Nytt fra inn- og utland 12

Så er vi allerede midt i oktober, og det er tid for å oppsummere hva som har skjedd på skøytefronten i løpet av den siste måneden. Flere og flere resultater tikker inn fra fjern og nær, men vi begynner med å ta opp igjen «snubletråden» til ISU.

 

  • For noen uker siden omtalte vi en uheldig dobbel skjerping av kravene for å starte i verdenscupen. Nå viser det seg at det faktisk hjalp å sette denne saken under lupen, for nå har det internasjonale skøyteforbundet ISU igjen innført spesialregelen som gir rett til å starte på begge distanser som teller i kvalifisering til sammenlagtmesterskapene.

Altså: Har en løper klart kravet til f.eks. 500 meter, kan han/hun også starte på 1000 meter. Det er likevel maks en løper fra hvert land i hver konkurranse som kan benytte denne regelen.

 

 

 

  • Landslagsløperne på skøyter har både trent og gått testløp i Stavanger de siste ukene. I tillegg har de kastet glans over Lura bo- og aktivitetssenter, som faktisk tok sølv i «sykkel-VM for eldre». Dermed ble det både god stemning og innslag på NRK for Håvard Lorentzen og co.

 

  • Den siste nyheten vi tar med fra Norge denne gangen er av det vemodige slaget. Ivar Martinsen, bronsevinner både i VM 1952 og EM 1953, er død. Han ble hele 97 år gammel. Les mer hos ABC Nyheter.

 

  • Til utlandet, og til enda en ny bane! Estland har nemlig fått sin aller første kunstisbane, og den ligger i bydelen Lasnamäe i Tallinn. Skøyte-twitreren Sasha Krotov har lagt ut dette bildet av banen.

Dn9JaZaXgAAe5EJ.jpg

 

  • Førstkommende helg er det kanadisk mesterskap og uttaksløp til verdenscupen. Men nåløyet for å komme med til verdenscupen i Europa og Asia er særdeles trangt. Det kanadiske skøyteforbundet bruker et matrisesystem som likner det Nederland bruker i forbindelse med OL-uttak, og landet vil definitivt ikke fylle sine nasjonale kvoter til samtlige distanser. Vi antar at det er de økonomiske rammene som gjør dette nødvendig.

 

  • Et par renommerte kortbaneløpere melder overgang til 400-metersbanen. Valerie Maltais (28) fra Canada gikk sin første 3000 meter i Calgary for en knapp måned siden, og resultatet: småpene 4.15. Men sist lørdag ble det 4.08, så det kan nok være hun er på vei inn på det eksklusive verdenscuplaget nå…

Suzanne Schulting (21) har lenge vekslet mellom kortbane og hurtigløp, men nå er det visstnok hurtigløp for alle penga også for henne, og hun skal trene med blant andre Jorien ter Mors.

 

  • Claudia Pechstein har fått sin dopingsak fra 2009 prøvd i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Pechstein krevde en erstatning på 5 millioner euro fra det internasjonale skøyteforbundet ISU, men måtte nøye seg med en erstatning på 8000 euro fordi dopingsaken hennes ikke hadde gått for åpne dører. Les mer hos Dagbladet.

 

  • Mer «doping». Ireen Wüst har stått fram som bruker av hormonpreparatet Thyrax, som vi skrev om tidligere i høst. Det skal være medisinske årsaker til at hun tar preparatet. Saken er omtalt av Andreas Selliaas og nettavisen Idrettspolitikk.no.

 

  • Som tidligere nevnt er det kanadiske uttaksløp førstkommende helg. I Nederland har man allerede avholdt sitt nasjonale klubbmesterskap, og der fikk verdensmester Patrick Roest en fin skalp da han slo selveste Kramer i samløp – 3.38 mot 3.41. Nå sist i Inzell fikk for øvrig Kramer sin revansj: 6.10 mot 6.13!

Men resultatene tikker som nevnt inn både herfra og derfra nå. Førstkommende helg starter for eksempel Norgescupen i Bjugn, og vi anbefaler som vanlig Speedskating Results for alle resultater fra inn- og utland.

 

Bildet øverst er hentet fra Facebook-siden til Lura bo- og aktivitetssenter. Flere bilder her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *