Allround-VM 2018: Under Jaap Edens himmel.

Joda, det var moro med OL så lenge det varte.

Men nå er det VM. Det er noe helt annet.

Hvorfor et skøytemesterskap i Amsterdam? Den enkle og litt kjedelige grunnen er vel rett og slett at man ønsker å markere et stort jubileum på en skikkelig måte. I 1893 ble nemlig det aller første offisielle verdensmesterskapet på skøyter arrangert på «Museumsplein» i Nederlands hovedstad. Den legendariske Jaap Eden ble verdensmester, slik han også ble det et par ganger til. Men VM kom faktisk aldri tilbake til Amsterdam, før altså nå i 2018.

Skepsisen har vært stor i forkant av årets mesterskap, og sant og si har vel kritikerne et visst grunnlag også: Nederland i mars er nok ikke optimalt, dersom en først skal bringe skøytesporten tilbake under åpen himmel. Bislett, derimot… (kremt, kremt).

Men fasilitene, publikumsoppslutningen, og ikke minst et knippe skikkelige entusiaster med Rintje Ritsma i spissen, har man på sin side. Og det får vel rekke i denne omgang. For vår del håper vi at det blir flere mesterskap av denne typen framover. Færre kan det vanskelig bli, for forrige utendørs-VM gikk tross alt i 2001 (Budapest).

 

Se video /Youtube: Olympiastadion forvandles til VM-bane på to minutter

 

Foran VM allround – kvinner

Vår vane tro har vi i forkant av VM sett på deltakerlistene og rangert løperne ut fra årsbestetider. For å få en mest mulig rettferdig rangering har vi kun sett på tider fra såkalte lavlandsbaner, og for 500 / 5000 m har vi tatt med tider også fra foregående sesong.

Tidene er oppjustert skjønnsmessig, ettersom mesterskapet altså går utendørs og ikke innendørs.

vm2018simk.png

Kommentar: I fjor ledet Miho Takagi VM etter tre distanser, før hun ble for lett på siste distanse mot de mer rutinerte løperne Wüst og Sablikova. Siden den gang har verken Takagi eller Wüst gått en eneste 5000 m, og Sablikova har ikke hatt sin beste sesong. Men som vi ser: Oddsen er nok lavest for at Ireen Wüst tar nok en VM-tittel, i så fall den sjuende for hennes del!

Ida Njåtun har vist god form, og i utgangspunktet bør hun vel ha godt håp om å komme med på fjerde distanse. En plass blant de 6 til 10 beste er vårt tips for Idas del.

Sofie Haugen deltar i sitt tredje VM, og vi tror hun bør ha god sjanse til å komme inn blant de 20 beste for første gang. Dessverre måtte den tredje norske løperen, Camilla Lund, melde forfall pga. sykdom.

VM for kvinner begynner fredag kveld kl 1930 med 500 og 3000 m, og det avsluttes lørdag kl 1659 med 1500 og 5000 m. NB! Tidspunktene er foreløpige.

rekorder kv

 

Foran VM allround – menn

Her er så resultatlista slik vi «tror» den kan bli i klassen for menn. Metoden er den samme som beskrevet ovenfor.

vm2018sim.png

Kommentar: Norge mot Nederland! Men Kramer har vunnet ni ganger på elleve forsøk, og nå kommer nok tittel nr. 10. Og hvem skulle være bedre egnet til å markere jubileet for Jaap Edens triumf fra 1893?

Sverre Lunde Pedersen er sølvfavoritt, og i så fall vil det bli en fin reprise fra Berlin 2016.

Som vi ser har vi også tro på både Simen Spieler Nilsen og Håvard Bøkko blant de åtte beste – i så fall for aller første gang for Nilsens del.

VM for menn begynner lørdag kl 1615 med 500 og 5000 m, og det avsluttes lørdag kl 1330 med 1500 og 10 000 m. NB! Tidspunktene er også her foreløpige.

rekorder m.png

 

Nyttige VM-lenker

Resultatservice

Arrangørens hjemmeside

Resultater VM 2017

Noteringsskjema – kvinner / menn

 

TV-programmet for helga viser sendinger på NRK2 (og noe NRK1), men klok av skade kan vi bare anbefale å følge årvåkent med. Tryggest er man nok ved å følge nettsendingene!

 

P.S. Visste du at Rintje Ritsma & Ard Schenk har invitert 45 tidligere verdensmestere (inkl. Ritsma og Schenk) til en spesiell «mestermiddag» torsdag kveld?

På deltakerlista står så mange legender at det blir feil å trekke fram noen foran de andre, men vi får i hvert fall håpe at både de 45 og alle de andre for oppleve et minneverdig verdensmesterskap.

God fornøyelse!

 

Bildet av Jaap Eden er hentet fra Wikimedia Commons. Bildet av Olympiastadion er hentet fra decoolstebaanvannederland.nl.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *