Husker du… EM 1989?

Gikk dette noen gang på norsk TV? Jeg mener jeg har minner av å ha hørt det på radio.


Det var i alle fall mulig å se det nå, med nederlandske kommentatorer. Om jeg skulle ha laget en Donald-historie om skøyter, tror jeg stjernen måtte hete Kjekk Storeglid. Og det hadde heller ikke vært dumt med en konkurrent, en sprinter med et ironisk navn, Zinke f.eks.

Den nå ferske 50-åringen og fremtidige OL-vinneren Olaf Zinke vant 500-meteren under dårlige forhold.

På 5000 meter måtte jeg igjen ta meg av kommenteringen selv, da jeg enda ikke har lært meg nederlandsk, og denne gangen prøvde jeg meg uten penn og papir. Det holdt faktisk med de tradisjonelle 7.08 og 7.20 – skjemaene på samtlige par, og det var ganske lett å huske de ulike tidene likevel, ble rent imponert over meg sjøl.

Dette skulle bli nederlendernes mesterskap. Leo Visser vant 5000 m, foran Gerard Kemkers. Artig også å se sovjetrusserne Klisjo og Snetkov, som i hver sine par luktet på vinnertiden frem til ca. halvveis, for så å sprekke kolossalt og ikke komme blant de 16. Har det blitt mer forutsigbart nå? En annen overraskelse var det vesttyske talentet Georg Herda, som hadde en flott duell med en purung Koss, og lå helt oppe på fjerdeplass etter to løp.

Jeg har liten erfaring med 1500-meterskjemaer, men jeg satte spontant sammen to; ett til 2.04 (26.0 – 31.0 -33.0 -34.0) og ett til 2.08 (27.0 – 32.0 – 34.0 – 35.0), og dette passet perfekt til alle de 15 parene. Jeg gjorde igjen en svært god Jorsett-jobb som kommentator.

Visser sikret langt på vei mesterskapet, mens en annen nederlender, Annejan Portijk, som stod utenfor landslaget, feide inn til beste tid blant de seedete løperne og så ut til å vinne distansen. Fremtidsstjernen Koss, som enda ikke hadde særlig saft i beina, lå på 16. plass etter 16 løpere på 1500 m.

1500 m var ikke ferdig enda. I det trettende og helsovjetiske paret kom Garajev og Snetkov og kjaste hverandre frem til delt distanseseier! Garajev sikret plass på tieren, mens Snetkov snek seg inn i historien som den eneste som vinner en 1500 meter, men rett og slett var for dårlig til å kvalifisere seg for 10 000 m.

De svenske hjemmeløperne hadde svake resultater. Tittelforsvarer Gustafson stilte ikke, og reserven Jörgen Andersson endte helt på siste plass. Utover det hadde de Per Bengtsson med alt for trege skjær, og en Karlberg som ikke var i form.

Det har sett dårlig ut for svensk skøytesport siden Gustafson. Jeg forsøkte å finne ut hvor ofte en svenske har vært beste skandinav i et mesterskap siden Gustafsons EM-sølv i 1990. Det var nedslående lesning. Kun tre ganger fant jeg: Jonas Schön i EM i 1996, og Johan Röjler i begge mesterskap i 2004.

Geir Karlstad tok bronse på begge de lengste distansene, i tillegg til sammenlagt.

(skrevet av H. Haraldsen – «Forum for skøytehistorie»)

Bildet øverst: Leo Visser, Gerard Kemkers (Rob Croes / Anefo / Wikimedia Commons)

Komplette resultater EM i Göteborg 1989

Se opptak fra mesterskapet (Youtube)

 

Epilog

Skøytesporten lå nede i 1989, og det var også på denne tida Dizzie Tunes kom med sitt hånlige spark i form av en VM-sketsj. Denne sesongen fikk vi ikke Norges Skøyteforbunds årlige «Skøyteboka», og NRK TVs dekning av EM-løpene må ha vært minimal. Men mesterskapet kan nok ha blitt sendt på radio, slik Haraldsen antyder. Og heldigvis gikk det også på svensk TV. Dette opptaket er i hovedsak fra den svenske dekningen, men NRK kommer inn på mystisk vis etter ca. kl 1 time og 10 minutter.

nrk.png

TV-programmet 21.-22.januar 1989 (Troms Folkeblad)

6 kommentarer om “Husker du… EM 1989?

 1. Mener å ha hørt at Koss ble syk før søndagsløpene. Han gikk vesentlig bedre første dag. Ellers var vel dette Emingers beste sammelagtplassering. En av mine favoritter i svingene.

 2. Var der! Det stemmer nok, det med Koss. Mener det var noe snakk om kyllingsuppe.. og at det var tappert av han å stille opp på dag to. Men ellers så var dette nok et trinn opp trappa for Koss. Det begynte med VM sesongen før. Så fulgte Ballangruds minneløp på Leangen høsten 1988. Etter EM i Gøteborg fulgte det egentlige gjennombruddet, VM på Valle Hovin. Og hva er det en sier, resten er …

  Takk for gjenoppfrisking av mange kjente, glemte skøytenavn. Georg Herda!!

  (Forøvrig så avslutta jo Koss karriera si på samme bane (Ruddalen), under VM 5 år seinere. Passa på å være på plass da også!

 3. NRK sendte bare noen bruddstykker fra Gøteborg-EM i 1989 (litt før, og litt i pausen på tippekampen lørdag). Derimot var det bra dekning på svensk TV. Ellers som vanlig en utmerket artikkel fra Haraldsens side, men det er neppe riktig at Annejan Portijk sto utenfor landslaget. Under VM på Valle Hovin to (?) uker senere, traff jeg en gjeng med nederlendere under seiersseremonien på indre bane som inviterte meg på kaffe, kaker og genever på Helsfyr Hotel. Det takket jeg pent ja til, og da jeg våknet opp neste morgen hjemme hos meg selv hadde jeg et nederlandsk supporterskjerf rundt halsen, en topplue med de friesiske fargene på hodet og et prospektkort av KNSBs forbundsgruppe («kernploeg») for sesongen 1988/89 i lomma. Der kunne man (fritt etter hukommelsen) se Portijk pent plassert i bakre rekke sammen med Visser og Kemkers. Foran sto/satt de fortsatt temmelig ukjente Ben van der Burg og Bart Veldkamp (han var dog litt mer kjent etter sin VM-innsats enn hva han var da bildet ble tatt), og Bert Koopmans. Ved siden av dem til venstre sto Albert «Ab» Krook. Nederlenderne var ellers temmelig euforiske, og selv om de måtte innrømme at Koss hadde imponert på 1500, hadde de ikke noe særlig tro på min spådom om at omkvedet i de kommende sesongene ville bli «Koss is the boss».

  For øvrig: Svaret på Haraldsens spørsmål er, ja. Det har blitt mer forutsigbart nå….

 4. Som tur är är svenska löpare bättre nu än 1989! Lite off topic, jag är intresserad av långfärdsskridskor. Var är det bästa stället att åka skridskor i naturen i Norge?
  http://www.iswebben.se/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *