Norsk adelskalender for menn

…har hatt et spennende skøyteår! Om vi også her begrenser oss til løpere som er blant de 100 beste all time, så har 16 av dem satt perser i løpet av sesongen – men når sant skal sies – noen av dem i beskjeden grad.

Nedenfor har vi først en oversikt over de ti beste. Vi ser at fem av dem fortsatt er aktive. Sverre Lunde Pedersen topper, og han har 5. plassen på verdensstatistikken. P.g.a. de store skadene han fikk i fjor vår har han ikke perset i år, men han tok med seg et olympisk gull i lagtempo, sammen med Hallgeir Engebråten og Peder Kongshaug, Av disse har Kongshaug hatt størst tidsframgang, med 2.2 poeng og perser på alle distanser unntatt 500 m. Og hvem vet hva fasiten for Engebråten hadde vært, om ikke koronaen hadde slått til.

Men av de som er på lista over de ti beste er det Engebråtens klubbkamerat Sander Eitrem som er «årets mann». Pers på alle distanser, og en framgang på over 9 tidspoeng. Når vi vet at 1 sekunds forbedring på 500 m, 3 sekunder på 1500 m, 10 sekunder på 5000 m og 20 sekunder på 10000 m utgjør 4 poengs forbedring, så er mer enn det doble i forbedring ganske fantastisk! Han er nå nr. 71 på verdensstatistikken, og startet sesongen som nr. 616.

Klikk her for større tabell!

 

Stor framgang av Granli
I nederste del av tabellen har vi de 12 øvrige som har satt pers, og som er blant våre 100 beste «ever«. Størst framgang av disse har stordabuen John Granli og Fanas Sigurd Henriksen, som har to år igjen som junior. Sistnevnte har årsbeste i verden for juniorer på lavlandsbane både på 5000 og 10 000 m, mens Granli har hatt en formidabel framgang totalt og satt solide perser på alle 4 distanser. Telemarksgutten Daniel Thuv Eriksen er en nokså enslig svale fra sitt fylke, men han deltar ofte, og har også pyntet betydelig på sine personlige rekorder. Bjugns Simon Aannø har gjort det samme, og ikke minst imponerte han under NM nå i mars. Med dette har vi nevnt alle løperne som har mer enn 1 poengs forbedring på adelskalenderen, og de andre er i tabellen.

Om flere av våre beste går flere 500-metere, og også satser på et par 10 000-metere i løpet av sesongen  – så ville vi sikkert få en enda fyldigere tabell. Skal det være målet neste sesong?

(skrevet av T. Stenseng)

 

Klikk her for internasjonal adelskalender kvinner (Evert Stenlund)

 

Bildet: Hallgeir Engebråten (instagram.com/skoytelandslaget).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *