Nådeløs Ragne Wiklund i NM

EM-heltene gjorde kort prosess med konkurrentene i et NM som ble sterkt preget av sykdom, skader og personlige dilemmaer.

Årets terminliste med tre påfølgende NM-konkurranser på vidt forskjellige steder, etterfulgt av både verdenscup og VM for junior, har mildt sagt vært lite heldig med tanke på oppslutningen om NM i Stavanger. Denne uka har det også vært «Universiade» i Lake Placid, med flere norske deltakere som normalt ville ha vært på startstreken i NM.

Nye sprintmestere
Norges to beste sprintere meldte forfall til NM, og dermed var det duket for aller første titler til henholdsvis Julie N Samsonsen og Henrik F Rukke. I kvinneklassen var det kun fire fullførende, og resultatet måtte da nødvendigvis bli «medaljer på billigsalg» – ikke til forkleinelse for Vilde Baas (nr. 2) og Sofie Ulset (nr. 3). Ulset ble jo også nr. 3 i juniormesterskapet forrige helg!

Den jevneste tittelkampen i helgen ble vunnet av Henrik F Rukke – nøyaktig ti år etter at storebror Christoffer vant sitt siste NM-gull. Det ble sølvmedalje til Odin B Farstad, som vant begge distanser på avslutningsdagen, og bronse til fjorårets mester Pål M Kristensen.
Alt i alt er det nokså betegnende at sprinterne var et godt stykke unna de aktuelle mesterskapsrekordene.

Lite spenning om allroundtitlene
I allround for kvinner er det vanskelig å se noen «Ragne-effekt» blant de nest beste løperne som var i aksjon i helga. Seiersmarginen på alle fire distanser var urovekkende stor, selv om vi selvsagt tar i betraktning at Ragne Wiklund er en løper i verdensklasse, og at hun slettet hele fire mesterskapsrekorder. Sammenlagt var nr. 2 – Sofie K Haugen – over 10 tidspoeng bak. Denne differansen må vi helt tilbake til «B-mesterskapet» i 2005 for å finne maken til. Nr. 3 i kvinneklassen ble fjorårets mester Marte B Furneé.

Også Sander Eitrem viste at EM-formen var intakt, selv om han nøyde seg med to distanseseire denne gangen. Junior Sigurd Henriksen ble nr. 2 etter distanseseier på 10 000 m, mens Allan D Johansson ble nr. 3 både på 10 000 m og sammenlagt. Johansson gjorde et fint comeback som allroundløper, og han var også eneste løper under 37 sekunder på lørdagens sprintdistanse.

Nye mesterskapsrekorder:
Ragne Wiklund 1.57,19 – 4.05,13 – 7.04,95 – 163,173 p
Sigurd Henriksen 13.18,96

Allroundvinnerne Ragne Wiklund og Sander Eitrem ble også premiert med kongepokaler for sine NM-titler i Sørmarka Arena.

 

Sluttresultater NM 2023 finnes via denne lenken eller på SpeedskatingResults (sprintallround)

Se også:
Opptak fredag
Opptak lørdag
Opptak søndag

e-tv med mye NM-stoff

 

Bildene øverst: Norgesmestere senior 2023! (facebook.com – Stavanger Sandnes skøyteklubb)

En kommentar om “Nådeløs Ragne Wiklund i NM

  1. Skøytesporten hadde nok fått mer oppmerksomhet om Norge hadde sendt de beste til Universiaden i Lake Placid. De fleste på landslaget er vel studenter? Man hadde anledning til å smi lenge før det ble klart at jernet ble varmt. Sendinger på Eurosport ihht eksisterende avtaler, hvor flere løp antakelig hadde gått lineært om Wiklund og co hadde stilt til start. Lake Placid: en nydelig lokasjon som også treffer nostalgiske strenger.

    Heldigvis har vi et stundende VM-enkeltdistanser! Vi får prøve å holde ting i gang til mars opprinner.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *