Medaljer til Bergen i junior-VM

Litt forenklet sagt ble det «Bergen mot Nederland» i junior-VM i Innsbruck! Nederland var jo best, men tre løpere fra Bergen viste at rekrutteringen i vest fortsatt er upåklagelig. Emil Pedersen Matre vant bronsemedaljen på en meget imponerende måte.

I kvinneklassen gjorde Amalie Haugland fra Bergen SK to gode løp på fredag, og på 1500 m var hun faktisk kun et halvt sekund fra medalje på distansen. Før lørdagens løp ga vår analyseekspert rocambole Amalie en liten sjanse til bronsemedalje bak de to suverene nederlenderne Groenewoud og Vijn.

Etter 1000 m lå Amalie på femteplass sammenlagt, og det var hard konkurranse fra flere løpere med tanke på den mulige bronseplassen. De første rundene så lovende ut, men det viste seg dessverre at 3000 m ble litt for langt denne gangen. Amalie endte som nr. 7 sammenlagt etter en heroisk innsats. Heldigvis har hun sjansen til å revansjere seg neste år, som blir hennes siste i juniorklassen.

Verdensmester ble Jade Groenewoud, Evelien Vijn ble nr. 2 og Park Chae-Weon fra Sør-Korea nr. 3.

Knallsterk Matre sikret bronsemedaljen
Så var det mennene. Emil P Matre fra Fana IL har hevdet seg godt i verdenscupen denne sesongen, og han fulgte opp med et meget sterkt løp på sin spesialdistanse 1500 m i VM. Dette holdt til en bronsemedalje på distansen, kun slått av de to suverende nederlenderne Joep Wennemars (sønn av Erben) og Tim Prins. Etter fredagens løp så det ut som kampen om bronsemedaljen til slutt ville stå mellom Matre og amerikaneren Tobon.

Matre gikk en god 1000 m, hvor han ble nr. 10. Tobon økte imidlertid sin ledelse foran 5000 m, hvor Matre hadde nøyaktig fire sekunder å ta igjen på amerikaneren. Matre greide å gå ned rundetidene mot slutten av løpet, og med en sluttid på 6.44,09 hadde han senket sin egen personlige rekord på distansen med 26 sekunder. I tillegg hadde han lykkes med å gi Tobon en skikkelig utfordring, som det skulle vise seg ble for stor for amerikaneren. Dermed tredjeplass sammenlagt for Emil P Matre, som i likhet med Amalie Haugland har ennå en sesong igjen i juniorklassen.

Verdensmester for menn ble før nevnte Wennemars jr., med Prins som nr. 2.

Henriksen vant på 5000 m
Sigurd Henriksen, også han fra Fana IL, er årets vinner av verdenscupen på 3000 m. Nå er han også verdensmester på 5000 m. Henriksen deltok ikke i allround, men på 5000 m var han å regne med blant favorittene til distanseseieren. Og det var faktisk ingen tvil: I nest siste kvartett viste Henriksen seg å være helt suveren, og med 6.33,15 slo han sin egen personlige rekord satt på Hamar i oktober 2021. Han slo også den gamle banerekorden som ble satt av selveste Gianni Romme i 2001. Som om ikke det var nok: Dette var så vidt vi forstår tidenes raskeste 5000 m av en junior på utendørsbane. Her var det Sven Kramer som hadde den gamle rekorden.

Sigurd Henriksen har faktisk to sesonger igjen i juniorklassen etter denne, så her er det bare å glede seg til en potensielt glitrende langdistanse-karriere.

 

Øvrige norske VM-deltakere
Det var til sammen ni norske VM-deltakere i Innsbruck. Dette er plasseringer i allround og i parentes beste plassering på enkeltdistanser for de øvrige nordmennene:

Aurora Løvås, Nord-Odal IL nr. 8 (nr. 7 på 3000 m)

Sarah M Sanderud, Nord-Odal IL (nr. 21 på 3000 m)

Vilde Semb, Tønsbergs Turnforening (nr. 27 på 3000 m)

 

Sondre B Åsebø, Fana IL nr. 7 (nr. 17 på 5000 m)

Simon Aannø, Bjugn og Ørland SK nr. 13 (nr. 21 på 5000 m)

Cristian L Magnussen, Falken (nr. 6 på 500 m)

Det norske VM-laget og trenerne Agdestein og Olde Heuvel (facebook.com/Norges.Skoyteforbund).

 

Resultater fra junior-VM 2022 ligger her

Direkte til sammenlagtresultater: kvinner / menn

Opptak fra fredagens løp (Youtube)

Opptak fra lørdagens løp

 

Bildet øverst: Emil P Matre (fra Facebook-siden til SSSK).

En kommentar om “Medaljer til Bergen i junior-VM

  1. Bra oppsummert, men junior-VM er jo ikke over. Lagtempo, lagsprint og fellesstart i morgen. Drømmedag for artikkelforfatteren! (he, he). Men seriøst: Matre og Henriksen er vel 2 av tre løpere på lagtempo, og hva kan disse to få til sammen på fellesstarten? Henriksen i storslag kan vel fort vekk klare å stikke av i front slik som han gjorde i semifinalen, mens Matre kan være et gullkort hvis det blir spurt? Og hva med jentene i morgen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *