Nytt fra inn- og utland 14

Nå er det verdenscup nesten hver uke, og i morgen braker det igjen løs i Heerenveen. Vi rekker så vidt å bryte inn med noen nyheter fra andre kanter av skøyte-verden.

  • Norgescupen har hatt sin runde 4 under temmelig ufyselige forhold i Asker. Vinnere i klasse kvinner senior ble Carina Jagtøyen (500 og 1000 m) og Marie B. Haugli (1500 m). I klassen for menn vant Simen Kroken (500 m), Christoffer F. Rukke (500 m), Kristian G. Ulekleiv (1000 m), Runar N. Krøyer (1500 m) og Ole B. Næss (3000 + 5000 m).

Sammenlagt leder fortsatt Guro Bergstrøm klassen for kvinner, mens Runar N. Krøyer er nye leder i klassen for menn. Denne helga er det norgescup på Hamar, med sammenlagtkonkurranser i sprint og allround!

Sammenlagtstillingen Norgescupen

 

  • Det blir skøyteløp i Asker i 2020 også. Faktisk er det historiens første kaos-NM som skal gå av stabelen på Risenga, ifølge Norges Skøyteforbund. Som kjent gikk skøytetinget 2017 inn for å prøve å kåre flest mulig norgesmestere på kortest mulig tid, og dette skal altså testes første gang i Asker. God fornøyelse.

Les mer om tildeling av NM 2020

 

  • Marte Vatn har ikke konkurrert siden NM enkeltdistanser i begynnelsen av november. Nå viser det seg at hun allerede uka etter skrev på sin egen Facebook-side at hun gir seg som skøyteløper. Motivasjonen er borte, men vi får si som vi pleier: Håper du ombestemmer deg!

 

  • Tidligere verdensrekordholder Lasse Efskind har hatt kunstutstilling til inntekt for «Morgendagens Skøyte-ess». Utstillingen var omtalt i Dagsavisen, og vi anbefaler også en tur innom Efskinds egen nettside.

 

  • Så til utlandet, men med en norsk vri. Regnskaps- og datakonsernet Visma går nemlig inn som ny sponsor for det ledende profflaget i Nederland, «LottoJumbo», ifølge dette oppslaget på TV2.no. Det spekuleres allerede på om noen norske løpere vil få tilbud fra laget; vi får bare følge med og se hva som skjer.

 

  • Den italienske løperen Nicola Tumolero, europamester på 5000 m og bronsevinner i OL, er ute av dansen – sannsynligvis for hele sesongen. Den som forstår italiensk, eller som kan bruke Google Translate, kan lese mer her.

 

  • Det er lenge siden skøytebanen i Davos var verdens raskeste, og de siste årene har det knapt vært is på banen. Nå har man imidlertid endelig fått i stand kunstis på banen «Eistraum Davos». Banen er 300 meter lang, så det mangler litt…

 

  • Calgary har hatt ambisjoner om å søke vinter-OL i 2026, altså 38 år (!) etter det første arrangementet. Nå blir det ikke noe av, da en folkeavstemning i november vendte tommelen ned. Tidligere har Stockholms politikere sagt nei til å arrangere OL 2026, så det kan se ut som om Italia (Milano/Cortina) nå er eneste gjenværende kandidat.

 

  • Til sist i denne runden med nytt fra her og der, tar vi med nyttig informasjon fra det fjerne østen – brakt oss av en trofast leser. I denne artikkelen fra RTL kan vi for eksempel lese om hvordan nederlenderen Johan de Wit har brakt Japan fram i lyset – først med kvinnene og nå også med mennene.

Og nederlenderen Henk Groen (beste ikke-sovjeter i junior-VM 1984) har fått treneransvar i Kina, som skal ha OL på hjemmebane om litt over tre år. Til Kina har også Bob de Jong reist, og dermed lurer vi litt på hvem som trener sør-koreanerne. Hvis noen av leserne vet, så bruk gjerne kommentarfeltet under!

 

Norgescupen på Hamar kan følges med resultatservice her, eller via denne Youtube-kanalen. Verdenscupen i Heerenveen kan følges med resultatservice her. Løpene sendes som vanlig på NRK.

Andre nasjonale og internasjonale resultater kan studeres for eksempel hos SpeedskatingResults.

 

Bildet øverst viser 300-metersbanen i Davos, hentet fra Facebook – «Speedskating, the good old days».

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *