Status rekruttering 2019 – del 2

Det settes stadig nye uoffisielle rekorder i aldersbestemte klasser på guttesiden. I tillegg er den geografiske spredningen på tilveksten god. Men hvordan står det til med størrelsen på underskogen? Ikke fullt så bra, er vi redd.

Først til det positive. Vår gjennomgang av nye uoffisielle rekorder på de forskjellige årstrinnene viser at to unge og lovende løpere er i ferd med å ta opp kampen med selveste Sverre Lunde Pedersen.

Didrik Eng Strand fra Hamar og Emil P. Matre (Sverres nevø) har både denne sesongen og forrige sprengt nye grenser – og dermed er verdensmesteren tilsvarende fattigere når det gjelder aldersrekorder. Det blir veldig spennende å se om dette kan fortsette!

I denne oppsummeringen nevner vi også Allan Dahl Johansson, som i 2018-sesongen, hans siste som junior, viste verden vinterveien ved å sette både norges- og verdensrekorder, i tillegg til at han ble verdensmester sammenlagt som vi husker.

Tabellen under viser alle gjeldende rekorder i klassene fra 12 til 18 år. Dersom rekordene er satt i Calgary eller Salt Lake City, tar vi også med raskeste tid fra andre baner.

aldersrekorder gutter 2019.png

Større tabell – klikk her!

 

Morsomt faktum: Med ett unntak er alle løperne i tabellen over fortsatt aktive! Unntaket er Kristian Fredriksen.

Se også Norges Skøyteforbunds statistikksider for tidenes beste pr. årsklasse!

 

REKRUTTERING 2010 TIL 2019
Bredde skaper topp, som det heter. Men av og til kommer toppene på tross av dårlig bredde.

Tabellen nedenfor viser alle aldersklasser fra 10 til 22 år (aksen nedover). Aldersklasse 10 år betyr løpere som er 10 år pr. 01.07, altså ved inngangen til sesongen. Bortover har vi de forskjellige årskullene. Øverst til høyre er dermed de yngste løperne, dvs. de som var ti år pr. 01.07.2018. Følger man grafen herfra og nedover mot venstre får man dermed med seg alle løperne i 2019-sesongen som har oppnådd våre «tidskrav» for å bli med i denne statistikken. Tidskravene varierer fra 1.20 på 500 m for tiåringene, til 44 sekunder for seniorene.

tabell gutter 2019.png

(klikk her for å se en større tabell!)

Kommentar:
I klassen ti år varierer antallet gutter som har oppnådd tidskravet på 500 m fra 32 til 45 – men med en påfallende topp på hele 58 i sesongen 2012/13. I dette kullet – født i 2002/03 – har dessverre over 70 % falt fra, slik at kullet nå er på gjennomsnittsnivå og knapt nok det. I det hele tatt er det en gjennomgripende trend for hele denne perioden at utviklingen går i feil retning. Summen av løpere i klassene 10 til 22 år synker fra over 260 i begynnelsen av perioden til godt under 250 mot slutten. For en mer grundig gjennomgang av tabellen – klikk her!

– – –

La oss til slutt i dag se litt på det som kan kalles aldersbestemt standhaftighet. Grafen viser hvor stor andel av løperne på hvert nivå som tar «ett år til». Denne prosentandelen varierer som vi ser fra hele 90 % (11 år) til 76 % (19 år). For 21-åringene skjer det et litt pussig oppsving til hele 88 % – muligens en statistisk tilfeldighet?

standhaftighet gutter 2019.png

I tredje og siste del av denne sommerserien skal vi prøve å samle trådene fra de to første. Det blir plass til en graf eller to som forhåpentligvis vil interessere leserne!

Kilde for antall løpere: SpeedskatingResults

Bildet: Allan Dahl Johansson (NSF / EF Sportsfoto)

Les også del 1: Status rekruttering / jenter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *