Vikingskipet: Hva er fakta?

For en snau måned siden kom det en merkelig pressemelding fra Norges Skøyteforbund: «Hurra, vi har fått VM enkeltdistanser! Men uff, det blir visst ikke noe av.»
Kan noen vennligst snart forklare oss hva som egentlig skjer?

Ifølge pressemeldingen skal Hamar kommune utrede «alternativ» bruk av Hamar Olympiahall / Vikingskipet. Allerede her dukker det første spørsmålstegnet opp. For har ikke alternativ bruk forekommet i alle år siden åpningen i 1992? Det forekommer oss at en og annen hundeutstilling og et og annet data-treff har funnet sted i praktbygget ved Åkersvikas bredder. Altså: Hva er i så fall nytt?

Les mer om bruken av Vikingskipet på hjemmesidene til Hamar Olympiske Anlegg AS

Så sier generalsekretær Dahl noe om at det kun er Vikingskipet som kan arrangere mesterskap i Norge. Men hva mener han egentlig med det? Så vidt vi vet er det kun VM enkeltdistanser som har spesifikke krav til fasiliteter, nemlig at det må foregå i en «oppvarmet bygning», og at det må foreligge «et rimelig antall tilskuerplasser, samt passende fasiliteter for deltakere, funksjonærer, gjester, fjernsyn og andre medier» (våre oversettelser).

Alle andre mesterskap kan altså avholdes hvor som helst, så lenge det foreligger en 400 metersbane med is. Et vanlig brukt alternativ har jo – som vi vet – vært Sørmarka Arena i Stavanger.

Hva er nytt?
Men tilbake til Hamar: For hva er egentlig nytt? Strømprisene er høye, ja vel – men det er de vel alle andre steder også. Er det for eksempelt spesielt dyrt å legge is i Vikingskipet, sammenliknet med andre kunstisbaner – innendørs eller utendørs? Og hvis det er spesielt dyrt – hvorfor det? Og hva kan i så fall gjøre for å bøte på dette problemet?

Ordføreren: – Hamar kommune kan ikke bruke 20 millioner kroner på is

Hamar Olympiske Anlegg AS har ansvaret for blant annet Vikingskipet. Selskapet er heleid av Hamar kommune, og regnskapstallene for de siste årene er tilgjengelige via Proff.no.

Hjelp!
Vi spør videre: Hvem er det egentlig som betaler for bruk av isen – når det er nasjonale mesterskap? …når det er Norgescup, slik det er stadig vekk? Eller når det altså er EM eller VM? Blir det ikke stadig vekk forklart at de internasjonale mesterskapene går med store overskudd; at de nærmest redder elitesatsingen til Norges Skøyteforbund?

Spørsmålene er rett og slett uendelig mange, men vi velger å avslutte her med en liten bønn til leserne: Er du en av dem som vet litt ekstra om denne problematikken, og har lyst til å skrive noen ord om det? I så fall: Nøl ikke med å bruke kommentarfeltet under her.

Spesielt kyndige bidragsytere kan også få slippe til med en egen kommentarartikkel hvis ønskelig – bare ikke forvent honorar!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *