Nå har Salt Lake City rekordmonopol

Skøytesporten er inne i et skikkelig paradigmeskifte, og rekordene har falt i stort tempo de siste sesongene. Men verdenscupfinalen ble en fornyet bekreftelse på at det fortsatt er én bane som er raskere enn de fleste.

Vi har en mistanke om at heller ikke disse nye verdensrekordene vil stå så lenge, men de lyder ihvertfall som følger:

vrek.png

Legg for øvrig merke til at disse fem løperne kommer fra fem forskjellige land på tre forskjellige kontinenter. Den teknologiske utviklingen som Norge sto i front for i fjor, er nå blitt omfavnet av en hel verden, så å si. Ni av ti gjeldende verdensrekorder for senior er nå satt i Salt Lake City, dersom vi kun ser på olympiske distanser.

Verdt å merke seg er også at Kulizjnikov under lørdagens 500-meter ble historiens første løper med en rundetid under 24 sekunder, da han noterte 23,94. Den samme Kulizjnikov sto for en merkelig demonstrasjon i søndagens løp (41,28), da han tydeligvis ikke var fornøyd med å få siste indre en gang til.

Takagi ble historiens første kvinne under 1.50.

Håvard Lorentzen sto for helgens første norske rekord, da han gikk 1000 m på 1.06,51. Dette er også den norske rekorden som står seg best i internasjonal sammenheng. På søndag senket Sverre L. Pedersen rekorden på 1500 m til 1.42,39, og Lorentzen gikk 500 m på 34,28.

kn hl.png

Fra Kjeld Nuis’ rekordløp på 1000 m. Han hindrer Lorentzen, men får resultatet godkjent likevel (nrk.no).

Uten navn.png

Forklaring: Hver linje i grafen betyr ett prosentpoeng. Som eksempel kan man for 1000 m trekke fra i overkant av et sekund på tidene fra Inzell, før man sammenlikner med Salt Lake City.

 

 

Hva så med Adelskalenderen?

Så var altså Shani Davis’ siste verdensrekord strøket fra listene. Forrige helg mistet han sammenlagt-rekorden til Patrick Roest; denne gangen mistet han rekorden på 1000-meteren. Men inntil søndagens 1500-meter var han fortsatt på førsteplass på den sagnomsuste Adelskalenderen, en plass han hadde holdt siden 06.03.2009.

Patrick Roest benyttet lørdagen til å gå forbi Kramer og Hedrick opp til 2.plass, og med 1.42,90 eller bedre på 1500 m ville han også passere Davis.

I samløp med Pedersen greide Roest 1.42,56, og dermed er Davis skjøvet ned fra toppen av Adelskalenderen!

 

FORMBAROMETERET

form SLC

Klikk her for å se større tabeller!

 

VERDENSCUPEN SAMMENLAGT

Før siste runde hadde Sverre Lunde Pedersen alle tiders mulighet: Han ledet langdistansecupen ett poeng foran russeren Rumjantsev. Da Pedersen startet i siste par hadde han hatt god tid til å fordøye russerens tid på 6.10,78 – en god tid, men fullt overkommelig for Fanas mann, skulle man tro.

Så enkelt var det imidlertid ikke. Pedersen er nok over formtoppen, men greide i tillegg å feilbedømme egen kapasitet. Han tapte hele forspranget til Rumjantsev i løpet av de siste fire hundre meterne, og i mål var han to tideler bak. De to tidelene betyr at Pedersen falt ned til tredjeplassen i verdenscupen, dvs. et økonomisk tap på 8000 dollar og et ikke så rent lite tap av prestisje. En fattig trøst får være at Norge sikret sammenlagtseieren i lagtempo-cupen allerede før jul.

vcup19.png

En ekstra gratulasjon til Sablikova, som med dette vant verdenscupen langdistanse for 12.gang! Her er altså en løper som greier å prestere både i verdenscup og mesterskap.

 

Og P.s! La oss nå for Guds skyld bli ferdig med denne tåpelige fellesstarten. Vi har sett nok nå.

 

Alle resultater fra verdenscupfinalen i Salt Lake City

Sammenlagtstillingen i verdenscupen

Diskutér finalen i vårt forum!

 

ISUs oppsummeringer fra finalen:

lørdag 1
lørdag 2
søndag 1
søndag 2