Foran junior-VM

Verdens beste juniorer avslutter i disse dager sesongen på OL-banen i selveste Salt Lake City. De norske løperne har avsluttet verdenscupen med stil – nå står VM for tur!

Det er en jubelsesong nesten uten like som er i ferd med å avsluttes, og det er ingenting som tyder på at det er slutt med de gode resultatene.

Allan Dahl Johansson (19) forsvant ut av OL etter en runde av sin 1500 m, men nå er han tilbake igjen: På lørdagens finaleløp i Salt Lake City forbedret han sin egen verdensrekord til 3.40,14 (kvartettstart). 3000 m er ikke en VM-distanse, men på søndag var Johansson igjen helt suveren da han også vant 1500 m: 1.44,48.

Hva så med VM-tittelen? I fjor ble det sølvmedalje for Aktiv-løperen i junior-VM i Helsingfors, dvs. under helt andre betingelser enn årets mesterskap. Mesteren fra den gang er for gammel for junior-VM i år, men til gjengjeld ser vi for oss et stort knippe seriøse utfordrere:

  • Tyson Langelaar, Canada (nr. 3 i 2017)
  • Riki Hayashi, Japan (5)
  • David La Rue, Canada (8)
  • Francesco Betti, Italia (16)
  • Kim Min-seok, Sør-Korea (-)
  • Jeong Jaewon, Sør-Korea (-)

Norges lag i junior-VM, menn

Allan Dahl Johansson, allround

Hallgeir Engebråten, allround

Jonas N. Kristensen, allround

Thomas L. Eriksen, enkeltdistanser

Sindre Baas, e.d.

I kvinneklassen gir vi Ragne Wiklund (17) en fair sjanse til å forsvare den sterke 7.plassen fra Helsingfors. Ragne har først og fremst sin styrke på de lengre distansene, og på den måten har hun nok en liten ulempe i og med at årets VM går på rask is.

VM i 2017 ga tredobbelt nederlandsk seier i kvinneklassen, og håpet må vel være at ikke det samme gjentar seg i år. Sterke utfordrere fra andre nasjoner er nok først og fremst Park Ji-woo fra Sør-Korea og Karolina Bosiek fra Polen. Regjerende verdensmester Jutta Leerdam stiller også til start i Salt Lake City.

Norges lag i junior-VM, kvinner

Ragne Wiklund, allround

Julie N. Samsonsen, e.d.

Ane B. Farstad, e.d.

VM junior begynner fredag kl 20 norsk tid, og det skal være mulig å følge direkte via nett (se lenke nedenfor). Men det lønner seg å ha flere skjermer tilgjengelig, for en del av mesterskapet vil utvilsomt kollidere med allround-VM i Amsterdam…!

Nyttige lenker VM junior

Deltakerliste

Arrangørens hjemmesider med direktesending (?) av løpene

Resultatservice

Resultater VM 2017 Helsingfors: menn / kvinner

Avslutning av verdenscupen for junior og neo-senior

Etter tre runder er verdenscupen for junior og neo-senior (U-23) avsluttet, men dessverre har det ikke lykkes oss å finne noen sammenlagtstilling foreløpig. Vi føler oss likevel nokså sikre på følgende plasseringer:

(junior)

1500 m – Ragne Wiklund nr. 3

3000 m – Hallgeir Engebråten nr. 3

(neo-senior)

1000 m – Runar N. Krøyer nr. 3

1500 m – Krøyer nr. 2

3000 m – Krøyer nr. 1, Magnus B. Haugli nr. 2 og Vetle Stangeland nr. 3!

I selve finalen har vi nevnt to seire til Allan D. Johansson. De øvrige norske deltakerne fikk følgende beste plasseringer:

(junior)

Ragne Wiklund – nr. 6 på 1500 m, Ane B. Farstad – nr. 15 på 500 og 1000 m, Julie N. Samsonsen – nr. 18 på 1000 m, Hallgeir Engebråten – nr. 8 på 3000 m, Thomas L. Eriksen – nr. 18 på 1500 og 3000 m.

(neo-senior)

Kristian G. Ulekleiv – nr. 1 på 1500 m, Magnus B. Haugli – nr. 1 på 3000 m, Runar N. Krøyer – nr. 2 på 3000 m, Vetle Stangeland – nr. 3 på 3000 m, Marius Bratli – nr. 5 på 1000 m

…og personlige rekorder ble satt over en lav sko! Ingen nevnt, ingen glemt. Se selv:

resultater junior / resultater neo-senior

P.s. Det ble faktisk satt enda en juniorverdensrekord under gode forhold i Salt Lake City sist helg! Jeong Jae-woong (18), ikke å forveksle med lillebror Jaewon (16),gikk 1000 m på 1.08,11 og forbedret dermed sin egen rekord fra Calgary tidligere i sesongen.

Vi takker Camilla Farestveit for lån av bilde av norske løpere i Salt Lake City.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *