Nytt fra inn- og utland 13

Denne uka drar vi i gang en skikkelig nasjonal dugnad, hvor alle kroniske nordmenn kan og bør stille opp. Målet? Å slå nederlenderne ned i treskoene, så klart.

 • Mer om det litt senere. Først går turen innom Norgescupen 2018/19, som allerede er godt i gang. Første runde gikk i Bjugn, deretter var «alle» de beste på plass i Vikingskipet helga før NM, og nå sist gikk årets første utendørs runde på Geithus. Resultatene er tilgjengelige via Norges Skøyteforbunds egen NC-side, så her tar vi bare med de beste sammenlagt etter tre runder:

senior – Guro Bergstrøm / Robin Gruben

junior – Marte B. Furnée / Birk S. Refsaas

 • Hvorfor akkurat «15.46.6» som navn på en skøyteside på internett? Bakgrunnen er selvsagt vinnertida til Knut Johannesen fra OL 1960. Og ettersom «Kupper’n» rundet 85 år forrige uke, byr anledningen seg for å reklamere litt for det nye nettstedet Skøytehistorie.no. Foruten en fin oppsummering om Kupper’n selv, kan man glede seg over en overdådig artikkel om trippelseieren på 5000 m i 1964-OL. Anbefales!
 • Etter NM enkeltdistanser er Norges deltakere til junior-verdenscupen i Tomaszów Mazowiecki offentliggjort. Det blir fem kvinner og ti menn til start i konkurransene, som også omfatter neo-seniorer. Løpene går neste lørdag og søndag.
 • To av de største nederlandske stjernene er faktisk ute av dansen allerede før verdenscupsesongen har startet. Tidligere europamester Jan Blokhuijsen (29) har visstnok avsluttet sin karriere i det skjulte. I hvert fall har vi ikke sett noen resultater fra ham denne høsten, og han er dermed også uaktuell for deltakelse i verdenscupen før jul.

Superstjerna Jorien ter Mors må stå over hele den kommende sesongen pga. en kneoperasjon, ifølge kringkasteren NOS.

 • Nederland har selvsagt likevel mange gode løpere å ta av. Uttaksløpene i Heerenveen forrige helg viste at verdensmester Patrick Roest har tatt et kraftig byks videre i sin utvikling, eller hva skal man si om 1.44,42 (PR) – 6.08,98 (BR!) – 12.47,89 (PR) ?! Hvis dette fortsetter, er det vanskelig å forstå hvem som skal kunne matche denne mannen, i hvert fall i allroundkonkurransene.

På kvinnesiden merker vi oss at Esmee Visser kan bli årets slager på langdistanse, og de nye seniorene Beune og Leerdam er på god vei til å etablere seg i internasjonal toppklasse.

 • Den gamle mester Lee Seung-hoon prøver denne sesongen lykken som maratonløper i Nederland, og det spørs dermed hvor mye han blir å se i andre sammenhenger. Heller ikke Lee Sang-hwa deltok i det sør-koreanske mesterskapet i oktober.
 • Mange nasjonale mestere er kåret i forskjellige land, men tradisjonen tro velger vi for vår del å fokusere kun på sammenlagtmesterskap. Så langt har vi kun fått med oss ett slikt – nemlig det østerrikske sprintmesterskapet i Inzell den 20.oktober (500 + 1000 m). Mestere ble Vanessa Herzog og Floris Root.

Se alle nasjonale og internasjonale skøyteresultater hos SpeedskatingResults

 • Kommende helg er det endelig klart for ny verdenscup-sesong, og en rekordstor norsk tropp på sju kvinner og ni menn er sendt til Japan. Hele deltakerlista er tilgjengelig, og parsammensetning kommer etterhvert her. Løpsstart: fredag morgen.
 • Og dermed er vi endelig kommet fram til dugnaden som vi nevnte innledningsvis. Starten på verdenscup-sesongen betyr nemlig også starten på den internasjonale tippekonkurransen WCSC, der det gjelder å sette sammen et virtuelt lag som kan samle flest mulig verdenscup-poeng. Bestemann, når sesongen er ferdig, kan smykke seg med Nils Lid Hjorts ærespris, oppkalt etter Norges egen skøyteprofessor.

Men her som ellers – den nasjonen som har størst bredde får ofte også Mesteren. Derfor er det et problem at Nederland i fjor hadde 65 deltakere, mot Norges 38. Utrolig nok greide de beste nordmennene å ta plass nr. 2, 3 og 4 – men mesteren ble nederlenderen Michael Thorn. Tidligere resultater WCSC.

Denne sesongen oppfordrer vi derfor alle kroniske nordmenn (av alle hudfarger) til å kjempe for Norges ære. Alt som trengs i første omgang, er å melde seg på med sitt lag innen fredag 16. november. Deltakelsen er gratis – så hva venter du på?

Klikk her for påmelding og fullstendig regelverk.

3 kommentarer om “Nytt fra inn- og utland 13

 1. Seung-Hoon Lee deltok i sitt første maratonløp i Heerenveen sist lørdag uten spesiell success. Peter Michael er også etablert i maraton-miljøet og deltar hver uke. Forøvrig vant Bart Swings maraton i Utrecht mens våre løpere var opptatt med NM på Hamar.

 2. Jeg skjønner ikke helt hvorfor dere velger å bare fokusere på sammenlagt mesterskap (hvor konkurransen er mye mindre bredd), men dere om det.
  Vi nye skøytefans kan gledes over enkeltdistanser, maraton og fellesstart, som brer skøyteglede verden over. Dere kan selvfølgelig velge å dekke hva dere selv synes er morsomt.

  1. Takk for kommentar. En liten presisering: Vi fokuserer jo ikke kun på sammenlagtmesterskap, men når det gjelder de nasjonale mesterskapene (utenom Norge) er det en praktisk løsning fordi ellers ville det blitt for omfattende.

   Maraton og fellesstart derimot, der går nok grensa for vår del – men berikende med forskjellige meninger!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *