet 10 000 m i Nur-Sultan

  1. Dårlig start på sesongen, ja. Skuffende norske resultater, ingen skøyteløp på NRK, og elendig dekning i media generelt. Dette kombinert med ISU’s pampevelde, som tydeligvis synes tradisjonelt skøyteløp er så kjedelig, at man ønsker færrest mulig deltagere på stadig færre og kortere distanser. Deres stadige eksperimentering med massestart og stafetter er i ferd med å ødelegge skøytesporten. Har ennå til gode å høre noen foreslå at fotballkamper skal kuttes ned til 30 min. med fire lag av gangen! (det var forresten kanskje en god ide!) Og hvilken sørgelig falliterklæring det er at Norge ikke stiller med flere løpere på titusen! Godt ar Øystein Grødum fremdeles sliper skøytene og holder seg i form, for hvis ingen andre ønsker eller orker å stille opp, så bør han vurdere å gjøre comeback!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *