Status rekruttering 2019 – del 1

I en liten artikkelserie nå i juni skal vi se nærmere på statusen og utviklingstrender for de yngre årsklassene, via junior, og opp til de yngste seniorene. Vi ser også nærmere på nye rekorder i de aldersbestemte klassene. Dette er del 1, og den skal i sin helhet handle om jenter og kvinner.

Disse artiklene skal stort sett basere seg på statistikk fra SpeedskatingResults, et utmerket verktøy hvis man vil gå litt dypere inn i tingenes tilstand – både nasjonalt og internasjonalt. Blant annet er det mulig å få fram nasjonale årsbestelister for hvert eneste årstrinn. Vi har sett på slike lister for sesongene fra 2009/10 til og med 2018/19, så la oss like godt hoppe i det og se nærmere på funnene!

Tabellen nedenfor viser alle aldersklasser fra 10 til 22 år (aksen nedover). Aldersklasse 10 år betyr løpere som er 10 år pr. 01.07, altså ved inngangen til sesongen. Bortover har vi de forskjellige årskullene. Øverst til høyre er dermed de yngste løperne, dvs. de som var ti år pr. 01.07.2018. Følger man grafen herfra og nedover mot venstre får man dermed med seg alle løperne i 2019-sesongen som har oppnådd våre «tidskrav» for å bli med i denne statistikken. Tidskravene varierer fra 1.20 på 500 m for tiåringene, til 48 sekunder for seniorene.

tabell jenter 2019.png

(klikk her for å se en større tabell)

Kommentar:

I klassen ti år varierer antallet jenter som har oppnådd tidskravet på 500 m fra 22 til 33. Sist sesong var den beste med 33 stk., hvilket selvsagt lover positivt for årene framover. Går vi opp til klasse 22 år, ser vi en variasjon mellom 0 og 5. Summen av løpere i alle klasser fra 10 til 22 år var stigende fram til 2014, for så å stagnere. For en mer grundig gjennomgang av tabellen – klikk her!

 

Mange 18-åringer legger opp

Figuren nedenfor viser det vi kan kalle aldersbestemt standhaftighet. For eksempel viser det seg at 85 % av tiåringene fortsetter til klassen over, altså 11 år. Tallene varierer mellom 78 og 90 % fra år til år – bortsett fra for den siste juniorklassen A2. Her er det bare litt over halvparten – 52 % – som tar steget opp fra 17 til 18 år. Resten legger opp, for å si det brutalt.

standhaftighet jenter 2019.png

 

Nye aldersrekorder

Siden vår forrige gjennomgang av uoffisielle rekorder i de yngre årsklassene, har det ikke skjedd så mye. Ragne Wiklund har slettet Hege Bøkkos rekorder på 1500 og 3000 m i klasse 18 år, og det er det hele. Ragnes tider er naturlig nok også nye norske junior-rekorder.

Tabellen nedenfor viser beste tid pr. aldersklasse, og – dersom «rekorden» er satt i Calgary eller Salt Lake City – beste tid fra andre baner. I forlengelsen av vår statistiske gjennomgang kan vi nevne at Nora Tveit dessverre ikke har notert tider siden 2017 – har hun valgt sykkelen for godt? Trøsten får være at hun fortsatt er ung nok til å ombestemme seg i så fall. Det samme gjelder i høyeste grad for Martine Bruun og Marte Vatn.

aldersrekorder jenter 2019.png

Se også Norges Skøyteforbunds statistikksider for tidenes beste pr. årsklasse!

 

Bildet: Ragne Wiklund (nrk.no)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *