Skammens OL

OL 2022 nærmer seg. Det vil ikke bli skrevet noe om mesterskapet på våre nyhetssider. Den som er interessert kan få rikelig med informasjon på diskusjonsforumet. I Norge har vi heldigvis ytringsfrihet, i motsetning til i Kina.

En alternativ dekning av OL skal vi likevel tilby, takket være Vårt Land som har flere kritiske oppslag, f.eks. dette:

«Sist Kina arrangerte OL fikk innbyggerne det verre. Så hvorfor ikke prøve igjen?»

Illustrasjon: twitter.com/badiucao

4 kommentarer om “Skammens OL

  1. Overskriften her, «skammens OL», er dessverre sann, og alle bør boikotte dette OL, ikke følge med, det er så synd at Norge som et markert vinter idrettsland ikke en gang klarer å følge de mange andre land med såkalt «diplomatisk boikott», ihvertfall som et minimum. Og jeg har fulgt med på internasjonale mesterskap i mange tiår fra både såkalte kommunistiske land og diktaturer, Sarajevo-OL, fotball-VM i Argentina osv, men Kinas menneskerettsbrudd, millioner av uyghurer i konsentrasjonsleire, Tibet, Hong Kong osv, er så ille at det kan sammenliknes med IS og nazi-Tyskland. Må si jeg lurer på om Gerhard Heiberg, Støre, Trettebergstuen, Solberg osv er ved sine fulle fem, eller godtar de virkelig dette…
    Synd for de norske skøyteløperne, men men…

  2. Alvorlig tema. Den løpende Tråden «Veien til OL i Beijing» har pågått en god stund og er snart framme. Den handler om skøyter, men har så vidt vært innom den alvorlige tematikken hva gjelder menneskerettighetsbrudd, situasjonen for uigurene etc flere ganger (med oppfordringer til andre om å bidra med innlegg). Jeg har ikke den dybdekunnskapen, og faglige tyngden som jeg synes er nødvendig til at jeg skulle begitt meg ut på en nøyaktig beskrivelse av de faktiske forhold.

    OL er DEN viktigste konkurransen for utøverne. Det synes jeg de seneste dagene greit viser. OL som kontrakt mellom flere interessenter hvor alle har stor interesse av at lekene ikke blir utsatt. Hvorfor på død og liv avholde OL midt i den mest smittsomme fasen av en pandemi? Rett nok ikke den farligste fasen, men farlig, og upraktisk nok til at det ville ha gitt veldig god mening å utsette OL til neste år hvor det er gode grunner for å tro at verden komme i normal gjenge igjen. Alvor på flere nivåer. Det er et I-lands-problem når noen får OL-drømmen knust på grunn av en asymptomatisk omikronprøve som ikke får fatale konsekvenser for noen, sammenliknet med en fremmedarbeider som faller ned fra et bygningsstillas i Qatar eller en menneskerettsaktivist som bli kneblet i Kina. Det er imidlertid ikke umiddelbart innlysende at boikott er det riktige virkemiddelet alle ganger, og hva man egentlig oppnår.

  3. Å sammenlikne Kina av i dag med nazi-Tyskland 1933–45 er kanskje ikke helt greit. Men likhetene med nazi-Tyskland 1936 er faktisk påfallende.

  4. Vyrde Haarberg har meningers mot og kalibrerer nøkkelmestringen fra så. Vi lever godt med det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *