Ragne Wiklund topper adelskalenderen

«Liten adelskalender» for kvinner tilsvarer jo Adelskalenderen for menn – da damene sjelden går 10 000 m.

Den andre koronasesongen er over, og den har gitt oss en del  oppmuntringer!  Statistikken for kvinnenes liten adelskalender viser:

  • Ragne Wiklund topper – hun har for andre året på rad satt pers på alle fire distanser – og hun er nr. 15 på verdensstatistikken.
  • 18 kvinner som er blant de 100 beste «all time» i Norge har satt perser i år (merket med rød skrift) – mot ti i fjor.
  • Ni av de 18 kvinnene er juniorer, 7 av dem er juniorer også kommende sesong, og 5 har minst enda 1 år som juniorer.
  • Fire har debutert på 5000 m i år, og er nye på statistikken.

Nedenfor er øverst en oversikt over de 10 beste norske «all time». Som vi ser er det to av disse som er aktive. Ragne Wiklund er nevnt, og tross en heller skuffende sesong forbedret Sofie Karoline Haugen persen sin på 3000 m.

(klikk her for å se større tabell)

 

 

Vi merker oss at flest perser er satt på 500 m, tett fulgt av 1500 og 3000 m. På 5000 m var det først i siste halvdel av mars det i Stavanger ble arrangert større løp – bl.a. NM.  Der debuterte Nord-Odals Aurora Grinden Løvås med en 5000 m som lover veldig bra!

Victoria Keltie Sætersdal, Bergen SK, fortsetter sin store framgang fra forrige sesong, men må fortsatt leve litt i «skyggenes dal» i forhold til representasjonsoppgaver.

Stor framgang også for en annen bergensjente – Amalie Haugland.

Marte Bjerkreim Furnée, nybakt norgesmester og Hanna Svenni, begge fra Asker- er lovende unge jenter. Vi merker oss at disse to er på startstreken oftere enn de fleste. Veteranen Marit Fjellanger Bøhm har en slags ny vår, ikke minst som en del av vårt lagtempolag, men vi savner henne i år på 5000 m.

Vi noterer god framgang for juniorene Ina Nakken, Dina Storelid og Totens Ingrid Håkegård Eichler. Den siste går hver 500 m nesten like fort på 3000 m som på enkeltdistansen. I Fana har Olina Norheim og Åse Marie Dahn stor framgang.

Noen har vært skadeplaget, og har ellers lagt bak seg en sesong de nok ikke vil huske som den beste.  Vi håper ungjentene Julie Berg Sjøbrend, Sarah Marie Sanderud, Arwen Szygenda og Kari-Celine Reiss-Jacobsen kommer enda sterkere tilbake – og med nye perser.

Med Ragne Wiklund som anfører håper mange skøyteentusiaster på fortsatt framgang for damene i 2022-23. I denne oversikten gis ikke våre mer reine sprintere plass, men de er selvsagt også med i våre forhåpninger om fortsatt framgang!

(skrevet av T. Stenseng)

Klikk her for internasjonal adelskalender kvinner (Evert Stenlund)

 

Ps! Ragne Wiklund er også årets navn blant norske kvinnelige skøyteløpere! Har du husket å stemme på dine favoritter i de øvrige kategoriene? Avstemningen ligger her.

 

Bildet av Ragne Wiklund er tatt av Reidar Langkjær.

En kommentar om “Ragne Wiklund topper adelskalenderen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *