Bokomtale: Alt om skøyter 1917

Gode, gamle «Alt om skøyter» så dagens lys med en splitter ny utgave foran 2016-sesongen – etter over 40 års pause! Etter det vi hører, ble salgstallet brukbart for utgiveren Lars Finsen. I hvert fall ble det såpass at han fant det bryet verdt å presentere en ny utgave også foran årets sesong. Men mer om dette etter hvert. I dag skal det handle om «Alt om skøyter 1917» !!

Først en kjapp historikk: «Alt om skøyter» var folkelesning fra slutten av 1950-tallet og til ut på 1970-tallet. Her fikk nordmenn skøytestatistikk og plass til å notere rundetider og poengsummer i ett og samme hefte. Rett og slett genialt! Og mottakelsen av 2016-utgaven viser at slike utgivelser fortsatt har et visst gjenklang i befolkningen.

Men: Har du noen gang fundert på hvordan en utgave av «Alt om skøyter» fra – la oss si – 1917 ville ha sett ut? Antakelig ikke. Hvis du svarte «ja» på det spørsmålet må du i hvert fall sies å tilhøre et meget spesielt segment av befolkningen. Men hvis du tillater deg å leke litt med tanken, så kanskje du blir bittelitt nysgjerrig likevel?

I sitt forord skriver Lars Finsen at denne boka skal gi et historisk innblikk i hvordan skøytesporten lå an foran 1917-sesongen. Vi får altså rekordene pr. 01.07.1916, vi får adelskalender etc. etc.

På grunn av 1.verdenskrig var det som kjent ikke internasjonale mesterskap på denne tida. Seksjonen for noteringsskjemaer er dermed dedikert til NM på Frogner stadion, samt de såkalte «Nordiska spelen» i Stockholm. Iflg. Finsen er det meningen å lage en spesiell podkast på grunnlag av resultatprotokollene, slik at innehaveren av «Alt om skøyter 1917» kan føre skjemaene…!

1917-1a

Slik ser boka ut! (fra hjemmesiden)

 

Oscar Mathisen                                                                                                                                                  I tillegg til det obligatoriske innholdet får vi en levende og rikt illustrert oppsummering av viktige hendelser i internasjonal skøytesport på slutten av 1800- og begynnelsen av 1900-tallet. Oppsummeringen kretser som seg hør og bør rundt Finsens spesialfelt, den berømte Oscar Mathisen. Derfor er det heller ikke tilfeldig at det er nettopp 1917-sesongen som danner utgangspunktet for denne historiske boka, for det er «nå» Den store Oscar forlater amatørenes rekker og drar til Amerika.

Undertegnede er vel mer enn gjennomsnittlig interessert i skøyter, men må innrømme at interessen stort sett har begrenset seg til det som har skjedd i egen levetid. Og sånn er det nok med de fleste. Når vi da vet at de som levde i 1917 stort sett ikke er i blant oss lenger, vil nedslagsfeltet for «Alt om skøyter 1917» sannsynligvis være nokså smalt.

Anbefalingen om å kjøpe boka – eller kanskje vi skal si heftet – på 92 sider er likevel klar, for her har du for det første muligheten til å sikre deg et temmelig unikt verk. I tillegg kommer et ikke så rent lite innslag av god, gammeldags lærdom. Og det er jo ikke så dumt.

Prisen er kr 100, og hvis du samtidig kjøper «Alt om skøyter 2017», er det porto å spare!

Informasjon om hvordan «Alt om skøyter» bestilles er lett tilgjengelig via bokas hjemmeside.

En kommentar om “Bokomtale: Alt om skøyter 1917

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *