Junior-NM Stavanger

Før junior-NM i Stavanger lurte man ikke på om Aktiv SK ville vinne begge klasser. Spørsmålet var heller hvor suverene seirene ville bli.

Allan Dahl Johansson (18) har hatt en begivenhetsrik sesong så langt; han har hevdet seg godt blant seniorene på nasjonalt nivå, og fikk også sin debut i seniorverdenscupen i Heerenveen før jul. I siste junior-verdenscup ble det fall og skade i 1000-meterløpet, men i helgens NM i Stavanger var han tilbake der han hører hjemme – som landets beste junior, i hvert fall når vi snakker om allround.

Kunne mesterskapsrekorden fra Bjugn 2011, tilhørende Håvard H. Lorentzen, trues? Svaret er ja, og rekorden ble faktisk slått med 2,5 tidspoeng! Allan slo like godt mesterskapsrekordene på 1500, 3000 og 5000 m også.

Nr. 2 i NM ble Magnus Bakken Haugli (18) fra Jevnaker IF, og nr. 3 Hallgeir Engebråten (17) fra Nord-Odal IL.

Legg for øvrig merke til følgende:

Poengsummen 153,460 er den beste som er oppnådd av noen løper i liten firkamp denne sesongen, uansett alder og uansett nasjon.

Det triste i denne sammenhengen er at junior-VM ikke lenger avholdes på distansene 500-3000-1500-5000 m.

3000 m er i stedet byttet ut med 1000 m, hvilket også gjør at enkelte nasjoner naturlig nok bruker denne kombinasjonen i sine nasjonale mesterskap. Vi får håpe NSF snarest tar initiativ til å få endret denne merkelige praksisen tilbake slik den var inntil 2014.

 

Suverene Ragne

Ragne Wiklund (16) må ha vært en av de mest overlegne forhåndsfavorittene vi har sett foran et junior-NM. Talentet fra Aktiv har gått fra seier til seier denne sesongen, og de andre norske juniorjentene er rett og slett ikke gode nok pt. til å gi henne konkurranse.

Det er ellers fortsatt et trist faktum at skøytesporten i det hele tatt ikke greier å holde på jentene. Vi har sett på lista over de ti beste på 1500 m i klassen junior C for fire år siden, dvs. sesongen 2012/13. Alle disse ville fortsatt vært juniorer dersom de hadde deltatt i år. Faktum er imidlertid at kun fem av de ti har stilt til start i nasjonale løp denne sesongen.

I 2004 vant Maren Haugli junior-NM i Skien med en differanse på 14,541 poeng! Heldigvis ble ikke den rekorden slått i år. Men det var ikke langt ifra. Nå må håpet være at Ragne Wiklund kan være det fyrtårnet som inspirerer flere enn hittil til å trene for å bli værende i skøytesporten også etter fylte 16.

Nr. 2 blant jentene i NM ble Ingeborg Espeland (17) fra arrangørklubben Stavanger Sandnes SK, og nr. 3 Victoria Sætersdal (16) fra Fana IL. Så vidt vi kan se, satte de tre beste personlige rekorder på 11 av 12 distanser, og da kan det ikke forlanges stort mer!

Resultatservice NM

Sammenlagtresultater NM

De beste norske juniorløperne deltar allerede førstkommende helg i verdenscupfinalen i Erfurt, Tyskland, før turen går videre til selveste junior-VM i Helsingfors.

Bildet av norgesmestrene Allan Dahl Johansson og Ragne Wiklund er tatt av Per A. D. Johansson.

En kommentar om “Junior-NM Stavanger

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *