NSF: Enkeltdistanser betyr mest!

Norges Skøyteforbund har offentliggjort sine retningslinjer for uttak til kommende sesongs verdenscup og internasjonale mesterskap. Det mest overraskende er at VM enkeltdistanser rangeres som viktigere enn allround og sprint.

I løpet av en fireårsperiode er sammenlagt-VM årets høydepunkt kun én gang, og det er nettopp en slik sesong vi går inn i nå. Derfor er det et nokså spesielt grep som gjøres i NSFs retningslinjer for uttak til verdenscupen 2023/24.

Bakgrunnen er at hoveddelen av landenes kvoter til internasjonale mesterskap som vanlig avgjøres via resultater i verdenscupen. Det gjelder å ha løpere som presterer på 500 + 1000 m (sprint) , eller på 1500 + 3000 m (5000 m). Derfor står NSF i et åpenbart dilemma når de skal fylle sine kvoter til de forskjellige verdenscupløpene: Skal man prioritere de objektivt beste løperne pr. distanse – eller skal man prøve å maksimere mesterskapskvotene?

Svaret er naturlig nok at det er viktig med store mesterskapskvoter, men i tillegg velger man å si at kvoter til VM enkeltdistanser i Calgary er viktigere enn kvoter til sammenlagt-VM i Inzell. Et praktisk resultat av dette er for eksempel at man ikke lar Ragne Wiklund få gå en 500 m for å sikre Norge en plass til sprint-VM, dersom en annen løper samtidig har en sjanse til å kvalifisere seg til 500 m i VM enkeltdistanser.

NM betyr ingenting
Det skal tross alt sendes norske løpere til sammenlagt-VM denne gangen også, men her skal man ikke nødvendigvis prioritere de beste sammenlagtløperne. Uttaket skal skje på grunnlag av internasjonale løp, som kun har vært enkeltdistanser fram til VM. NM går på Hamar i januar, men hvem som vinner her skal ikke bety noe som helst i VM-uttaket.

Hvem skal fylle VC-kvotene i Stavanger?
Norge har fulle kvoter på alle distanser i verdenscupløpene i Stavanger, men spesielt på kvinnesiden er det foreløpig ikke mange løpere som har oppnådd tidskravene for å få gå verdenscup. Vi ser for oss mange norske turer til Inzell eller Heerenveen denne høsten for å få gå på is som er rask nok til å kvalifisere seg for verdenscup…

Aktuelle lenker:
Uttaksdokument Norges Skøyteforbund
Verdenscupen 2023/24
Internasjonale mesterskap 2023/24

 

(Klikk her for større bilde!)

3 kommentarer om “NSF: Enkeltdistanser betyr mest!

  1. Helt klart at Norge har en utfordring sammenliknet med Nederland. Der er enkeltdistanser fullt på høyde med sammenlagtstevner når det gjelder interesse.

  2. I tilfelle var SLPs verdensmesterskap på 5000 mer verdt enn Amsterdam vm allround.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *