Verdenscupen i Harbin

Verdenscupen er endelig i gang igjen! Under meget spesielle forutsetninger i Kina ble resultatene kanskje enda litt mer uforutsigbare enn de pleier å være på en åpningshelg.

Enmannsredaksjonen i «Nye Skøyter 15.46.6» har vært delvis uten både TV-forbindelse og internett de siste dagene, så det er ikke til å komme fra at grunnlaget for å skrive disse vurderingene er nokså tynt. En god påminnelse om at vi trenger flere skribenter… – meld deg snarest via kontaktsiden!

Over til det sportslige: Fra tidligere husker vi opptil flere sprintverdenscuper fra Kina, men allrounderne har faktisk aldri vært verken i Harbin eller Changchun når det gjelder verdenscup for senior. Derfor var det et historisk stevne som innledet den internasjonale 2017-sesongen. Litt historisk var det også at flere kjente løperne måtte gå veien via B-gruppene for å eventuelt komme med i det beste selskapet neste gang: Shani Davis (1000 m), Kjeld Nuis og Denny Morrison (1500 m), Lee Seung-hoon (5000 m) og ikke minst Claudia Pechstein (3000 m)! Vi kan røpe at tre greide oppgaven sin – to greide den ikke.

 

Dårlig luft og dårlig mat

Det norske laget reiste til Kina for godt over en uke siden, antakelig for å tilpasse seg tidsforskjellen på sju timer. Problemet med dette var at laget måtte leve med både elendig luftkvalitet og ditto mat tilsvarende lenge, mens en del andre lag sørget for å gjøre oppholdet i Harbin så kortvarig som mulig. (I parentes bemerket: Finnes det i det hele tatt noen gode grunner til at verdens beste skøyteløpere skal sendes til et slikt sted? Spørsmålet fremstår som ubesvart).

NRK: – Skøyteløperne tør ikke spise kjøtt

Det lå derfor et visst spenningsmoment i spørsmålet om hvem som hadde valgt rett – nordmennene, eller nederlenderne med flere. Noe fasitsvar på dette spørsmålet er ikke funnet, for det var positive og negative resultater på begge hold. Interessant er det for øvrig å merke seg at kineserne fikk tidvis store problemer på egen is – blant annet greide alle de fire hjemmeløperne å bruke mer enn 6.50 på 5000 m for menn. Men på 500 viste stjerneskuddet Gao Tingyu verden vinterveien; kun 0,01 sekund var han fra å slå den store Kulizjnikov – som riktignok er på rekonvalesens etter å ha avsluttet meldonium-kuren sin.

harbin

Her er Harbin!

 

Svensk og kanadisk opptur

Av positive innslag denne første verdenscuphelga er det fristende å trekke fram de kanadiske damene, som fikk gode resultater både på sprint og lengre distanser. Canada var som kjent en stormakt på kvinnesiden for ganske få år siden. Og så må vi selvsagt trekke fram comebacket til Nils van der Poel – med 6.28 går han allerede like fort som de beste i B-gruppa!

 

Her følger vår vanlige oppsummering av løpene i Harbin med fokus på norske prestasjoner

 Håvard H. Lorentzen 9/13 (500)- 4 (1000) – 10 (1500)

Forventninger foran sesongen: A-gruppe på 500 og 1000 m, topp 10 i sprint

Lorentzen ble like godt beste nordmann i alle fire løp da han gjorde sitt mini-«comeback» på høyeste nivå. Fortsett slik! Terningkast 5

 

Hege Bøkko B12/15 (500)- 8 (1000)

Forventninger: Topp 10 på 1000 m, topp 12 i sprint

Første 500 m ga bekreftelse på at Hege har løftet seg et hakk på denne distansen – direkte opprykk til A-gruppa var rett og slett fredagens positive innslag for Norges del. Også lørdagens 1000 m var god, og på søndagens 500 m fikk Hege se 38-tallet! Terningkast 4

 

Sverre L. Pedersen 12 (1500)- 13 (5000) – 2 (lagtempo)

Forventninger: Medaljekandidat på 5000 m og i allround

Pedersen ble ren statist i siste par mot Sven Kramer på 5000 m. Revansjen kom allerede på lagtempo, men 1500 m ble dessverre spolert etter at parkameraten (Henriksen) falt. Terningkast 3

 

Simen S. Nilsen B11 (1500) – B14 (5000) – 2 (lagtempo)

Forventninger: Topp 12 på 5000 m og i allround

Årets første opptreden på 1500 og 5000 m var vel en betinget suksess; ett enslig verdenscup-poeng var det Nilsen greide å raske med seg. Lagtempoen var heldigvis en god opptur. Terningkast 3

 

Ida Njåtun 17 (1000) – 12 (1500) – 15 (3000)

Forventninger: Blant de 6 beste på 1500 m og i allround

3000 m under tunge forhold høres ikke i utgangspunktet helt ideelt ut for Ida, og resultatet ble omtrent som forventet. Dessverre så verken 1000 eller 1500 m stort bedre ut. Terningkast 3

 

Sindre Henriksen fall (1500) – 2 (lagtempo)

Forventninger: Topp 10 på 1500 m

Årets norgesmester på 1500 m ville muligens litt for mye da han skulle duellere mot klubbkamerat Pedersen – i hvert fall ble det rett ut tidlig i løpet. Terningkast 2

 

Thomas H. Søfteland 16 (5000)

Forventninger: Etablere seg som A-løper på langdistanse

Søftelands oppgave i Asia er vel å venne seg til nivået på 5000 m, og helst skaffe så mange poeng at han får gå i A-gruppa under årets eneste 10 000 m (VC-4, Heerenveen). Foreløpig konstaterer vi at prognosene ser dårlige ut. Terningkast 2

 

Espen Aa. Hvammen B8/B12 (500) – B28 (1000)

Terningkast 2

 

 

Om få dager møtes verdenseliten til dyst på OL-banen i Nagano!

 

Alle resultater fra Harbin og verdenscupstillingen

 

Bildet av Håvard H. Lorentzen er hentet fra Facebook.com/havard.lorentzen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *