Veien til VM på skøyter 2022 – menn

Norges mannlige løpere er kommet godt i gang med kvalifiseringen til VM 2022. Det ser ut til å bli fulle kvoter både i sprint- og allroundklassen. 

Særlig på allroundsiden har Norge «plutselig» et luksusproblem: Det er flere enn tre mann som har noe i et VM å gjøre. Men kvoten er altså kun tre løpere, og tida fram til februar vil vise hvem det skal bli. I sprintklassen er den internasjonale konkurransen tøffere, men Norge har likevel en fair sjanse til å få full kvote også der.

Allround – menn
Gjeldende regelverk sier at allround-VM skal ha maksimalt 24 deltakere. Hovedregelen er at de 24 plassene fordeles til de landene som har de beste løperne i verdenscupen, målt etter tidspoeng på 1500 og 5000 m.

Så kommer spesialreglene: 12 av 24 plassene er nemlig forbeholdt de 12 beste i foregående VM. Videre kan hvert land ha maks tre løpere med, hvorav maks to plasser kunne erobres i VM 2020. Summen av alt dette ser slik ut, etter at to runder av verdenscupen er avviklet:

Det er Peder Kongshaug, Hallgeir Engebråten og Kristian Ulekleiv som har «sikret» Norge tre kvoteplasser til VM. Men VM-plassene er ikke delt ut til noen bestemte løpere foreløpig – i hvertfall ikke offisielt. Det formelle kravet for å stille i VM er at vedkommende har gått under 6.52 på 5000 m i løpet av 2021- eller 2022-sesongen.

Vi legger merke til at skøytenasjonen Nederland foreløpig ikke har sikret seg tre VM-plasser, og Sveriges helt Nils van der Poel har også til gode å kvalifisere seg. Vi regner med at begge deler ordner seg etterhvert.

Grunnen til at det kun er 10 utdelte forhåndsplasser i tabellen ovenfor er for øvrig at både Japan og Norge hadde tre mann blant de 12 beste i VM 2020.

 

Sprint – menn
I sprintklassen er regelverket det samme som i allround, men antall plasser er utvidet til 28. På samme måte er også antall forhåndsplasser utvidet til 14.

 

Håvard Lorentzen og Henrik F. Rukke har prestert godt i verdenscupen så langt, og vi tror at Bjørn Magnussen vil bidra til å øke Norges kvote til tre i løpet av desember måned. Kvoteplassene må benyttes av løpere som har prestert under 36,6 eller 1.12,8 – det er altså et «hav» av kandidater, på papiret.

 

 

Kilden for oppstillingene ovenfor er signaturen «Mjøsaman» på schaatsforum.nl. Hjertelig takk!

 

Bildet av Håvard Lorentzen er tatt av Reidar Langkjær.

11 kommentarer om “Veien til VM på skøyter 2022 – menn

 1. VM-kvalifiseringen, «del to», begynner vel for alvor under WC3-4. «Del en» var under VM på Hamar i 2020.

  Så er det den biten om alle tar kvalifiseringen på alvor. Nederland selvsagt. Verdenscuputtak til WC3-4 tar hensyn til å kunne sikre nasjonskvoter både til OL og også VM. Andre land virker å ta VM mer på hælen. Japan, Nord Amerikanerne osv. Vi får se hvor opptatte de og løperne er av å sikre VM-kvoter når vi vel kommer dit.

  1. Jeg har sendt spørsmål til danskene, om noen av de går en 1500m i wc #3 eller #4.

   1. Viste seg at danskene ikke var oppmerksomme på muligheten for å stille på 1500m, uten kvaltid i disse VM-kval løp.
    Det er ambisjonen å stille på minst en 1500m, og forsøke å kvalle en eller kanskje to løpere til VM.

   2. Bra du tar ansvar. God redegjørelse for regelverket fra Haarberg forresten.

 2. Etter WC3. Stillingen iflg. Mjøsaman:

  Men allround
  3 USA[4,7,12], NOR [8*,11*,16]
  2 NED[1*,*], RUS[3*,9], JPN[5*,10*], KAZ[13,18], ITA[15,19], CAN[* *]
  1 BEL[2*], SWE[6], NZL[14], SUI[17], KOR[20], AUT[21]

  reserves: BLR-1, LAT-1, POL-1, DEN-1, BLR-2, POR-1

  Men Sprint
  3 NED[2*,4*,10], NOR[5*,11,17], RUS[8,18,22], POL[9*,14,20]
  2 USA[3,19], GER[7*,23*], KOR[16*,24*], JPN[* *]
  1 CAN[1*], EST[6], ITA[12], BLR[13*], GBR[15], KAZ[21], CHN*, BEL*

  reserves: USA-3, GER-3, KOR-3, ITA-2, ESP-1, KAZ-2

  NB! Dette innlegget kan du fjerne Haarberg, om du planlegger en litt mer synlig oppdatert stilling i artikkelform.

  1. Påfallende hvor sterke USA plutselig er blitt i allround! Vi venter vel full kvote både for Nederland og Japan etter Calgary, men de tar jo en sjanse ved å vente så lenge. Norges kvoter virker veldig sikre både i sprint og allround.

   Full oppdatering kommer etter Calgary.

 3. Vil tro at Russland nå slipper til Aldoshkin på 5000 slik at også de får med 3 mann til VM. Han gikk jo en brukbar 10 000 i Stavanger, men har ikke deltatt på 5000 i vcupen så langt. Nederland setter vel nå inn Bosker på 1500 og Blokhuijsen på 5000, hvilket normalt bør være grei skuring for å sikre kvoten på 3 mann. Men hva hvis Bosker skulle falle eller en av dem sparke borti en kloss 😉

 4. Bosker, Talsma og Jansman går 1500+5000 m i Calgary. Så dette blir en formalitet.
  Roest «leder VM-kvalifiseringen» foran Swings og Trofimov er det vel.

 5. RUS: Aldoshkin er til min bestyrtelse påmeldt bare som reserve på 5000!?! Æsj! Er RUS virkelig ikke klar over at de roter bort sin 3.plass til VM hvis han ikke får gå 5000? For kvaliteten på VM bør definitivt RUS stille med 3 mann. Trofi, Yunin og Aldo vil utgjøre et flott lag der alle 3 aspirerer til de topp8 som oppnår æren ved å tillates å fullføre den fulle klassiske firkamp, altså ærespris.

  JPN: Ri Tsuchiya er påmeldt på 1500, og dermed bør det være fot-i-hose at de får inn ham som Jpn3 i tillegg til Williamson og Ichinohe. Bra!

  NED: Nå gambler de en smule ved å droppe Blokhuijsen på 5000, mens de altså lar både Bosker, Talsma og Jansman gå 1500. Da oppnår de full kvote på 3 selv om én av disse skulle mislykkes. La oss regne Bosker som sikker Ned2. I SLC hadde Talsma 6.15.84 og Jansman 6.15.56. De har Hrv-perser på hhv. 1.48.18 og 1.48.98. Banefordelen ved å gå i Cal vs. Hrv kan utgjøre ca. 1,5 sek på 1500. Her må Talsma fortsatt gå i A-gruppen på 5000, mens Jansman får fordelen ved å gå i B-gruppen. Hvis vi regner 5 sek kvartett-fordel og at Cal er 2 sek saktere enn SLC på 5000, betyr dette at Jansman ligger bittelitt bedre an enn Talsma til å bli Ned3 med 1.47.48 + 6.12.56. La oss anta at dette holder til at de får med sin Ned3 til VM.

  ITA har før Cal inne Malfatti[15] som Ita1 med 1.46.54 + 6.16.62. Vi ser at denne poengsummen er bare litt bak min prediksjon for Ned3 Jansman. Malfatti må nå fortsatt gå i A-gruppen på 5000, så vi kan ikke regne med at han forbedrer sin poengsum. Ita lar nå Gio gå 1500 og det ligger an til at han med sine 6.17.40 fra SLC vil oppnå en poengsum bedre enn både Malfatti og Ned3 Jansman. Ita lar nå også Ghiotto gå 1500. Med sine 6.07.27 fra SLC ligger han godt an til å begå en 1500 som gir ham en poengsum foran Ned3 Jansman. Ita ligger dermed godt an til å få med 3 mann til VM, og det er ikke bombesikkert at Ned3 oppnår bedre poengsum enn Ita3.

  Hvis vi antar at RUS er sløve nok til ikke å sette inn Aldo på 5000 for å få med 3 mann til VM, ligger det fra det ovenstående an til at vi etter Cal får inn Ned3, Jpn3 og Ita3, sammenlignet med den ovenfor meget velkomne presentasjon av Mjøsaman-oversikten forut for Cal. Disse 3 nykommerne jekker da ut AUT[21], KOR[20] og KAZ[18]. Sistnevnte utgjøres av Kaz2 Chshigolev med 1.45.64 + 6.27.14 som det skal holde hardt for ham å forbedre tilstrekkelig til å forsvare VM-plassen.

  Neste target man er så SUI[17] Wenger med 1.49.69 (fra Stavanger) + 6.12.13. På ISUs entry list for Cal står han oppført, men merkelig nok ikke uten å være krysset av på en eneste distanse. Antagelig skyldes dette en inkurie, og vi må regne med at han nå går 1500 og oppnår en poengsum godt foran Ita3 Malfatti og dermed kvaller greit til VM. (Om han finner det opportunt å delta, er et annet spørsmål).

  Neste target man på utsatt plass er så NOR[16], dvs. Nor3 som kommer i tillegg til de to plassene vi allerede har sikret oss fra VM 2020. Nor1 og Nor2 er PK og HE, og Nor3 er for øyeblikket Ulekleiv med 1.43.43 + 6.29.68 (Polen), mens Nor4 er Eitrem med 1.49.44 (fra Stavanger) + 6.15.99. Vi lar nå viselig Ulekleiv gå 5000 og Eitrem gå 1500, og jeg tar det for gitt at minst én av dem går foran poengsummen til Ita3 Malfatti, så vel som Ned3 Jansman, med god margin, slik at vi beholder vår kvalik-plass nr.3 til VM og oppnår full kvote på 3 mann.

  Så langt fremstår dermed den mest utsatte plassen til VM som Ita3 Malfatti, dernest av Ned3 Jansman/Talsma.

  Kan det komme opp noen som truer deres kvalik-plasser til VM fra andre nasjoner?

  CAN har tydeligvis gitt opp å forsøke å kvalle en 3.mann i tillegg til de to plassene de har fra VM2020.

  CHN gjør fortsatt null forsøk på å kvalle til VM.

  DEN prioriterer SD Schmidt på 1500 fremfor Thorup, uaktet sistnevntes strålende 6.17, og er dermed sjanseløse til topp24 for regulært kvalifiserte. Thorup ville også hatt en fair sjanse til å kvalle en plass til DEN fra reservekøen, siden et forfall eller to fra topp24 virker plausibelt, men DEN har øyensynlig andre prioriteringer enn VM på Hamar.

  GER gjør fortsatt null forsøk på å kvalle til VM.

  KOR står oppført med Chung på både 1500 og 5000 i Cal. Til nå har han oppnådd 1.50.32 (Stavanger) + 6.21.47. Det skal godt gjøres at han passerer Ita3 Malfatti i poengsum, og om han finner det opportunt å delta i VM er også et spørsmål.

  På denne bakgrunn blir min prediksjon av kvotene til VM som følger:
  3: Ned, Jpn, Nor, Ita, Usa
  2: Rus, Can
  1: Bel, Swe, Kaz, Nzl, Sui

  Mest utsatt for å falle ut fra topp24, er altså etter min vurdering Ita3 (Malfatti), dernest Ned3 (Jansman, ev. Talsma). Hvis RUS setter inn Aldoshkin på 5000B (håper inderlig at noen tar ansvar og informerer den russiske lagledelsen om betydningen av dette!), vil han nok enkelt detronisere en av disse som dermed faller ned på reservelisten og da må stille bak nasjoner med singel-representanter i reservekøen. I utgangspunktet lever altså Ned3 fortsatt ganske farlig!

  Dessverre har jeg mine tvil om Nzl1 (Michael med 1.45.51 + 6.19.52) eller Sui1 (Wenger) finner det opportunt å stille til start på Hamar selv om de ligger meget godt an til å kvalifisere seg.

  Hvis minst én av disse begår selvbeskadigelse ved å utestå fra VM, handler det om beste plassering i reservekøen for nasjoner som ikke er representert blant topp24. Lat1 (Silovs) er selvfølgelig utmerket klar over situasjonen og er nå påmeldt også på 5000 i Cal. Han har allerede 1.46.55 fra SLC i banken, og han hadde 6.41 i Polen. Med 1.46.5 + 6.30 nå i Cal, kan han fort dukke opp på Hamar (men – heldigvis – uten sjanse til å kvalle til 10 000).

  Håper dette ble tilnærmet etterrettelig og imøteser eventuelle snarlige korreksjoner.

  1. Stefan Due Scmidt er en bedre 1500m løper en broren sin, og har også lite gran bedre tid på 5000m enn Philip. Formen virker bra, og han har pers fra Inzell på 1.48,79. Hvis vi antar at Inzell=Heerenveen (ikke helt kanskje men godt nok for meg) så vil Stefan mest sannsynlig kunne gå inn på mellom 1.47,5 og 1.48,0. Med 6.26 fra SLC vil han altså ha 36+38,6=73,6 og grei sjanse for å kvalle en av de siste plassene.
   Hadde jeg vært dansk landslagstrener, så hadde også jeg argumentert for at Viktor har sikret seg det ene av to viktige mål (fellesstart OL kvall) og burde derfor gå 1500m i Calgary, men Stefan har kapasitet for Dansk rekord, og det kan bli nok.

 6. Takk til Emil for vurderingen av de danske drenge. Min egen spådom er altså at Malfatti tar siste kvalik-plass med 1.46.54 + 6.16.62. Men 1.47.5 + 6.26 på Stefan Due kan tenkes å holde til å gå foran Lat1 (Silovs) i reservekøen, og kan være et naturlig mål. Kommer Den1 først i køen, er det gode muligheter for start på Hamar.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *