Norgescup 6: Eitrem satte skapet på plass

Etter to og en halv måneds opphold var det endelig klart for et gledelig gjensyn med de «nest beste» igjen. Anførselstegnet er på sin plass, for én av løperne som deltok i helga holder nok egentlig internasjonal klasse.

Norgescup 3 (Tønsberg), 4 (Asker) og 5 (Hamar) ble avlyst før nyttår.  Norgescup 6 i Stavanger kunne heldigvis arrangeres, men med begrensninger. Løsningen ble et såkalt elitestevne med tøffere krav for deltakelse enn normalt.

Allround menn
Det har vært noen merkelige uttak fra Norges Skøyteforbunds (NSF) side opp gjennom årene, men forbigåelsen av Sander Eitrem til EM 2022 må vel rage nokså høyt oppe blant disse. Eitrem har satt personlige rekorder i stort sett alle løp han har gått denne sesongen, og han har vært ubestridt best av nordmennene på 5000 m. I Stavanger senket han rekorden på 3000 m med et lite sekund og vant distansen med over åtte sekunders margin. I sammendraget var det heller ingen tvil om at Eitrem var best – nesten fem poeng foran nr. 2 Vetle Stangeland.

Hvor går veien videre for Sander Eitrem nå? Uvisst av hvilken grunn er han ikke tatt ut til verdenscupfinalen for Neo-seniorer neste helg, og det er vel også tvilsomt om han har noe i VM å gjøre – til det er sprintferdighetene foreløpig for svake. Verdenscupfinalen for senior er Eitrem ikke kvalifisert til.

Pr. nå ser det ut til at NM i slutten av mars må bli fokus for årets gjennombruddsmann, men han har også muligheten til å vinne Norgescupen – hvis han vil.

 

Allround kvinner
Den eneste virkelig spennende konkurransen i Stavanger denne helga var allround for kvinner. Her møttes alle de mest lovende unge jentene Norge kan oppvise til dyst i mini firkamp, og vinner etter fire jevnt gode løp ble Marte B Furneé. Nr. 2: Aurora Løvås (jr.).

 

Sprint kvinner
Flere av allrounderne kunne nok også ha hevdet seg godt i sprintklassen, men denne ble i stedet fullstendig dominert av en Vilde Baas som bekrefter fortsatt god form. Hun vant alle fire løp, men konkurransen var dessverre ikke all verden. Junioren Aline H Dyrset ble nr. 2 sammenlagt.

 

Sprint menn
Erik Resell hadde ingen konkurranse fra sine motstandere i lørdagens løp. Merkelig nok sto han av konkurransen etter to distanser, noe som åpnet veien for junior Cristian L Magnussen. Martin S Andreassen, også han junior fra Falken, ble nr. 2 sammenlagt.

All honnør til juniorene, men alt i alt må det ropes et aldri så lite varsko her: Tilsammen en kvinne og null (!) menn fullførte fire sprintløp i seniorklassene. Hadde de ikke fått med seg at det var sammenlagt som gjaldt denne gangen?

 

Sammenlagtstillingen Norgescupen
Vi kan ikke se at det er sagt noe om statusen for Norgescupen 2022: Skal det fortsatt telles poeng og kåres sammenlagt-mestere? Og vil i så fall «Elitestevnet» i Stavanger telle med på vanlig måte? Under forutsetning av at svaret på spørsmålene er «ja», har vi følgende uoffisielle stilling pr. i dag i seniorklassene:

(kvinner)
1. Vilde Baas 352 p
2. Marte B Furneé 350 p
3. Hanna Svenni 281 p

(menn)
1. Sander Eitrem 332 p
2. Vetle Stangeland 252 p
3. Thomas L Eriksen 237 p

Neste runde i Norgescupen går om tre uker i Kristiansund.

 

Resultater fra Norgescup 6 (SpeedskatingResults)

Opptak fra løpene (e-tv):
lørdag
søndag

 

Bildet av Sander Eitrem er hentet fra instagram.com/mjosteam.

5 kommentarer om “Norgescup 6: Eitrem satte skapet på plass

 1. Som vanlig er det en god vane å oppdatere seg på forumet på dette nettstedet også med jevne mellomrom. Akkurat nå er det litt smånytt om VM og OL. (Da er bare to av trådene nevnt…)

 2. Jeg er mektig imponert over Sander Eitrems veldig fremgang og mange flotte løp denne sesongen – og ikke minst den bunnsolide gjennomføringen av løpene han har vist gang på gang. Jeg er helt enig i at «ikke-uttaket» til EM virker urimelig og håper han vil bli seriøst vurdert i forbindelse med uttaket av VM-laget. Det er ikke utenkelig at han vil kunne kjempe om en plass blant de 5-6 beste på 5000 m og derved ha en god sjanse til å være blant de 8 som får gå den avsluttende distansen (forutsatt at han er blant de 16 beste etter 3 distanser).

  Når det gjelder grunnen til at han ikke er tatt ut til verdenscupfinalen for neo-seniorer, er vel den at han ikke har deltatt i de løpene som hittil er arrangert, og dermed ikke er kvalifisert til å få gå?

  Jeg reagerer litt på utsagnet «han har vært ubestridt best av nordmennene på 5000 m». Denne sesongen har Sander Eitrem og Hallgeir Engebråten deltatt i 4 stevner hvor begge har gått 5000 m. De har vært best to ganger hver, og hvis vi legger sammen tidene fra disse løpene har Hallgeir gått 0,43 sekunder fortere enn Sander. Det er med andre ord ikke åpenbart hvem som er best av dem, og veldig gledelig er det når de samtidig holder et så bra nivå.

  1. Takk for gode kommentarer! Jeg tror at finalen i Innsbruck er åpen for alle som har greid tidskravene, men det er antakelig kvoten på 8 som gjør at Eitrem eventuelt måtte ha skjøvet ut en av de andre – hvis de skulle tatt ham ut.

   1. Du har nok rett i at det er kvoten og hensynet til løperne som har deltatt i de to første verdenscupstevnene (og gjort gode prestasjoner) som er det virkelige hinderet for at Sander får delta.
    Hvis jeg forstår ISU Communication No. 2430 rett, er deltakelse for neo-seniorene bare begrenset av tidskravene og nasjonale kvoter. For juniorene derimot ser det ut til at det er et tilleggskrav at de har oppnådd poeng i verdenscupen denne sesongen eller er påmeldt til Junior-VM.

 3. ( Fra forumet tidligere: «Lurer litt på hvorfor Eitrem ikke er med til neo-seniorenes verdenscupavslutning i Innsbruck. Ser for meg ikke ut som det er noe krav om poengfangst eller deltagelse i de to første rundene. Internt norsk krav? Vurderingen kan gå på at Granli leder cupen, mens Tveter er på en plass i nærheten bak. I Stavanger under NC6 slo Eitrem disse to med ca. 10 sekunder. Et enkeltløp i neo-seniorenes verdenscup vurderes kanskje ikke som interessant nok av begge parter. Eitrem har jo vært med i den voksne cupen og markert seg.»)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *