Oppsummering av verdenscupen i Obihiro

Så var det endelig klart for verdenscup på skøyter igjen! Siden sist har vi mistet mange av de gamle kjenningene, men dermed blir det også plass til nye fjes på seierspallen, så det får vi vel bare se positivt på. I tillegg er det fortsatt en del «gamlinger» å dra kjensel på både på TV-skjermen og resultatlistene.

Etter helgens løp kan man ellers notere at nederlenderne ikke kunne leve så veldig lenge på sine imponerende resultater fra uttaksløpene. På hjemmebane kommer japanerne i full bredde, for eksempel ved Masaya Yamada (22), som vant B-gruppa både på 500, 1000 og 1500 meter. Vi nevner også Ichinohe, som ble nr. 5 på 1500 meter, for så å bli disket med raskeste tid i B-gruppa på 5000 m: 6.16.

Bjørn Magnussen ble tidenes fjerde nordmann under 35 sekunder (gratulerer!), men mest oppsiktsvekkende var likevel Ragne Wiklunds resultater. 1500-meteren hennes lørdag var av det utrolige slaget, og vi som var tidlig oppe for å se resultatlistene ble vel nærmest sjokkert. Da A-gruppa også var overstått, viste det seg at hun var fullt på høyde med de fleste der også, noe hun til overmål får sjansen til å bevise neste helg i Tomakomai. Tida 1.57,62 er norsk juniorrekord med 0,29 sekunder.

Søndagens 1000 m og 3000 m ga ytterligere to personlige rekorder, og i tillegg opprykk på 1000 m. Den nye norske juniorrekorden på 3000 m lyder på 4.10,35!

Sist men ikke minst: En slik oppsummering blir selvsagt ikke fullkommen uten å nevne vår gullvinner fra 2018-sesongen: Håvard Lorentzen fikk sin Obihiro-revansj mot Kulizjnikov (34,73 mot 34,77) på fredagens 500-meter. For seks år siden var det nettopp Kulizjnikov som snøt Lorentzen for gullmedaljen på 1000 m i junior-VM på samme bane, helt til det ble klart at russeren hadde benyttet ulovlige midler.

Lorentzens fasit i helga ellers vitner også om at nivået er bortimot på høyde med fjorårets, men alt i alt ligger Kulizjnikov et hestehode foran og vel så dét. De norske sprinterne avsluttet for øvrig helga med en andreplass på den temmelig bisarre lagsprint-øvelsen – nå med hjelm!

 

Formbarometeret

fb obihiro.png

Og dermed går vi over til den obligatoriske oppsummeringen av resultatene for Norges del. Her har vi gjort endringer siden i fjor: Borte er de omdiskuterte (?) terningkastene, og igjen står et såkalt formbarometer. Barometeret tar bare hensyn til individuelle distanser, og nærmere bestemt til hvordan den enkelte løperen har prestert i forhold til sitt eget utgangspunkt ifølge Skøyterankingen. Den som oppnår bedre plassering enn forventet, får pluss – og motsatt. På den måten kan i prinsippet hvem som helst utpeke seg på vårt formbarometer.

Detaljer om den enkelte løper vises i egne tabeller nedenfor, der vi også på vanlig måte refererer plasseringene i helgens løp. Det går også an å telle røde og grønne felter i tabellen og få ett visst inntrykk av den norske helga som helhet. Alt i alt håper vi at dette kan være en interessant nyvinning, selv om det sikkert er litt uvant nå i starten.

oppsummering Obihiro

Klikk her for større tabell!

 

Neste helg vandrer verdenscup-sirkuset videre til Tomakomai, som også ligger på øya Hokkaido, og som faktisk er en utendørsbane. Det gleder i hvert fall vi oss til!

 

Resultater fra Obihiro og stillingen i verdenscupen

Bildet av Ragne Wiklund: EF Sportfoto

 

Psst! Abonnerer du på skøytenyheter? Hvis ikke, har du sjansen nede til høyre her!

7 kommentarer om “Oppsummering av verdenscupen i Obihiro

  1. Leste en plass at løperne trente mindre nå under Rykje. Har vel aldri hørt om noen som er blitt bedre av å trene mindre.

    1. Men mange har blitt dårligere av å trene for mye, så det er noe av samme sak.

  2. Det var jo interessant med slike formbarometertall, men hva står de for, egentlig?

    Ellers drømmer jeg jo litt om farger som er lettere å se forskjell på enn rødt og grønt da, men …

    1. Har lagt til et ord nå som forklarer bedre hvordan tallene fremkommer – rød/grønn-problematikken sliter jeg litt mer med!

  3. Poengtallene ble veldig små. Ingen skøyteranking på lagøvelser, forstår jeg? Det er fint og kjapt med farger, men hva innebærer hvit?

    1. Takk for tilbakemelding. Poengtallene er gjort mindre enn plasseringene med vilje (dette er ingen eksakt vitenskap), men nå har jeg lagt til en mulighet for å se en større versjon også.

      Hvit / ingen farge betyr bare at plussen eller minusen er av mindre betydning.

      Ingen ranking på lagøvelser nei – det ville fort ha blitt misvisende også, pga. utskiftinger innad i lagene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *